3. konferenca Trajnostnega menedžmenta




Four Points by Sheraton Ljubljana Mons

11.12.2024
Konferenca trajnostnega menedžmenta

Različne poti, skupni cilj

Podjetja vseh velikosti so pod naraščajočim pritiskom, da pospešijo trajnostni razvoj in dosežejo ambiciozne cilje ničelnih emisij. Ti cilji so ključni za prihodnost, a zahtevajo nova znanja in inovativne pristope k vodenju, strategiji in razvoju poslovanja. Da bi ohranili prednost pred konkurenco, je danes bolj kot kadarkoli prej pomembno razumeti, kako druge organizacije uresničujejo svoje trajnostne cilje. Vendar pa resnični uspeh ne temelji le na prilagajanju obstoječih strategij, temveč na inovativnosti in iskanju prebojnih rešitev, ki preoblikujejo poslovne modele ter spodbujajo trajnost in dolgoročni uspeh.

Trajnostni menedžment zahteva več kot zgolj prilagoditev. Potrebuje spremembo miselnosti – premik k ustvarjanju vrednosti s pomočjo novih, preverjenih pristopov, ki združujejo inovativnost in strateško razmišljanje. To je pot, po kateri podjetja ne le preživijo, temveč uspevajo, rastejo in spodbujajo pozitivne spremembe.

Na letošnji, že tretji konferenci trajnostnega menedžmenta se bomo osredotočili na to, kako lahko inovativnost postane gonilna sila vaših trajnostnih prizadevanj. Pokazali vam bomo, kako lahko s pravimi orodji, veščinami in miselnostjo oblikujete boljšo prihodnost – ne le za vaše podjetje, temveč tudi za naš planet. Na tej poti se lahko soočamo z različnimi izzivi in priložnostmi, a naš cilj ostaja skupen: trajnostna prihodnost za vse nas.

Program

08:30 Prihod udeležencev in jutranja kava
09:00 Uvodni pozdrav

Saša Bavec,
predsednik Sveta zavoda CER
Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER
09:10 Inovatorji prihodnosti: Kaj jih povezuje in kako tudi vi lahko postanete eden izmed njih

Ključni govorec: Jacob Beautempseden največjih nemških znanstvenih youtuberjev, avtor in znanstvenik na Univerzi v Kölnu

Inovacije so tisto, kar nas kot vrsto žene naprej. Brez inovacij preprosto ne moremo preživeti. Celo za velike probleme, kot sta hrana prihodnosti ali podnebne spremembe, so potrebne nove inovacije. Toda kako postanemo inovativni?

Jacob Beautemps je eden največjih nemških znanstvenih youtuberjev, avtor in znanstvenik na Univerzi v Kölnu. Za svoje videoposnetke in televizijske dokumentarce je spoznal številne inovatorje po vsem svetu. V svojem predavanju razloži, kaj povezuje te inovativne ljudi, kakšne velike inovacije nas čakajo v prihodnosti in kako se lahko sami naučimo biti bolj inovativni.

 
09:50 Iz tradicionalnih linearnih poslovnih modelov v krožne sisteme: Preobrazba industrij in miselnosti

Jocelyn Blériot, izvršni vodja, Politike in institucije, Ellen MacArthur Foundation 

Jocelyn bo predstavil, zakaj je prehod z linearnih na krožne poslovne modele ključnega pomena za trajnost in konkurenčnost podjetij. Poudaril bo uspešna krožna načela in konkretne metode, ki podpirajo cilje ESG, ter prikazal, kako lahko podjetja s spremembo miselnosti vpeljejo krožna načela v svoje upravljanje. S primeri bo pokazal, kako preoblikovati ambicije v dejanja in doseči trajnostne rezultate.
10:10 ESG razkritja 400 največjih evropskih podjetij

Kristian R. Andersen, soustanovitelj, Position Green 

Kristian bo predstavil, kako so vodilna podjetja v Evropi in Skandinaviji pristopila k uskladitvi z ESRS standardi po njihovi uvedbi v začetku letošnjega leta. Poudaril bo ključne vpoglede in trende, ki so se pojavili v zvezi z ESG razkritji na vzorcu 400 največjih podjetij, analizo praks razkritij ter ključne izzive.
10:25 Okrogla miza: Kako so podjetja pripravljena na trajnostno poročanje: Izzivi in izkušnje

