NOVICE
16.02.2019    |    Zelene rešitve, gradnja in nepremičnine

Naravna svetloba je zdravilo in poživilo

Dnevno svetlobo bi po učinkovitosti lahko primerjali s farmacevtskimi izdelki. Ima podobne učinke kot zdravila in poživila, npr. kava, alkohol, celo marihuana … Za zdravje človeka je naravna svetloba vitalnega pomena in je ne moremo nadomestiti z nobeno umetno svetlobo.VELUX Slovenija d.o.o.

#Daylight
#ModelHome2020
#RenovActive

Se ljudje spreminjamo v bitja zaprtih prostorov? So zrakotesne, skoraj hermetično zaprte hiše, v katerih odpiranje oken ni zaželeno, res prava smer za arhitekturo prihodnosti? Po podatkih zdravstvene organizacije je z genetiko pogojenih le 40 odstotkov bolezni, kar 60 odstotkov pa jih je tesno povezanih z okoljem (alergije, dihalne težave, nemirnost pri otrocih, težave z vlago v stanovanjih…). Raziskave kažejo, da imamo zdravilo pred nosom, a smo ga dolgo podcenjevali. Rešitev je naravna dnevna svetloba.  


Za razliko od umetne svetlobe se naravna dnevna svetloba nenehno spreminja, tako jakost kot količine posameznih valovnih dolžin. Za odlično počutje v prostorih pa je izjemno pomembna tudi zenitalna svetloba ali svetloba, ki prihaja od zgoraj. Čeprav se človeštvo že dolgo zaveda svoje odvisnosti od sončne svetlobe, strokovnjaki šele v zadnjem času utemeljujejo, da je za to odgovoren človeški cirkadiani sistem.

V danskem podjetju VELUX, se z raziskovanjem vplivov naravne svetlobe intenzivno ukvarjamo vse od ustanovitve leta 1942. Z različnimi raziskovalnimi organizacijami se lotevamo eksperimentalnih projektov, na podlagi katerih pridobivamo izkušnje o pomenu naravne svetlobe, ki jih sistematično posredujemo različnim ciljnim skupinam.


Leta 2009 smo zasnovali projekt Model Home 2020, ki je vključeval novo gradnjo in prenovo šestih hiš v različnih državah in klimatskih conah po Evropi. Objekte smo testirali s tipičnimi uporabniki od 6‍–‍12 mesecev. Pridobljeni podatki nam služijo pri oblikovanju boljših rešitev in ozaveščanju strokovnjakov ter potencialnih strank o pomenu in vlogi naravne svetlobe. 

Leta 2016 smo na podlagi tipičnih stanovanjskih hiš iz 60. let prejšnjega stoletja razvili koncept RenovActive. Koncept ponuja preprosto, inovativno in cenovno dostopno rešitev za prenovo, ki zagotavlja zdrav in trajnosten življenjski prostor. Iz prvotne ideje šestih projektov je zdaj na voljo več kot 20 testnih objektov, iz katerih črpamo izkušnje in znanje. Več o objektih si lahko preberete tukaj: https://www.velux.com/innovation/demo-buildings »Dnevno svetlobo bi po učinkovitosti lahko primerjali s farmacevtskimi izdelki. Ima podobne učinke kot zdravila in poživila, npr. kava, alkohol, celo marihuana … Za zdravje človeka je naravna svetloba vitalnega pomena in je ne moremo nadomestiti z nobeno umetno svetlobo!«   
Deborah Burnett, ameriška strokovnjakinja, ki raziskuje povezavo med zdravjem in bivalnimi prostori

Katja Ličen Pajenk
Vodja marketinga, Velux Slovenija d. o. o.

»Zavedati se moramo, da ima vsak naš korak ali poseg vpliv še na nekaj drugega. To velja tudi za stavbe, ki za svojo uporabo potrebujejo v večini umetno razsvetljavo, ali pa energijo porabljajo za umetne sisteme zračenja. Zato je pomembno, da so stavbe narejene tako, da se v njih zagotovi dovolj naravne svetlobe, v poletnih mesecih prepreči pregrevanje, omogoči kar najbolj naravno zračenje in še bi lahko naštevali. Nizkoogljičnost bomo lahko dosegli šele takrat, ko se bo bivalno ugodje povezalo z energijsko učinkovitostjo in zdravjem, reševanje izzivov današnje družbe skratka zahteva celosten pristop.«


ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE