Vreme nas je v teh dneh končno spet obdarilo s pravimi poletnimi temperaturami. Pravilni izbor hladilne naprave ter zaščita toplotnega ovoja stavbe predstavljata tako kratkoročno kot dolgoročno učinkovito rešitev!

Klimatske naprave si lahko ogledate v CER-u

Pred kratkim so vam strokovnjaki CER že predstavili najučinkovitejšo in najhitrejšo možnost ohladitve vašega doma - namestitev klimatske naprave. Pred nakupom morate biti pozorni predvsem na potrebno moč naprave in bivalne navade.
Več si lahko preberete tukaj.

klima msz hj25va muz hj25va


Moderne naprave ustrezajo visokim okoljskim standardom in zagotavljajo energetsko učinkovitost ter tudi samodejno čiščenje, tako da vam glede potrate energije za obratovanje narave ter njeno vzdrževanje ni treba več skrbeti. Pred začetkom hladilne sezone je priporočljivo, da napravo pregleda serviser, če pa se odločate za vgraditev nove naprave, vas vabimo, da si najsodobnejše klimatske naprave znamk Mitsubishi Electric, Daikin in Hitachi ogledate v Centru energetskih rešitev – CER v ljubljanskem BTC (Šmartinska 152, Dvorana 2 –jug). Pišite nam lahko na info@ cer-slo.si ali pa pokličite številko 031 757 910031 757 910
.

Ukrep, ki vam odpre nova obzorja

lesena okna 3

Kar 37 odstotkov slovenskih stavb potrebuje vsaj osnovno energetsko prenovo. Največji učinek energetske učinkovitosti dosežemo, če poskrbimo za kakovostno izvedbo toplotnega ovoja stavbe in njenih odprtin. Strokovnjaki Centra energetskih rešitev priporočajo, da se v primeru neustreznih vrat in oken v vašem objektu odločite za posvet in izberete ugodno, estetsko in energetsko najprimernejšo ter najenostavnejšo rešitev menjave. Ponujajo rešitve in namige, kako v vročinskem valu uspešno preprečiti prekomerno segrevanje doma z okni in vrati Jelovica.

Faktor toplotne prehodnosti odvisen od vrste in velikosti okna


Večje kot je okno, več toplote prehaja skozi stekleno površino in obratno. Če želimo toplotne faktorje znižati, je priporočljivo izbrati nizkoenergijsko ali pasivno okno s troslojno zasteklitvijo, ki se mu doda zunanje senčilo. Samo stavbno pohištvo ni edino, ki pripomore k ohranjanju primernih temperatur v prostoru, je pa pomemben del v kombinaciji z zunanjim ovojem stavbe in streho ter z zunanjimi senčili.

Prezračevanje ob vročinskem valu

Ob običajnih temperaturah je priporočljivo nekajminutno zračenje prostorov večkrat dnevno, ko pa govorimo o vročinskem valu, se priporoča drugačno ravnanje. Prostore prezračimo zjutraj v hladu, zapremo okna in spustimo senčila. Okna naj ostanejo zaprta in zasenčena, dokler se zunanje temperature spet ne znižajo, ko ponovno prezračimo.

Ne pozabite na pravilno vgradnjo

S pravilno in energetsko učinkovito vgradnjo, kot je vgradnja okna po smernicah RAL, lahko okno uporabniku ponudi največ v vseh letnih časih, ne glede na to, ali izberemo cenovno najugodnejše ali najbolj kakovostno okno iz Jelovice. Razlike občutimo pri toplotni prehodnosti okna in dvo- ali troslojni zasteklitvi. Tudi najkakovostnejše okno z boljšimi lastnostmi ob slabi vgradnji ne zadrži toplote zunaj poleti ali znotraj pozimi. 

Okna izberite glede na način gradnje

montazne hise 3

Pri nizkoenergijski gradnji priporočamo nizkoenergijska lesena okna, za gradnjo v pasinvem standardu pa so zahtevana pasivna lesena okna. Če pri sanaciji ali novogradnji izberemo neustrezna okna in ne izvedemo vseh potrebnih operacij sanacije, se investicija žal ne povrne, oz. je čas vračanja bistveno daljši. Sanacije se moramo lotiti celovito, kar vključuje izolacijo fasade, nova nizkoenergijska ali pasivna okna in izolacijo strehe. Ob tem preverite ustreznost moči kurilne naprave. Prihranke, ki jih  ustvarimo z investicijo v nova energijsko varčna okna, lahko namreč hitro izgubimo zaradi neustrezne izolacije fasade ali strehe.

S pomočjo strokovnjakov je obnova lažja

Ob strokovni pomoči ter sočasni prijavi za subvencije Eko sklada boste skupaj z njimi izoblikovali trajno in varčno rešitev, ki bo varovala vaš dom pred vdorom toplote poleti ter njenimi izgubami pozimi z najkakovostnejšimi slovenskimi proizvodi. Strokovnjaki v CER-u zagotavljajo, da za obnovo stavbnih odprtih poskrbijo celovito in hitro, saj jih odlikujejo že dolgoletne izkušnje. V razstavnem prostoru CER si lahko ogledate veliko ponudbo oken, vrat in senčil slovenskega podjetja Jelovica in pridobite nasvete, kako najbolje izkoristiti poletno ponudbo popustov Jelovice v kombinaciji s subvencijo Eko sklada (več TUKAJ). Izdelke Jelovice si lahko ogledate v velikem razstavnem salonu Centra energetskih rešitev – CER v ljubljanskem BTC (Šmartinska 152, Dvorana 2 –jug). Pišite nam lahko na info@ cer-slo.si ali pa pokličite številko 031 757 910031 757 910 .


Preberite tudi: