14. Blejski strateški forum - Viri (ne) stabilnosti

2. - 3. september 2019, Bled


CER je v letošnjem letu ponosni institucionalni partner poslovnega dela Blejskega strateškega foruma z dvema paneloma "Podnebno nevtralno pametno gospodarstvo – Greentech" in predstavitvijo zelenih startup podjetij "Predstavi svojo zeleno idejo".

Ob robu Blejskega strateškega foruma bosta Center energetsko učinkovitih rešitev (CER) in fundacija Monaškega Princa Alberta II (The Prince Albert II of Monaco Foundation) podpisali sporazum o partnerskem sodelovanju, na podlagi katerega bosta vzpostavili učinkovito sodelovanje za spodbujanje uresničevanja skupnih ciljev in razvijanja komplementarnih ter sinergijskih dejavnosti na področju trajnostnega razvoja. Sporazum, ki nadgrajuje dosedanje sodelovanje in izmenjavo informacij med zavodom CER in fundacijo na področju z energijo povezanimi podnebni izzivi, pri spodbujanju in promociji inovativnih in učinkovitih zelenih rešitev, med drugim na področju gradnje in mobilnosti ter pri vseh vprašanjih skupnega interesa v zvezi s trajnostnim razvojem. Rezultat podpisa omenjenega dokumenta bo oblikovanje stalnega odbora za sodelovanje in skrb za mednarodne projekte ki jih bosta organizaciji skupno podpirali.

Uradni podpis sporazuma o sodelovanju, s strani ter podpredsednika in izvršnega direktorja Fundacije Princa Alberta II, H.E.Bernarda Fautrierja in predsednika CER, Roka Vodnika ter podpredsenika CER, Gregorja Benčine, bo v torek 3.9. na Bledu.3. september 2019, Rikli Balance Hotel, Dvorana Sonce
14:30 – 16:00

Podnebno nevtralno pametno gospodarstvo – Greentech

V sodelovanju s Centrom energetsko učinkovitih rešitev in Cambridge Institute for Sustainability Leadership.

Eden od večjih izzivov sodobne družbe je vzpostaviti zeleno in za okolje manj obremenjujoče gospodarstvo (GreenTech), ki bo upoštevalo socialne, okoljske, podnebne in energetske vidike.

Naravni viri (zrak, voda, zemlja, ljudje itd.) niso zastonj. Plačati jih mora tisti, ki jih uporablja, in ne prihodnje generacije. Zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, okoljsko manj obremenjujoče tehnologije, izboljšanje upravljanja virov in politik ravnanja z zemljišči, vodami, odpadki in energijo so postale neizogibno dejstvo. Ti izzivi bistveno vplivajo na vse gospodarske panoge, na preoblikovanje podjetij, organizacij, družbe, navad posameznika ter ne nazadnje tudi na spreminjanje politik in zemljevida naprednih zelenih držav.

Številne države, podjetja in vlagatelji so v zelenem gospodarstvu že zaznali oprijemljive koristi in prednosti, tako finančne, okoljske in poslovne ter tudi tiste, ki se nanašajo na znanje, izkušnje in ugled. Zeleno gospodarstvo spodbuja inoviranje v vseh sektorjih: od področja tehnologij, poslovnih modelov, izobraževanja in kadrov do načinov sodelovanja. Zato je se je treba usmeriti v zeleno inoviranje in mu tudi nameniti sredstva. Na drugi strani lahko zeleno gospodarstvo dejavno spodbujajo tudi regulativno okolje, vključno z zelenimi davki, banke z zelenimi naložbami, zavarovalnice, mednarodne finančne ustanove, sodišča in tudi aktivistična družbena gibanja.

Razprava o podnebno nevtralnem gospodarstvu prihodnosti – GreenTech – bo namenjena oblikovanju političnih temeljev in določitvi ustreznih smernic. Slovenija ima tako priložnost opraviti pionirsko delo in slovenske vire (naravne danosti in znanje) postaviti na svetovni zemljevid nosilcev trajnostnega razvoja. Iz dežele poceni naravnih virov se moramo razviti v deželo z najvišjo kakovostjo bivanja in družbene odgovornosti.

Govorci:
Dr. Saša Bavec, Generalni direktor oddelka za sisteme, član izvršnega odbora Knauf Insulation Group, Belgija
Gregor Benčina, Predsednik Slovenijales Group, Podpredsednik sveta zavoda CER, iniciator pobude GreenTech Slovenia
H.E. Mr Bernard Fautrier, Podpredsednik in izvršni direktor fundacije The Prince Albert II of Monaco Foundation, pooblaščeni minister, posebni svetovalec predsednika vlade za področje trajnostnega razvoja v Monaku.
Tom Fux, Direktor, Toyota Fleet Mobility Europe, Nemčija
Janez Potočnik, Sopredsedujoči - UN International Resource Panel, nekdanji komisar EU za znanost in raziskave ter za okolje
Ana Roš, Direktorica, Hiša Franko
Mag. Rok Vodnik, Član uprave Petrol d.d., Predsednik sveta zavoda CER

Moderator:
Dr. Martin Porter, Izvršni predsednik, Cambridge Institute for Sustainability Leadership, Združeno kraljestvo
3. september 2019, Rikli Balance Hotel, Dvorana Sonce
16:00 – 16:30

Predstavi svojo zeleno idejo

V sodelovanju s Centrom energetsko učinkovitih rešitev, EIT InnoEnergy in ABC Pospeševalnikom.

Zeleni startupi iščejo rešitve, ki se spopadajo z aktualnimi svetovnimi podnebnimi izzivi in tveganji, ki jih pričakujemo v prihodnosti. Rešujejo različne težave in hkrati neposredno ali posredno zmanjšujejo emisije, odpadke, uporabo naravnih virov. Njihove inovativne rešitve imajo pomemben vpliv na okolje, družbeno odgovornost in ekonomsko vrednost. Zeleni startupi so odličen primer prehoda v podnebno nevtralno gospodarstvo, ki predstavlja veliko priložnost tudi za vlagatelje. Privabljajo tvegane investicije in odgovorne zelene vlagatelje, ki se želijo dvigniti nad izzive. Na dogodku bodo 4 zeleni startupi predstavili rešitve potencialnim vlagateljem.

Moderator panela:
Kamil Szydłowski, Vodja za odnose z javnostmi, InnoEnergy Central Europe sp. z o.o.


Start up 1 / MEBIUS 

Mebius je start-up podjetje, ki deluje v sektorju vodikovih gorivnih celic z namenom, da postane proizvajalec in dobavitelj membransko-elektrodnih sklopov (MEA) za nizko-temperaturne gorivne celice. Z lastno intelektualno lastnino na ključnih komponentah je njihov cilj, da drastično povečajo gostoto moči MEA v primerjavi s trenutno ponudbo na trgu.

Jernej Hočevar je član Mebiusove ekipe od ustanovitve podjetja leta 2008, in je vodil ali sodeloval na različnih področjih start-up podjetja, kot na primer: splošna administracija, poslovna komunikacija in predstavništvo, kot tudi postavitev spletne strani. Na tehnični strani poseduje znanja iz področij formulacije katalizatorskih črnil, priprave plinsko-difuzijskih elektrod, kot tudi proizvodnje in sestave MEA, in pa upravljanje z industrijskim ink-jet printerjem.


Start up 2 / GRADIS

Gradis uporablja algoritme za umetno inteligenco za načrtovanje in nadzor ulične razsvetljave za ESCO / občine. To počnejo bolje in hitreje od človeka. Vključujejo IoT, pametna mesta prednostna vlagajao v mesta, da prihranijo naložbene (> 11%) in operativne (> 81%) stroške. Referenca je 200.000 oblikovanih svetlobnih točk, od katerih večina že deluje na terenu.

Jaromir Dzialo je načrtovalec informacijskih sistemov. V Silicijevi dolini je ustanovil in prodal podjetje Topicmarks podjetju Tagged.com, eno največjih socialnih omrežjih v ZDA (preko 330 milijonov uporabnikov). Je zmagovalec prestižnega tekmovanja (Founder Showcase, Seedcamp), ki ga je medijsko pokrival TechCrunch in Mashable, med njegovimi investitorji je bil tudi Aaron Patzer (ustanovitelj podjetje Mint.com).  Od leta 1994 se udejstvuje v »spletnem poslovanju«. Je ustanovitelj 3 uspešnih startupov in soavtor patenta za semantično analizo in obenem zagovornik odprto-kodnih sistemov. Vedno je odprt za nove ideje, prevzemanje ambicioznih projektov z globalnim dosegom. Trenutno svoj čas in denar namenja razvoju programske opreme povezane z umetno inteligenco, pametnimi mesti in tehnologijo »veriženja podatkovnih blokov«


Start up 3 /  MIDES DESIGN

Mides design je bil ustanovljen leta 2008 zaradi projekta Aero sail, ki zajema jadrovje za katero koli vrsto jadrnice ali motorne jahte za lažjo in boljšo izrabo neskončne, tj. vetrne energije. Obliko Aero sail je že leta 2006 registriral in zaščitil Erik Šifrer. Podjetje se ukvarja predvsem z navtičnim in krajinskim oblikovanjem. Aero jadro je sistem brez palubne opreme ter omogoča enoročno, povsem lahkotno upravljanje plovil, ki jih žene veter. Lahko je seveda tudi v celoti avtomatizirano, zagotavlja večjo varnost, zanesljivosti in učinkovitosti v vseh vetrnih pogojih. Sistem Aero jadrovje je mogoče namestiti na različne tipe jadrnic in motornih jaht, tudi na obstoječe, dolge od 5m do 200m in pa na 55% vseh registriranih komercialnih ladij: giga tankerje, ladje z razsutim tovorom, potniške ladje in to z enim do pet jamborov. Tudi v komercialnem sektorju je mogoče jadrovja enostavno namestiti na že obstoječe palube, kar je velika prednost. Sistem tudi ne zavzema notranjega prostora plovila, kar je zelo pomembno sploh pri komercialnem sektorju. Poleg tega je možna tudi avtomatska zložitev celotnega jadrovja, ki je še ena velika prednost. Aero jadrovje prispeva k znatnem zmanjšanju ogljikovega odtisa, ker sistem privarčuje veliko strupenega goriva, še posebej v komercialnem sektorju, in to kar do 60% na vetrnih poteh.

Erik Šifrer je magister umetnosti, industrijski oblikovalec, krajinski arhitekt in kreativni direktor z obsežnimi izkušnjami v navtičnem oblikovanju ter solastnik Mides designa.


Start up 4 / 2GG communication solutions

2GG komunikacijske rešitve povezujejo pametne števci in programe za energetski nadzor. 2GG rešitve so bile razvite za zniževanje komunikacijskih stroškov, za enostavno implementacijo in podporo različnih tipov števcev. DS Meritve ponuja celovito komunikacijsko rešitev namenjeno distributerjem vode, ponudnikom daljinskega ogrevanja, distributerjem elektrike, distributerjem za plin in še drugim, ki potrebujejo podatke iz različnih energetskih števcev. Za komunikacijo so bili razviti različni produkti, sedaj pa se razvija storitveni model (SMaaS – Smart Metering as a Service). Ko se ponudi storitev je DS Meritve integrator, ki ponuja financiranje, integracijo in vzdrževanje. To povečuje hitrost implementavije pametnih energetskih omrežij in njihovo učinkovitost.


GreenTech Forum Dogodki 2019


1. Zeleni zajtrk - 8. marec 2019
2. Zeleni zajtrk - 25. september 2019
3. Zeleni zajtrk - 23. oktober 2019
GreenTech Forum konferenca - 27. november 2019