Urška Butolen, vodja oddelka za korporativno trajnostno upravljanje, Hisense Europe
Nina Kelemen, vodja trajnostnega razvoja, Zavarovalnica Triglav 
Lela Melon,  direktorica magistrskega študija evropskega in globalnega prava, Universitat Pompeu Fabra Barcelona
Teodor Prosen,
vodja trajnostnega poslovanje in poslovne odličnosti, Telekom Slovenije

Pogovor vodi: Darja Virjent,  Manager, storitve s področja podnebnih sprememb in trajnosti, EY Slovenija

Okrogla miza bo osvetlila pripravljenost podjetij na trajnostno poročanje, s poudarkom na izzivih in izkušnjah pri zbiranju podatkov in izpolnjevanju regulativnih zahtev. Govorci bodo delili svoje pristope, orodja in lekcije, pridobljene med procesom, ter razpravljali o tem, kako se podjetja prilagajajo novim standardom trajnostnega poročanja.
11:00 ODMOR 
11:30 Trajnostni razvoj: Sanje, nočne more, realnost in prihodnost

Matevž Fazarinc, generalni direktor, Steklarna Hrastnik

Matevž bo predstavil celoten trajnostni razvoj Steklarne Hrastnik – od začetnih sanj do uresničitve, vključno s težavami, s katerimi so se soočili na poti. Pojasnil bo, kje so danes, kako vidijo prihodnost in zakaj je pomembno nadaljevati s trajnostnimi prizadevanji.
11:45 ESG strategija v turizmu: ključne izkušnje, trendi in cilji trajnostnega razvoja

Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektorja za kakovost in trajnost, Valamar 

Tea bo predstavila izkušnje pri izvajanju trajnostne strategije, merjenje KPI-jev, izzive z emisijami Scope 3 in vključevanje deležnikov. Spregovorila bo napredku do ciljev 2026 ter prihodnjih turističnih trendih in naslednjih korakih za trajnostni razvoj podjetja.
12:00 Zelena preobrazba energetsko intenzivne industrije: Od izzivov do priložnosti

Kristian Lipovec, pooblaščenec za okolje, Talum

Kristian bo predstavil kako je prehod na trajnostno poslovanje vplival na Talum, predvsem z vidika zaustavitve proizvodnje primarnega aluminija. Predstavil bo vpliv teh odločitve na okolje, zaposlene, lokalno skupnost in dobavitelje ter kaj so s tem dosegli na poti zelene preobrazbe. Predstavil bo tudi kaj je prinesel nov poslovni model ter razvojne prioritete ter izzive in priložnosti, ki jih prinaša trajnostni prehod.
12:15 Manj odpadkov, več prihodnosti: Zero Waste in krožni pristopi

Natalija Kreft-Lovrenčec, vodja PR, Radenska Adriatic

Natalija bo predstavila trajnostne ukrepe Radenska Adriatic, kako uvajajo krožne pristope in kakšne koristi jim le to prinaša. Izpostavila bo ključno vlogo različnih deležnikov pri uvajanju krožnih modelov in izkušnjo z organizacijo Zero Waste dogodka.
12:30 Trajnost kot priložnost za inovacije

Gregor Mauko, diretkor, Toyota Slovenija
12:45 Okrogla miza: Mala podjetja, velike spremembe: Kako mala podjetja uvajajo trajnostne prakse

Tina Štrubelj, ustanoviteljica blagovne znamke Nelipot
Urška Draž,
lastnica blagovne znamke Pletenine Draž
Luka Jezeršek, 
izvršni vodja kuhinj in strateških projektov, JEZERŠEK, Kreativna kulinarična doživetja

Pogovor vodi: Tina Cipot, partnerka in izvršna direktorica o28, komunikacijska skupina

Pogovarjali se bomo kako mala podjetja uspešno uvajajo trajnostne prakse kljub omejenim virom. Govorci bodo delili konkretne primere, izzive in priložnosti, s katerimi se soočajo, ter razpravljali o tem, kako lahko trajnostni pristopi lahko prinesejo spremembe in konkurenčne prednosti tudi manjšim podjetjem.
13:20 ODMOR 
14:20 Sodelovanje za napredek: Trajnostna spodbuda na vseh ravneh poslovanja

Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov, Pivovarna Laško Union

Tanja bo predstavila trajnostno strategijo »Varimo boljši svet« Pivovarne Laško Union, s poudarkom na zmanjševanju podnebnih tveganj in cilju doseči neto ničelne emisije do leta 2040. Izpostavila bo pomen vključevanja trajnosti v vse vidike poslovanja ter sodelovanja z ljudmi, skupnostmi in partnerji za skupni napredek pri reševanju podnebnih izzivov.
14:35 Upravljanje: Implementacija trajnostnih kazalnikov in odgovornost vodstva

Louise Koch, višja direktorica, vodja trajnosti za skupino, Grundfos

Louise bo v svoji predstavitvi podrobneje predstavila, kako Grundfos vključuje trajnostv v upravljanje, kako so implementirali trajnostne kazalnike in odgovornost vodstva ter kako spremljajo napredek. Poudarila bo ključne aspekte upravljanja, ki omogočajo učinkovito uresničevanje trajnostnih ciljev, ter kako Grundfos spodbuja vedenja in odločitve, ki se ujemajo z njihovimi dolgoročnimi cilji ter globalno vizijo trajnostne prihodnosti.
14:50 Pomen in način vključevanja deležnikov v trajnostne prakse

Tadeja Primožič Merkač, direktorica za kakovost, trajnost in korporativno vodenje, Skupina SIJ

Tadeja bo predstavila proces Skupine SIJ za pridobitev certifikata odgovorne proizvodnje jekla ResponsibleSteel. Izpostavila bo pomen aktivnega vključevanja vodstva, zaposlenih, skupnosti, kupcev in drugih ključnih deležnikov pri skoraj dveletnem postopku certifikacije.  Pojasnila bo tudi, kako je Skupina SIJ skozi certifikacijo nadgradila svoje sisteme vodenja, obenem pa poudarila pomembnost trajnostnega razvoja kot procesa nenehnega izboljševanja in učenja na poti doseganja trajnostnih ciljev.
15:05 Spreminjanje potrošniških navad: Pot do trajnostnega nakupovanja

Maša Šprajcar-Rančič, vodja trajnostnega razvoja, SPAR Slovenija

Maša bo predstavila, kako podjetje SPAR Slovenija spodbuja spreminjanje nakupovalnih navad svojih potrošnikov. Poudarila bo konkretne ukrepe in iniciative, ki podpirajo okolju prijazne izbire, ter kako izobražujejo in motivirajo potrošnike k trajnostnim nakupovalnim odločitvam.
15:20 Okrogla miza: Kako zagotoviti trajnostno verigo vrednosti  in zmanjšanje emisij

Samo Pergar, vodja trajnosti v nabavi, Lidl Slovenija
Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja, BTC 
Iris Pensa, odvetnica, partner Jadek & Pensa 

Pogovor vodi: Žiga Čebulj, svetovalec za zeleno preobrazbo, strategije in trajnostne poslovne modele

Okrogla miza bo izpostavila prizadevanja in aktivnosti podjetij pri vključevanju svojih dobaviteljev in partnerjev k zmanjšanju emisij. Predstavniki podjetij  bodo delili izkušnje o tem, kako skozi izobraževanje, opolnomočenje in sodelovanje začenjajo resneje vključevati dobavitelje v trajnostne prakse. Razprava bo zajela tudi pravne vidike in izzive pri gradnji trajnostne dobavne verige.
16:00 ODMOR
16:30 SVEČANA PODELITEV NAGRADE TRAJNOSTNI LIDER IN GREEN STAR CERTIFIKATOV
17:30 Druženje


