NOVICE
17.04.2020    |    mobilnost

Uvajanje e-mobilnosti v gospodarskih družbah

Ena izmed prioritet v CER je tudi spodbujanje zelene mobilnosti v gospodarskih družbah. Prizadevamo si za uvajanje različnih ukrepov, ki bi gospodarske družbe spodbudile k prenovi svojih voznih parkov v bolj trajnostne.Uvajanje e-mobilnosti v gospodarskih družbah spodbuja tudi država z različnimi subvencijami, krediti  Eko sklada in davčnimi olajšavami.

Na tem področju CER aktivno deluje v okviru sekcije trajnostna mobilnost. Pospešeno uvajanje trajnostne mobilnosti v gospodarske družbe je tudi ena glavnih prioritet CERa - sekcije mobilnost. S partnerji aktivno sodelujemo pri pripravi različnih dokumentov ter ukrepov, ki jih naslavljamo na pristojne organe. Sodelovali smo pri pripravi Akcijskega načrta za alternativna goriva pri Ministrstvu za infrastrutkuro, organizirali smo številne ozaveščevalne dogodke na temo zelene mobilnosti, sodelovali smo pri pobudah za višje stopnje za subvencije in kredite Eko sklada. V letošnjem letu smo na Eko sklad oddali predlog sprememb za tehnične pogoje razpisa za polnilnice.


Vse spodbude Eko sklada si lahko ogedate na povezavi >>

Subvencije in krediti za
- električna vozila,
- električne polnilnice,
- kolesa in električna kolesa,
- mobilnostne načrte,
- parkrišča za kolesa in kolesarnice,
Krediti za
- izgradnjo parkirišč po sistemu P+R,
- nakup vozil za cesti promet s pogonom na plin,
- nakup vozil z nadgradnjo ali delovnih strojev na hibridni, električni ali plinski pogon oziroma imajo vgrajen EURO 6 motor
- pnevmatike višjega energetskega razreda,

Subvencije za
- pnevmatike višjega cenovnega razreda.

Bonitete
V letu 2019 je država znižala tudi višino bonitete za zasebno uporabo službenih e-vozil iz 1,5 na 0,3 odstotka nabavne vrednosti vozila mesečno.

Vse to kaže, da se država zaveda nujnosti uvajanja različnih ukrepov za prehod na bolj trajnostne načine mobilnosti.PRIMERI DOBRIH PRAKS - ZELENIH TEHONOLGIJ
NA PODROČJU MOBILNOSTI (storitev in produktov)
ČLANOV CER


ELES postaja kompetenčno središče za vzpostavljanje e-mobilnosti

Elesovo delovanje temelji na znanju in izkušnjah uporabe e-vozil in potreb po polnjenju. Ker so e-mobilnost uvajali skladno s konceptom celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8, so dosegli pozitivno uporabniško izkušnjo. Dokazali so, da lahko gospodarske družbe s sledenjem temu konceptu bistveno zmanjšajo tveganje prehoda na električni vozni park.

Menijo, da je trajnostni prehod na e-mobilnost pomembna mreža pametnih polnilnic na zasebnih lokacijah in parkiriščih gospodarskih družb. Torej povsod tam, kjer vozila stojijo dlje časa. To je še zlasti pomembno čez dan, ko večina ljudi dela in so e-vozila stojijo na parkirnih mestih, proizvodnja energije iz OVE pa je največja.

Poudarjajo, da je za gospodarske družbe, ki se odločajo za investicijo v polnilno infrastrukturo, pomembno, da izberejo polnilnice, ki omogočajo daljinsko upravljanje. Le s takimi polnilnicami bodo namreč dosegli, da se bo e-vozilo polnilo takrat, ko bo to najugodneje za elektroenergetski sistem in posledično tudi za njih. Da bodo torej e-vozilo tudi podnevi lahko polnili po »nočni« tarifi.

Z lastno polnilno infrastrukturo bodo službenemu voznemu parku e-vozil zagotovili stabilno in cenovno ugodno polnjenje, obiskovalcem in zaposlenim pa dodatno ugodnost.

Razvili so tudi pilotni koncept E8, koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil.
BORŠURA >>


ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE