NOVICE
10.03.2018    |    zelene rešitve,energija

LAPP in industrija prihodnosti ''Industry 4.0''

Industrija 4.o temelji na feksibilnosti in zmožnosti razvijanja produktov po specifikacijah kupcev.
Gre za princip, ki podjetjem omogoča višjo učinkovitost proizvodnje, saj poskuša partnerje in stranke dinamično integrirati v sistemsko sodelovanje. Ključni del industrije so tudi kakovostni kabli. Podjetje Lapp Group s prilagodljivimi kakovostnimi kabli omogoča razvoj najsodobnejše industrije.Naj vam predstavimo Industrijo prihodnosti. Definicija Industry 4.0 (Industrija 4.0) prihaja iz nemške vlade, kjer so zasnovali projekt z imenom ''High-tech strategy'', kar pomeni strategija visoke tehnologije. Slednja spodbuja računalniško vodeno proizvodnjo.

Prva industrijska revolucija je izkoriščala moč vode in moč pare za proizvodnjo. Druga industrijska revolucija je izkoriščala moč elektrike, sledila ji je digitalna revolucija, ki je predstavljala uporabo elektronike in informacijske tehnologije za proizvodne namene.    

Danes govorimo o ''Smart factory'' oz. pametni tovarni. ''Cyber-physical systems'' oz. kibernetično realni sistemi nadzirajo procese v realnem prostoru in času, ustvarjajo virtualno kopijo realnega sveta in se decentralizirano samostojno odločajo. S pomočjo internetnih in intranetnih povezav ti procesi komunicirajo in sodelujejo tako med seboj kot tudi s človekom v realnem času. Prav tako lahko vsak trenutek človek posega oz. prilagaja proizvodne procese glede na potrebe trga.

Tako lahko takšni kibernetično realni sistemi odločajo sami in hitro prilagajajo svojo proizvodnjo, kar prinese konkurenčnost z malimi proizvodnimi serijami, kar svet danes pričakuje in potrebuje.

Kako resnična je revolucija Industry 4.0? Ne govorimo o nekakšnih podzemnih agitatorjih. Gre za zelo stabilne in uveljavljene skupine, kot je podjetje LAPP GROUP. V skupini LAPP sodelujemo s t.i. start-up podjetji, prav tako smo med vodilnimi v svetu razvoja in razvojne politike.

Superiorna fleksibilnost in zmožnost razvijanja produktov po specifikacijah naših kupcev je naše vodilo in koncept Industry 4.0.. Gre za princip, ki podjetjem omogoča višjo učinkovitost proizvodnje, saj poskušamo naše partnerje in stranke dinamično integrirati v sistemsko sodelovanje. Učinek slednjega je poznavanje potreb naših partnerjev in strank, tako tudi oni spoznavajo nas, tako lahko zagotovimo sistemske rešitve na najvišjem tehnološkem nivoju in v najkrajšem možnem času.  

Superiorna fleksibilnost za nas predstavlja razvoj lastnih proizvodnih podjetij izven okvirjev ''konvencionalne tovarne'' za proizvodnjo specifičnih proizvodov. Nasprotno, produkcijske tehnologije se in se bodo razvijale tako, da se lahko hitro adaptirajo za različne produktne skupine malih in velikih serij.

LAPP INTELIGENTA PRIHODNOST

Tokrat vam bomo predstavili en sektor naših inteligentnih tovarn, ki se ukvarjajo z proizvodnjo integriranih sistemov. Govorimo o konfekcijskih kablih po meri kupca. Koncept smo poimenovali ''Ölflex Connect'' - Integrirani predhodno sestavljeni sistemi različnih elektro komponent, ki so pripravljene za končno montažo pri kupcu.

Delimo jih v tri skupine:

ÖLFLEX® CONNECT CABLES / Kabelski sklopi s kabelskimi čevlji, terminali, konektorji, itd., narejenimi po zahtevah in risbah kupca.

ÖLFLEX® CONNECT SERVO / Servo kabelski sklopi narejeni po meri kupca in z upoštevanjem industrijskih standardov. 

ÖLFLEX® CONNECT CHAIN / Kabelske verige konfekcionirane po meri kupca, v ta sklop spadajo tudi ne-električne komponente kot so pnevmatske ali hidravlične cevi.

S tem konceptom smo se še bolj približali našim partnerjem in kupcem. Razvijamo sistemske rešitve po naročilu in s tem zmanjšujemo stroške kupcev. Podjetje, ki mora samo sestaviti integriran sistem mora poskrbeti za material, orodja, delovno silo in skladiščenje. S tem se kapitalski stroški povečajo, to lahko danes zaupate podjetju LAPP SLOVENIJA, saj smo uspešno integrirali Ölflex connect v slovenski prostor. Seveda smo imeli pomoč podjetja LAPP SYSTEMS, ki razvija ta koncept zadnjih 30 let in je del vsakdana partnerjev kot so BMW, TRUMPF, DÜRR, SIEMENS, CONTINENTAL, MERCEDES-BENZ, YAZAKI in mnogi drugi. S tem konceptom se ne omejujemo samo na naš prodajni program, temveč kofekcioniramo po vseh industrijskih normah oz. standardih.


Avtor: Simon Vrbnjak

www.lappslovenija.si