NOVICE
09.05.2019    |    CER, GreenTech

CER sopodpisnik odprtega mednarodnega pisma managerjev EU vladam za podporo razogličenja gospodarstva

Avtor: Borut Hočevar, Finance
Voditeljem evropskih vlad in držav je v ponedeljek skupina evropskih poslovnežev poslala odprto pismo. Manedžerji so pozvali politike, naj podprejo evropsko strategijo za doseganje podnebne nevtralnosti najkasneje do leta 2050.


Pismo je vezano na zasedanje voditeljev članic EU 9. maja bo v romunskem mestu Sibiu vrh, ki bodo dva tedna pred evropskimi volitvami skušali vzpostaviti zaupanje v bodočo EU-27.
Voditeljem evropskih vlad in držav je v ponedeljek skupina evropskih poslovnežev poslala odprto pismo. Menedžerji so pozvali politike, naj podprejo evropsko strategijo za doseganje podnebne nevtralnosti najkasneje do leta 2050. Doseganje tega cilja bo Evropi pokazalo novo gospodarsko smer, so zapisali poslovneži.


Če bodo podnebne spremembe na vrhu evropskega dnevnega reda, bodo poslovneži in investitorji dobili zaupanje v trajnostne in neto ničemisijske naložbe. To pa bo pospešilo inovacije in krepilo evropsko konkurenčnost na globalnem trgu.


Katera podjetja in investitorji se zavzemajo, kot pravijo, za podnebno nevtralno gospodarstvo?


Med najbolj znanimi so nemški trgovec Metro, ponudnik pohištva IKEA, nizozemski ponudnik prehrambenih, zdravstvenih in drugih izdelkov DSM, francoski energetski velikan EDF, največji svetovni pivovar Anheuser-Busch InBev, britansko-nizozemski proizvajalec porabnih dobrin Unilever, švedska energetska družba Vattenfall in drugi.


Podpisniki so iz različnih branž: avtomobilska, živilska in kemična industrija, promet, energetika, maloprodaja, jeklarstvo, inženiring in kmetijstvo. Skupaj zaposlujejo več kot 1,5 milijona ljudi. Med podpisniki so tudi poslovna združenja, ki vključujejo prek 16 tisoč podjetij.Poslovneži se sklicujejo na dokument evropske komisije Čist planet za vse. V dokumentu so opisani pozitivni učinki doseganja podnebne nevtralnosti do leta 2050. Poslovneži so jih nekaj našteli: povečanje BDP za dva odstotka, povečanje zaposlenosti, znižanje stroškov za uvoz fosilnih goriv, manjša zdravstvena škoda. Konkurenčne nizkoogljične tehnologije bodo podpirale velik tržni potencial alternativnih izdelkov. Ustvarjeni bodo milijoni dostojnih delovnih mest v novih evropskih panogah.


Poslovneži in investitorji zatrjujejo, da so usmerjeni v prihodnost in so že vlagali v energetski prehod. V vse več podjetjih zastavljajo cilje za znižanje izpustov. Podpisniki kupujejo čisto energijo in sprejemajo zaveze za uporabo obnovljivih virov. Uporabljajo nizkoemisijska in električna vozila, krepijo učinkovito rabo energije in spreminjajo zemljišča v ponore ogljika.


»Vse to počnemo, ker vidimo, kakšno grožnjo pomenijo podnebne spremembe za naše posle in naše naložbe,« so zapisali in dodali, da so lani vročinski valovi povzročili kmetijstvu osem milijard evrov škode.

»Vse hujši učinki podnebnih sprememb grozijo, da bodo pogoji poslovanja in investiranja postali nemogoči. Ukrepati moramo hitreje, prehod pa mora vključiti celotno gospodarstvo.«Jasna in skladna vizija evropskih vlad in ustanov za doseganje podnebne nevtralnosti najkasneje leta 2050 bo pomenila dolgoročno vodilo, kakršnega »potrebujemo pri investiranju«.


Podnebna strategija običajno vključuje trgovinsko, transportno, inovacijsko, industrijsko in infrastrukturno politiko. Vendar pa potrebujemo več kot to, ugotavljajo podpisniki. Vključiti je treba zaposlene in lokalne skupnosti in zagotoviti socialno pravičnost. Tistim, ki bodo pri prehodu v nizkoogljično družbo prikrajšani, je treba zagotoviti dostojanstvo, pošteno obravnavo in delovna mesta v novem gospodarstvu.


Pri pozivu je poleg podpisnikov sodelovalo 12 podpornikov, med njimi je tudi ljubljanski zavod Center energetsko učinkovitih rešitev (CER). Center vključuje več podjetij, med drugim Petrol, Slovenijales, Porsche Slovenija, Knauf Insulation, JUB in BTC.


Direktorica CER Ana Struna Bregar je ob tem zapisala: »Največji projekt naše družbe je ustvariti zeleno, okoljsko manj obremenjujoče gospodarstvo, GreenTech, ki prinaša odgovore na najbolj pereč izziv 21. stoletja: okoljsko-podnebno-energetski izziv. Naravni viri niso zastonj. Plačati jih mora tisti, ki jih uporablja, in ne naslednja generacija. Vsi pa moramo že danes začeti spreminjati svoje navade v okoljsko manj obremenjujoče na vseh področjih.«


ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE