NOVICE
17.05.2020    |    Ostalo

Zavezništvo za zeleno okrevanje gospodarstva _ 100 + ZAVEZNIKOV

Veseli nas, da nas je iz tedna v teden več. Dosegli smo magično število 100 zaveznikov. Izjemno smo počaščeni in veseli takega odziva.


ZAVEZNIŠTVO ZA ZELENO OKREVANJE RASTE

Po vsej Evropi nastajajo pobude z zahtevami po zeleni obnovi po korona krizi (Nemčija, Anglija, Francija...). Zeleno okrevanje gospodarstva je sicer že utemeljeno v globalnih in evropskih ciljih za preprečevanje in zmanjševanje podnebnih sprememb ter globalnih izzivov (Cilji trajnostnega razvoja ZN -SDG 17, Pariško podnebni sporazum, Evropski zeleni dogovor). Vsi se moramo zavedati nujnosti uvajanja sprememb, ki bodo bolj zelene in bolj trajnostne. Temu je potrebno prilagoditi našo miselnost in naše delovanje.

CER (Center energetsko učinkovitih rešitev) je oblikoval zavezništvo za Zeleno okrevanje Slovenije. V njej so združene ideje in konkretni predlogi za zagotovitev zelenega okrevanja gospodarstva. K pobudi so pristopila  številna podjetja, znanstvene institucije, akademiki druge organizacije.

Druži nas ideja o spodbujanju inoviranje, razvoja in implementacije zelenih tehnoloških rešitev (storitev, produktov in procesov) v vseh sektorjih. Torej tistih, ki zmanjšujejo ogljični odtis, prispevajo k trajnosti in spodbujajo samooskrbo.

Cilj Zavezništva za zeleno okrevanje Slovenije je zagotoviti razvoj zelene, pametne in tehnološko napredne Slovenije. Hkrati je cilj zavezništva spodbuditi Vlado RS k sprejemanju ukrepov za pospeševanje zelenega gospodarstva

Zavezništvo je poželo izjemen odziv skoraj sto različnih podjetij in organizacij iz 13 različnih sektorjev. Zavezništvo za zeleno okrevanje je prejelo številne izraze podpore ideji ter konkretne predloge za spodbujanje razvoja zelenega gospodarstva.

Zelena in digitalna tranzicija zagotavljata pravilne investicijske priložnosti, ki lahko pomagajo k okrevanju gospodarstva, skladno z globalnimi trajnostnimi cilji. Hkrati pa zagotavljata, da bo gospodarstvo odpornejše in družba bolje opremljena na prihajajoče krize, ki smo jim lahko priča že v bližnji prihodnosti. Zeleno okrevanje gospodarstva bo zelo zahtevna naloga naše generacije. Temeljiti mora na znanju, tehnologiji, digitalizaciji, načelih krožnega gospodarstva, transparentnosti in etiki. Hkrati pa mora biti izrazito povezovalno in delovati nadsektorsko.


 

 
 
 
 


ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE