Delegacija v Avstrijo ponudila svež pogled na zelene inovacije in trajnostne tehnologije




16 / 10 / 2024
V Sloveniji imamo bogato znanje in vrhunske strokovnjake, vendar je včasih smiselno iskati primere dobrih praks tudi zunaj naših meja. Gospodarska delegacija v Avstrijo je ponudila dragocen vpogled v svet zelenih inovacij in trajnostnih tehnologij, hkrati pa odprla priložnosti za sodelovanje med državama, ki si na področju varstva okolja in razogljičenja delita enake cilje, čeprav sledita različnim potem.

Slovenskim predstavnikom je možnosti za vstop na avstrijski trg predstavil namestnik veleposlanika v Avstriji, mag. Matjaž Marko, ekonomski svetovalec, ki je delegacijo sprejel v Lumarjevi vzorčni hiši na Dunaju. Svoje dolgoletne izkušnje preboja na avstrijskem trgu je delil tudi član sveta zavoda CER in direktor podjetja Lumar, Marko Lukić. "Prebiti se na avstrijski trg je bilo zahtevnejše, kot smo sprva pričakovali. Trg je zelo reguliran, pravila so stroga, stranke pa skeptične do novosti. Ko pa enkrat pridobiš zaupanje, je lažje, saj so avstrijske stranke zanesljive in zveste," je pojasnil Lukić in dodal: "Za uspeh morate biti bodisi boljši bodisi bistveno cenejši."

Delegacija je obiskala tudi Gradec, kjer jih je v Green Tech Valley, enem izmed vodilnih evropskih ekosistemov za zelene tehnologije, sprejel direktor Bernhard Puttinger. Obisk tega tehnološkega vozlišča je odprl nova vrata za sodelovanja in razvoj projektov. Predstavitev na Avstrijski gospodarski zbornici (WKÖ) na Dunaju pa je razkrila najnovejše trende v "zelenem sektorju", ki beleži 3-odstotno višjo rast in prihodke v primerjavi z drugimi sektorji.

V Siemens City, sedežu podjetja Siemens Avstrija, je delegacija spoznala, kako podjetje pospešeno vpeljuje napredne zelene tehnologije, kot so mikrogrid sistemi, po vsem svetu. Posebno zanimiv je bil ogled dunajskega okrožja Aspern Seestadt, kjer so te sisteme uspešno integrirali, ter HoHo Tower, najvišje lesene stavbe v Avstriji, in Robin House, ki predstavlja nove pristope k nizkoenergijski leseni gradnji.

Mednarodni preboji na trgu zahtevajo inovativnost, kar je dokazalo tudi podjetje Munzer Bioindustrie, ki s krožnim gospodarskim modelom predeluje biološke surovine in je uspelo prodreti celo na indijski in afriški trg. Njihov pristop k izkoriščanju surovin, ki za mnoge predstavljajo le odpadek, je navdušil številne udeležence.

Dvodnevna delegacija je bila po mnenju udeležencev izjemno dobro organizirana in je predstavljala priložnost za sproščeno druženje, poslovne pogovore ter izmenjavo izkušenj. Prav ti neformalni stiki so mnogim pomenili največjo dodano vrednost.

"Pridobila sem veliko novih idej, znanj in poslovnih povezav, ki jih bom z veseljem uporabila v prihodnosti. Posebej me je navdušilo mreženje z drugimi strokovnjaki in izmenjava izkušenj, kar je neprecenljivo za moj nadaljnji profesionalni razvoj," je izpostavila Urša Lužar iz Zavarovalnice Triglav.

Štefan Šuštar iz podjetja Telprom pa je dodal: "Delegacija je bila po mojem mnenju zelo uspešna, tako glede izvedbe kot vsebinskih debat. Še posebej bi pohvalil obisk Siemens City, kjer smo prejeli odlične kontakte in ideje za razvoj poslovnih projektov in sodelovanja."
 

"Videli smo veliko, spoznali krasne ljudi, lahko smo se povezali, pogovorili in nasmejali. Ni bilo le koristno, ampak tudi zabavno. Avstrija je lepa dežela, ljudje so strokovni, prijazni in radi delijo znanje in izkušnje. Definitivno priporočam!"


Azra Begič Milanez, A Tax International


VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.