Podporniki dogodka



Govorci

Jacob Beautemps je eden največjih nemških znanstvenih youtuberjev, avtor in znanstvenik na Univerzi v Kölnu. Za svoje videoposnetke in televizijske dokumentarce je spoznal številne inovatorje po vsem svetu. V svojem predavanju razloži, kaj povezuje te inovativne ljudi, kakšne velike inovacije nas čakajo v prihodnosti in kako se lahko sami naučimo biti bolj inovativni.
Jacob Beautemps
znanstvenik in avtor
Jocelyn Blériot je z Ellen MacArthur Foundation povezan od njene ustanovitve leta 2010. Sprva je bil odgovoren za uredništvo in razvoj vsebin, zdaj pa vodi institucionalno sodelovanje ter delo z vladami v Evropi, Latinski Ameriki, na Kitajskem in v Severni Ameriki. Upravljal je tudi odnose z nadnacionalnimi telesi, kot so Evropska komisija, Združeni narodi, OECD in Svetovni gospodarski forum. Bil je član svetovalnega odbora za krožno gospodarstvo pri CCICED, zdaj pa je del mednarodne svetovalne mreže Foruma o trgovini, okolju in trajnostnem razvoju (TESS).
Jocelyn Blériot
Ellen MacArthur Foundation
Kristian R. Andersen, soustanovitelj podjetja Position Green, je odgovoren za nadzor strateških pobud in razvoj poslovanja, s ciljem zagotavljanja učinkovitih rešitev na področju ESG (okolje, družba in upravljanje) ter trajnostnosti. Njegovo strokovno znanje vključuje razvoj trajnostnih strategij, ESG poročanje na podlagi podatkov in upravljanje skladnosti, kar organizacijam omogoča izboljšanje njihove trajnostne uspešnosti ter izpolnjevanje regulatornih zahtev. Pred tem je Kristian vodil ocenjevanja uspešnosti trajnostnih naložb v Norges Bank (Globalni pokojninski sklad) in šest let deloval na različnih položajih pri Združenih narodih.
Kristian R. Andersen
Position Green
Louise Koch je vodja skupine za trajnostni razvoj pri podjetju Grundfos, ki opredeljuje in vodi trajnostno strategijo podjetja. S sedežem na Danskem vodi ekipo predanih strokovnjakov po vsem svetu, ki usmerjajo Grundfosova trajnostna prizadevanja v smeri pionirskih rešitev za svetovne vodne in podnebne izzive ter izboljšanja kakovosti življenja ljudi. 

Louise se je podjetju Grundfos nazadnje pridružila iz podjetja Dell Technologies, kjer je bila direktorica globalne trajnostne strategije in inovacij ter članica Dellove globalne vodstvene ekipe za trajnostni razvoj.
Louise Koch
Grundfos
Matevž Fazarinc
Steklarna Hrastnik
Tanja Subotić Levanić
Pivovarna Union Laško
Tadeja Primožič Merkač
Skupina SIJ
Kristian Lipovac
Talum
Tea Pestotnik Prebeg
Valamar
Maša Šprajcar-Rančič
SPAR Slovenija
Miha Mermal
BTC
Iris Pensa
Jadek & Pensa
Urška Butolen
Hisense Europe
Nina Keleman
Triglav
Teodor Prosen
Telekom Slovenije
Samo Pergar
Lidl Slovenija
Lela Melon
Universitat Pompeu Fabra Barcelona
Natalija Kreft-Lovrenčec
Radenska Adriatic
Luka Jezeršek
JEZERŠEK



PRIJAVA
 
 

Kotizacija

300 eur + ddv

POPUSTI

20% popust - zgodnja prijava do 15.10.
15% popust - člani CER
25% popust - pet in več udeležencev iz podjetja

Popusti se ne seštevajo.

Na podlagi prijave vam bomo na elektronski naslov prijavitelja poslali predračun z navedenim zneskom in rokom plačila. Račun prejmete po opravljeni storitvi.

ODJAVE

Odjave sprejemamo samo pisno na naslov: info@cerslo.si
Brezplačno se lahko odjavite do vključno 4. 12. 2024. Če se odjavite po tem datumu, 
vam bomo primorani zaračunati 100 % kotizacijo. V primeru, da vaše pisne odjave ne bomo prejeli oz., da na konferenco ne boste prišli vam bomo kotizacijo zaračunali v celoti.

Neplačilo predračuna ne šteje kot odpoved udeležbe.

Udeležba na svečani podelitvi certfikatov je za prejemnike Green Star brezplačna.

*Organizator si pridržuje pravico do sprememb v programu.

Prijavni obrazec

zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.