NOVICE
16.02.2019    |    Zelene rešitve, mobilnost

Souporaba električnih avtomobilov

V letu 2019 se bo razširilo slovensko omrežje za souporabo 20 – 50 električnih vozil. Podjetje Plan-net solar bo na trgu ponudil kitajske mini električne avte, proizvajalca Zhi Dou. Najprej bodo ponudili model d1, ki je najbolje prodajan električni avto na Kitajskem. Namenjen je prevozu dveh oseb. Z enim polnjenjem ima doseg od sto do 250 kilometrov in doseže 85 – 100 kilometrov na uro.


PODJETJE: Plan-net solar


#Plan-netSolar 
#souporaba e-vozil
#car sharing

V letu 2019 se bo razširilo slovensko omrežje za souporabo 20 – 50 električnih vozil. Podjetje Plan-net solar bo na trgu ponudil kitajske mini električne avte, proizvajalca Zhi Dou. Najprej bodo ponudili model d1, ki je najbolje prodajan električni avto na Kitajskem. Namenjen je prevozu dveh oseb. Z enim polnjenjem ima doseg od sto do 250 kilometrov in doseže 85 – 100 kilometrov na uro. Kasneje bodo na voljo tudi modeli d2 in d3.
V Evropi je souporaba e-avtov proizvajalca Zhi Dou na voljo že v štirih italijanskih mestih. Flota šteje skupaj več kot dva tisoč vozil. Cena vožnje je v Italiji 23 centov na minuto ne glede na število prevoženih kilometrov. Cena vožnje v Sloveniji bo določena v letu 2019.


VOZNI PARKI PODJETIJ
Souporaba vozil je zelo primerna tudi za vozne parke podjetij. Zato v Plan-net solarju aktivno razvijajo poslovne modele souporabe vozil. Zainteresiranim strankam bodo pomagali postaviti lastno omrežje vozil za souporabo, pri čemer bodo imeli tudi zmožnost, da se pridružijo drugim, ki bodo organizirali takšno poslovanje.

SODELOVANJE Z OBČINAMI
Za uspešno delovanje souporabe vozil je ključno, da ima uporabnik možnost pustiti vozilo kjerkoli. Zato je pri oblikovanju strategije za souporabo električnih vozil nujno potrebno sodelovanje z občinami.
Pri postavitvi novega omrežja v podjetju Plan-net solar vidijo več možnosti. Odprti so tudi za potencialno sodelovanje z novimi partnerji. »Kdor ima primerno mesto za polnjenje vozila in njegovo parkiranje ali pa ga zanima korporativna souporaba vozil, se nam lahko oglasi,« pravi direktor podjetja Plan-net solar Marko Femc.


En avto v souporabi nadomesti okoli 15 zasebnih vozil, kar je odvisno od mesta do mesta, navaja direktor podjetja Plan-net solar Marko Femc tuje izkušnje in dodaja: »Če uporabljaš drugi avto samo za občasno mestno vožnjo, ga v Ljubljani skoraj ne potrebuješ več.«
ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE

BMW med zelenimi voditelji prihodnosti
20.11.2019   |   Zelene rešitve, mobilnost
S svojo znamko BMW i je pionir na področju elektro mobilnosti in s širokim naborom elektrificiranih ter popolnoma električnih vozil ponuja mobilnost prihodnosti že danes. V letošnjem letu je na trg vstopilo prvo priključno hibridno vozilo s četrto generacijo baterije (podaljšan doseg in nižje emisije) BMW 745e, sledila so mu BMW 225xe, BMW 330e, BMW 530e in BMW 530e xDrive, BMW X5 xDrive 45e, z decembrom pa bo stekla tudi proizvodnja BMW X3 xDrive 30e. Tako bo to prvi model znamke BMW, ki bo na voljo v vseh pogonskih sklopih, in sicer s standardnim motorjem z notranjim izgorevanjem in priključnim hibridnim sistemom, v 2020 pa se bo pridružila še različica na povsem električni pogon, BMW iX3 Tako bo BMW X3 kot eno najbolj priljubljenih vozil na svetu zastavonoša usmeritve, ki jo skupina imenuje 'MOČ IZBIRE' (eng.: POWER OF CHOICE'). Strankam s tem ponuja moč izbire, da se lahko odločijo za katerikoli pogonski sklop v skladu z lastnimi željami in potrebami.
Zaživela spletna stran koncepta celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8
01.04.2019   |   Zelene rešitve, Mobilnost
Koncept E8, ki so ga Elesovi strokovnjaki razvijali zadnja leta, je sedaj dobil tudi svojo spletno stran - www.e8concept.com.
E8 - Koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil
17.02.2019   |   Zelene rešitve, mobilnost
V družbi ELES d.o.o. se zavedajo, da uresničevanje vizije dolgoročnega masovnega prehoda na trajnostno e-mobilnost ni mogoče brez tesnega sodelovanja ključnih deležnikov: od proizvajalcev avtomobilov, proizvajalcev pametnih polnilnic, lastnikov stavb in parkirnih mest do operaterjev distribucijskega in prenosnega elektroenergetskega omrežja.