NOVICE
21.04.2020    |    CER

CER član evropskega zavezništva za zeleno okrevanje

9. aprila letos, je skupina evropskih okoljskih ministrov, objavila odprto pismo, v katerem so opozorili na zeleno okrevanje Evrope. Poudarili so, da je pri prenovi evropskih gospodarstev po koronakrizi potrebno vključevati tudi rešitve za podnebno in ekološko krizo. 20. aprila je podporo k pozivu ministrov izrazil tudi slovenski minister za okolje in prostor, gospod Andrej Vizjak.Pismo ministrov je bilo v nadaljevanju osnova za oblikovanje neformalne skupine in mednarodnega zavezništva za zeleno okrevanje gospodarstva, ki je v 13. aprila objavila nov poziv. Oblikovanje zavezništva je spodbudil evropski poslanec Pascal Canfin, ki je tudi predsednik odbora za okolje in javno zdravje v evropskem parlamentu.

Zavezništvo in poziv je podpisalo 79 evroposlancev, 37 izvršnih direktorjev, 28 predstavnikov poslovnih združenj, sedem nevladnih organizacij, šest think tankov in konfederacija evropskih sindikatov. Podpisalo ga je tudi več ministrov iz različnih evropskih držav, med njimi pa niso samo ministri za okolje.

Med izvršnimi direktorji so tudi vodje družb Ingka - Ikea, Lego, H&M, Unilever, Danone, Verbund, L'Oréal, Schneider Electric, Volvo, Nestlé, Renault, E.ON, zahodnoevropske enote Coca Cole in drugi.

Med podpisniki je kot edina iz Slovenije tudi izvršna direktorica Centra energetsko učinkovitih rešitev, Ana Struna Bregar.

V pozivu je zapisano, da je obnova gospodarstva po koronakrizi priložnost, da razvijemo nov model blagostanja. Cilj zavezništva je podpora zelenega investicijskega svežnja za gospodarsko okrevanje in pospešite prehoda v podnebno nevtralnost in bolj zdrav ekosistem. V zavezništvu se zavezujejo k aktivnemu sodelovanju in izmenjavi znanja.


POZIV  "GreenRecovery" >>

PODPORNIKI >>
ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE