PRIPRAVE NA OGREVALNO SEZONO


Mraz pritisne vsako leto brez izjeme, zato se nanj pripravite pravočasno in pametno. Za začetek ugotovite, ali je že čas za menjavo ogrevalnega sistema, ali je ta potreben zgolj nadgradnje.

Kdaj in zakaj spremeniti ogrevalni sistem?

Odločitve o času in načinu izboljšave ali menjave ogrevalnega sistema pogojujejo njegova potratnost, dotrajanost in način uporabe. Peči in kotli iz osemdesetih in devetdesetih let imajo pričakovano življenjsko dobo sicer okoli 30 let, a lahko z vidika neavtomatiziranega delovanja, tehnične dotrajanosti ali potratnosti postanejo neudobni in sporni z ekološkega in finančnega vidika. Z ustreznimi službani ugotovimo, v kakšnem stanju so ogrevalne naprave, ali so zanje še na voljo rezervni deli in ali bi jih bilo smiselno zamenjati za nov sistem. Mnogo ogrevalnih sistemov v Sloveniji še deluje na kotle na drva ali premog. Ti zadajajo kar nekaj dela z zalaganjem sistema ter skrbjo za dobavo energenta. Avtomatizacija sistema nam prihrani marsikatero skrb in delo, kar nam ob hitrem tempu življenja pride še kako prav. Avtomatizacijo in večjo energetsko učinkovitost sistemov dosežemo z njihovo modernizacijo, predvsem z izbiro delovanja na cenovno ugodne energente, dovedene po daljnovodih ali iz cistern (zemeljski plin, kurilno olje, toplovod, elektrika). Izbiro energenta in energetske učinkovitosti stavbe nam vse bolj narekujejo tudi evropske direktive. Kombinacije energentov in sodobnih ogrevalnih sistemov si lahko ogledate v v Centru energetskih rešitev - CER, BTC Dvorana 2 – jug.


Katere ogrevalne elemente izbrati pri postopni menjavi sistema ter pri menjavi sistema v celoti?

IR paneli

Ali zamenjati vaš ogrevalni sistem celovito ali postopno, je odvisno predvsem od potreb in želja, pa tudi razpoložljivih finančnih sredstev in želenega rezulatata. V prvi vrsti se lahko odločimo za podkrepitev obstoječega sistema z varčnejšim le v najpotratnejših prostorih, kar nam omogočajo IR (infra rdeči) paneli ali inverterske klimatske naprave, s katerimi se lahko tudi grejemo. Namestitve vseh so enostavne, potrebujejo le premišljem prostor (približno 1 m2 ali manj) v objektu ter na fasadi objekta. Tudi etažni kamini na pelete, ki prostor, kjer so nameščeni, ogrevajo toplozračno, so pogosta rešitev. Njihova slabost pa je povezana z omejitvami  prostorninskega ogrevanja. Vsa toplota nad podboji vrat se zadrži v prostoru, tako da skozi vrata v ostale prostore prehaja v znižani toplotni vrednosti. Vse našteto je primerno tako za rešitev ogrevanja stavb kot za posamezne prostore (stanovanja).
Več o IR panelih

toplotne črpalke

Ogrevalne toplotne črpalke so pogost izbor.

Če ugotovimo, da je v našem objektu najbolj smotrna celovita menjava ogrevalnega sistema, je potrebno v nadaljevanju pregledati možnosti, ki nam bodo v omogočale največ energetskih prihrankov, učinkovitosti, pa tudi udobja. Med pogostejšimi izbirami na domačem tržišču so ogrevalne toplotne črpalke zrak- voda. Te so še posebej učinkovite pri pri starejših portatnih objektih, kjer lahko stroške ogrevanja z namestitvijo takšnega sistema znižamo za 50 in več odstotkov.

Več o ogrevalnih toplotnih črpalkah


kotel

Kdaj je izbira zalogovnika toplote nujna in zakaj?

Pogosta izbira so tudi kotli na pelete oziroma drva, pri katerih je potrebna namestitev zalogovnika toplote (pri kotlih na pelete je priporočljiv, pri drvih pa obvezen). V zalogovniku toplote se ogreta voda razvrsti po temperaturi (spodaj najhladnejša, zgoraj najtoplejša). Različna višina izvodov iz zalogovnika dovede ustrezno segreto vodo do sistema, ki takšno temperaturo potrebuje. Najtoplejša voda je dovedena do sistema gretja sanitarne vode (približno 80°C), srednji nivo (približno 60°C) ogreva kotlovsko (radiatorsko) vodo, voda temperature  približno 33°C pa je namenjena talnemu ogrevanju.

Več o kotlih in kaminih na lesno biomaso

In kaj lahko naredite brez kakršne koli investicije?

Poraba je v veliki meri odvisna od navad uporabnika. Manj, ko bomo prostor greli, več bomo privarčevali. Vsaka stopinja Celzija manj v prostoru predstavlja približno 6 - 7 odstotkov manjšo porabo energenta za ogrevanje doma. Pričnete lahko torej že z bolj gospodarno rabo, seveda pa vedno tudi z mislijo na želeno bivalno udobje.

Našteti ogrevalni sistemi so vam na ogled v Centru energetskih rešitev - CER, BTC Dvorana 2 – jug.
Ponujamo vam tudi brezplačni termin pri energetskem svetovalcu, na katerega se prijavite TUKAJ .

Prijava na brezplačen termin pri energetskem svetovalcu