Začenja se gradnja največje poslovne stavbe Vilharia




24 / 03 / 2023
Zelene rešitve članov
Pričela se je gradnja prve ogljično nevtralne stavbe v Sloeveniji. 

Kompleks sodobnih pisarn na več kot 36 tisoč kvadratnih metrov površin bo prva poslovna stavba v Ljubljani s pred-certifikatom LEED Platinum (ang. Leadership in Energy and Environmental Design)  z ambicijo, da se pridruži le dvema ogljično nevtralnima stavbama v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon, ki definirajo standarde delovnega prostora in postavljajo nova merila za razvoj poslovnih stavb. 

Trajnostne zgradbe: do 30 % večja produktivnost in zavzetost zaposlenih

V podjetju Corwin so prepoznali degradirana zemljišča kot priložnost za trajnostno gradnjo, s katero med drugim zasledujejo načela ESG. »Trudimo se postaviti standard, kako naj bi bila videti zelena gradnja in kakšne so njene prednosti. To prinaša številne izzive, vendar je splošna zaveza našega podjetja trajnostni gradnji, ki ima številne prednosti. Ena od nevidnih prednosti za mesta, med katerimi je tudi Ljubljana, so zagotovo zelene strehe. Pomagajo znižati splošno temperaturo v mestu,« je povedal dr. Michal Maco, direktor podjetja Corwin Slovenija.

Vilharia: poslovna stavba, ki narekuje nova, trajnostna merila za razvoj

Objekt bo zgrajen v skladu s trajnostnim načrtovanjem, gradnjo in vzdrževanjem. Zrasel bo na več kot desetletje degradiranem območju med Vilharjevo cesto in železniško progo, na lokaciji med Situlo in bodočo Emoniko.

Zgradba podolgovate oblike bo sestavljena iz petih nadstropij, pod zemljo bosta še dve etaži. Med nadstropja bodo umeščeni zeleni atriji, uporabniki pa bodo imeli tudi dostop do zelenih zunanjih površin. Pritličje bo namenjeno javno dostopnim dejavnostim. Polovica strešnih površin bo namenjena proizvodnji fotovoltaične energije, druga polovica bo ozelenjena ter opremljena za športne in rekreacijske dejavnosti.

Investicija v Ljubljano – za minimalno obremenitev okolja

Objekt je skupaj s slovenskim ponudnikom inženirskih rešitev Elea iC zasnoval danski arhitekturni biro Schmidt Hammer Lassen (SHL), ki je že podpisan pod nekaj svetovnih kulturnih znamenitosti med Köbenhavnom in Šanghajem. Kot so povedali pri SHL: »Pri načrtovanju gre za ljudi, arhitektura ni nič sama po sebi, če ni osredotočena na ljudi, ki jo bodo uporabljali. Naša vizija je vedno oblikovati zgradbe in prostore, ki vračajo skupnosti in uporabnikom.«
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.