NOVICE
16.02.2019    |    Zelene rešitve, gradnja in nepremičnine

BIMolution – (r)evolucija v arhitekturi in gradbeništvu
KošorokGartner d.o.o.

#KošorokGartner
#BIM
#Facility Management (upravljanje stavb)
#Sustainable Architecture (trajnostno arhitektura)
#Virtual Reality (navidezna resničnost) 

Leta 2007 je naša skupina strokovnjakov s področja arhitekture, naprednih tehnologij, trajnostnega razvoja in oblikovanja ustanovila arhitekturni biro KošorokGartner. 

Na obzorju projektantskega sveta se je ravno v tistem času pojavil BIM (building information modeling), ki je pred tem že razsvetlil zahodno poloblo. V biroju KošorokGartner smo uspeli prepoznati, da ne gre za muho enodnevnico, temveč za proces, ki je nepovratno spremenil obstoječ pristop k načrtovanju, gradnji in vzdrževanju stavb (Facility Management).


BIM model predstavlja usklajen 3D model objekta, opremljenega z informacijami. Sestavljen je iz različnih podmodelov gradbenih konstrukcij, električnih inštalacij, strojnih inštalacij itd. Prek oblačne storitve CDE (Common Data Environment) je vsem sodelujočim na projektu omogočen neposreden dostop do modela BIM. Ekipa dela učinkovito, saj se vse pomembne odločitve sprejemajo na enem mestu! Načrtovanje v BIM-u omogoča odkrivanje in popravilo napak že v začetnih fazah projektiranja, zato se posledično zmanjšuje število problemov, ki lahko nastopijo med gradnjo, stroški gradnje pa ostanejo v predvidenih okvirih. BIM model je možno enostavno nadgraditi v model za upravljanje z objektom. Investitorju tako nudi številne prednosti v vseh fazah projekta!


Povezovanje BIM modela z navidezno resničnostjo nam omogoča, da sebe in stranko prestavimo v objekt oz. prostor, ki ga oblikujemo. Stranka doživi svoj objekt še preden je zgrajen in s tem postane del ustvarjalnega procesa. Tako mi kot naše stranke dobimo z VR najboljši možen občutek prostora in dodatno možnost zaznavanja problemov, preden se ti pojavijo na gradbišču, kjer odprava napak, če je sploh mogoča, zahteva veliko časa in denarja.

Našim strankam omogočamo, da s pridom izkoristijo vse prednosti sodobnega BIM načrtovanja, izvedbe in upravljanja njihovih novih ali obstoječih objektov. 

Danes nam zaupajo podjetja, kot so Novartis, Lek, Lidl, Messer, JUB, Stanovanjski sklad RS, z inovativnimi pristopi v stanovanjski gradnji pa tudi številni zasebni investitorji. Ustvarili smo uspešno zgodbo, ki bi jo v prihodnosti želeli delili z vami. Upamo, da se nam kmalu pridružite! Košorok Gartner Arhitekti, Strokovnjaki za BIM projektiranje

»Prehod v nizkoogljično družbo je neizogiben. Pred nami je veliko neznank, na katere še nimamo odgovora, vendar nam to ne jemlje poguma za polno izkoriščanje tistih možnosti, ki so nam že danes na voljo. Z uporabo naprednih tehnologij, ki jih BIM (building information modeling) ponuja pri načrtovanju, gradnji ter upravljanju in vzdrževanju objektov, je nizkoogljična družba vsekakor lažje dosegljiva!«


ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE