Ogrevanje na pelete je ekološko in enostavno


Zelo učinkovit način ogrevanja doma, ki združuje tradicionalni način uporabe lesa in sodobno tehnologijo, je ogrevanje na pelete.

Peleti so biomasa iz katere pridobivamo toplotno energijo.

Peleti - ekološka lesna biomasaPridobljeni so s stiskom  čiste, neonesnažene žagovine brez dodanih veziv. Zaradi tega je transport in polnjenje peletov enostavno, pri gorenju pa je nastanek pepela v novejših pečeh minimalen. Zunanja površina posameznega peleta je gladka in deluje kot lepilo, zato peleti ohranjajo valjasto obliko. Pri zgorevanju ni nastanka toplogrednih plinov, onesnaževanje okolja je zanemarljivo. So eno izmed najčistejših goriv za ogrevanje, ki jih kurimo v sodobnih kotlih na biomaso, s katerimi segrevamo stanovanjske in poslovne stavbe.

Nadomestilo ostalim energentom

Kot ekološko gorivo postaja nadomestek za dražje energente- nafto, pline in elektriko. Energijska vrednost peletov je 4,7 do 4,8 MWh/ tono. V zadnjih letih izkoristek peči in kotlov na pelete sega tudi prek 90%. Splošna primerjava energijskih vrednosti peletov in kurilnega olja kaže, da dva kilograma peletov nadomestita en liter kurilnega olja. Ob upoštevanju trenutnih cen energetnov je ogrevanje na pelete stroškovno zelo ugodno.

Primerjala poraba goriva:

2 kg peleta≈ 1 liter kurilnega olja
1.85 kg peletov ≈ 1 m3 zemeljskega plina
Poraba peletov 1 kg / h ≈ 5 kW moči

Topling BT 25 Compact peč na peleteEnostavna uporaba avtomatiziranega sistema

Izvorna oblika lesa (hlodov) se po fizikalnih lastnostih (gostota, vlažnost, kalorična vrednost na prostornino) zelo razlikuje. Takšna variabilnost ne zagotavlja enakomerno visokega izkoristka in avtomatizacije sistema ogrevanja. Pri peletih pa s stiskom žagovine dobimo valje premera 6 - 8 mm, dolžine 10 - 30 mm, ki imajo visoko gostoto ter zelo nizko vsebnost vlage (manj kot 10%). Zato peleti omogočajo visoko ogrevalno učinkovitost. Problematiko nastanka prahu pri starih sistemih peči se v novih sistemih rešuje z elektrostatičnimi filtri, ki vežejo prah in mu onemogočajo prosto raznašanje.
Avtomatizirana peč na pelete zahteva le polnjenje rezervoarja s peleti, sama pa dovede pelete v peč glede na potrebo po toploti v prostoru. To določimo na elektronskem termostatu.

Okolju prijazna energija

Peleti so obnovljiv vir energije. Pri izgorevanju onesnažujejo okolje veliko manj od fosilnih goriv. Tako kot posod, tudi  pri peletih obstajajo dvomljivci glede ekološkost, a dejstvo je, da goriva iz biomase (vključno s peleti) v svojem življenjskem ciklu oddajo do 98% manj CO2. Onesnaževanje pri ogrevanju na pelete predstavlja  sam  transport peletov do uporabnika, ter njihova proizvodnja. Ta argument namiguje na pomembno odločitev uporabnika, naj izbrere pelete iz proizvodnje z najboljšo, najčistejšo tehnologijo, ki za pogon naprav in prevoz uporablja biodizel, za sušenje pa sončno energijo. Peleti, proizvedeni iz žagovine kot odpada lesne industrije, so ena boljših znanih praks. Proizvajajo jih tudi v Sloveniji, na ogled in primerjavo z ostalo lesno biomaso jih ponujamo v Centru energetskih rešitev, BTC, Ljubljana, dvorana 2 – jug, naročite pa jih Petrolovih bencinskih servisih.


Petrolova ponudba pelet
Petrolova ponudba peči in kotlov na lesno biomaso
Spletni nakup pelet




Preberite tudi: