NOVICE
03.09.2019    |    Ostalo

Podelitev nagrad CER zelenim startupom "Predstavi svojo zeleno idejo"

CER je partnerstvo na 14. Blejskem strateškem forumu zaključila predstavitev zelenih startupov s podelitvijo nagrad startupom. Njihove zelene inovativne rešitve bodo morda že kmalu krojile našo prihodnost.

Startupi, ki so se predstavili v sklopu panela

MEBIUS ‒ Mebius je startup podjetje, ki deluje v sektorju vodikovih gorivnih celic z namenom, da postane proizvajalec in dobavitelj membransko-elektrodnih sklopov (MEA) za nizkotemperaturne gorivne celice. Z lastno intelektualno lastnino na ključnih komponentah je njihov cilj, da drastično povečajo gostoto moči MEA v primerjavi s trenutno ponudbo na trgu.

Jernej Hočevar, Mebius

GRADIS ‒ Gradis uporablja algoritme za umetno inteligenco za načrtovanje in nadzor ulične razsvetljave za ESCO/občine. To počnejo bolje in hitreje od človeka. Vključujejo IoT, pametna mesta prednostna vlagajo v mesta, da prihranijo naložbene (> 11 %) in operativne (> 81 %) stroške. Referenca je 200.000 oblikovanih svetlobnih točk, od katerih večina že deluje na terenu.

Kamila Kotulska, Gradis

MIDES DESIGN ‒ Mides design je bil ustanovljen leta 2008 zaradi projekta Aero sail, ki zajema jadrovje za katerokoli vrsto jadrnice ali motorne jahte za lažjo in boljšo izrabo neskončne, tj. vetrne energije. Obliko Aero sail je že leta 2006 registriral in zaščitil Erik Šifrer. Podjetje se ukvarja predvsem z navtičnim in krajinskim oblikovanjem. Aero jadro je sistem brez palubne opreme ter omogoča enoročno, povsem lahkotno upravljanje plovil, ki jih žene veter. Lahko je seveda tudi v celoti avtomatizirano, zagotavlja večjo varnost, zanesljivosti in učinkovitosti v vseh vetrnih pogojih. Sistem Aero jadrovje je mogoče namestiti na različne tipe jadrnic in motornih jaht, tudi na obstoječe, dolge od 5 m do 200 m in pa na 55 % vseh registriranih komercialnih ladij: giga tankerje, ladje z razsutim tovorom, potniške ladje in to z enim do pet jamborov. Tudi v komercialnem sektorju je mogoče jadrovja enostavno namestiti na že obstoječe palube, kar je velika prednost. Sistem tudi ne zavzema notranjega prostora plovila, kar je zelo pomembno sploh pri komercialnem sektorju. Poleg tega je možna tudi avtomatska zložitev celotnega jadrovja, ki je še ena velika prednost. Aero jadrovje prispeva k znatnem zmanjšanju ogljikovega odtisa, ker sistem privarčuje veliko strupenega goriva, še posebej v komercialnem sektorju, in to kar do 60 % na vetrnih poteh.

Erik Šifrer, Mides Design

2GG communication solutions ‒ 2GG komunikacijske rešitve povezujejo pametne števce in programe za energetski nadzor. 2GG rešitve so bile razvite za zniževanje komunikacijskih stroškov, za enostavno implementacijo in podporo različnih tipov števcev. DS Meritve ponuja celovito komunikacijsko rešitev namenjeno distributerjem vode, ponudnikom daljinskega ogrevanja, distributerjem elektrike, distributerjem za plin in še drugim, ki potrebujejo podatke iz različnih energetskih števcev. Za komunikacijo so bili razviti različni produkti, sedaj pa se razvija storitveni model (SMaaS – Smart Metering as a Service). Ko se ponudi storitev je DS Meritve integrator, ki ponuja financiranje, integracijo in vzdrževanje. To povečuje hitrost implementacije pametnih energetskih omrežij in njihovo učinkovitost.

Dejan Lešnik, DS Meritve

Maja Jerala, ABC Accelerator, moderatorka panela

Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER


Podelitev nagrad vsem startupom
Nagrade je podelil mag. Rok Vodnik, predsednik sveta zavoda CER, član uprave Petrol d.d.