NOVICE
13.03.2020    |    CER, Publikacija

Imamo samo eno možnost za zeleno tranzicijo

Avtor: Mag. Rok Vodnik, predsednik sveta zavoda CER
CER smo ustanovili pred osmimi leti. Takrat je bila naša vizija vzpostaviti center energetskih rešitev, kjer bi lahko končni uporabnik na enem mestu dobil vse informacije in rešitve za doseganje večje energetske učinkovitosti v stavbah.

Danes je CER veliko več. Postaja regionalna platforma za spodbujanje zelenih tehnologij v vseh sektorjih. Temelji na prepričanju, da izzivi podnebnih sprememb in globalizacije zahtevajo nove rešitve, nova partnerstva in nove načine sodelovanja. Prav tako temelji na prepričanju, da zelene tehnologije prinašajo odgovore na podnebno krizo, so sestavni ter bistveni del podnebno nevtralnega gospodarstva, ki se sooča z izjemno transformacijo.

Na podlagi uspešnega delovanja in vedno večjega interesa organizacij ter posameznikov po sodelovanju z nami, so v lanskem letu ustanovni partnerji podali pobudo za razširitev sveta zavoda iz šest na enajst članov. S tem se je CER okrepil strokovno in nevtralno poslanstvo.

Danes CER združuje skoraj štirideset partnerjev iz različnih sektorjev, ki ustvarjajo skupaj skoraj 7,5 mrd EUR prihodkov in zaposlujejo več kot 6400 zaposlenih. Združuje v prihodnost usmerjena podjetja, izobraževalno razvojne in nevladne organizacije ter posameznike z vizijo. Povezuje različne sektorje kot tudi konkurente, ki se zavedajo nujnosti strokovnega sodelovanja, ki soustvarja spodbudno okolje, za pospeševanje inovacij v zelene tehnologije.

Vizija CER danes je, bo Slovenija postala vodilno središče zelenih tehnologij v regiji. Da bo razvijala, uporabljala in promovirala najbolj prebojne zelene rešitve, ki temeljijo na znanju, tehnologiji in digitalizaciji ter ustvarjajo dodano vrednost za okolje, družbo in ekonomijo.

Imamo samo eno možnost za zeleno tranzicijo v podnebno nevtralno gospodarstvo. Druge možnosti ne bo. Zato mora biti ta tranzicija strokovna, povezovalna in mora temeljiti na visokih človeških vrednotah.


ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE