Pobuda za trajnostno transformacijo se je začela »od zgoraj navzdol«




20 / 09 / 2024
Zeleni pogovor
V tokratnem Zelenem pogovoru sta se nam pridružila lastnik in direktor podjetja Sico d.o.o. Marjan Volpe ter direktor Robust d.o.o. Marko Krajnc. Govorili smo o vlaganju v najsodobnejšo tehnologijo, energetsko učinkovitost, recikliranje, podpiranje krožnega gospodarstva ter zavezanosti k etičnemu vodenju kar tudi prispeva k njihovi dolgoročni stabilnosti in trajnostnemu poslovanju.

Podjetje Sico d.o.o. ima dolgoletno tradicijo, ki že 30 let zagotavlja vrhunske storitve laserskega razreza. Svoje delovanje ste pred leti razširili, ko ste na temeljih blagovne znamke Robust ustanovili še istoimensko podjetje za gozdarsko in reciklažno tehniko. V obeh podjetjih vidno stavite na najsodobnejšo tehnologijo, vrhunske strokovnjake in certificirano proizvodnjo, kje pa ima pri vas mesto trajnostni razvoj?

Marjan Volpe: Trajnostni razvoj ima ključno vlogo tako v podjetju Sico kot v Robust. Poleg naložb v najsodobnejšo tehnologijo, vrhunske strokovnjake in certificirano proizvodnjo se zavestno trudimo zmanjšati okoljski odtis in trajnostno upravljati z viri. To vključuje uporabo energetsko učinkovitih procesov, trajnostnih materialov in recikliranje, kjer je to mogoče.

Naše zavezanost trajnosti je najbolj vidna v našem poslovanju. Prvo fotonapetostno elektrarno smo postavili že leta 2011, prav tako tudi enoto za soproizvodnjo toplote in električne energije. Letos smo zaključili izgradnjo druge fotonapetostne elektrarne z močjo 481 kW in hranilnika električne energije s kapaciteto 370 kWh. Na vseh lokacijah imamo inštalirane LED sijalke, za ogrevanje uporabljamo toplotne črpalke, izkoriščamo odpadno toploto iz proizvodnega procesa, vse te sisteme pa nadziramo s centralnim nadzornim sistemom. Poleg tega smo za obe podjetji pridobili certifikat ISO 14001.

Tudi naši izdelki so že v fazi načrtovanja in konstruiranja zasnovani tako, da optimalno izkoristimo razpoložljive tehnologije v podjetju. Pri sodelovanju s partnerji pa sodelujemo z lokalnimi podjetji, kar zmanjšuje transportne poti. Izdelki gozdarske in reciklažne tehnike so zasnovani za dolgo življenjsko dobo in z optimiziranimi pretočnimi časi v proizvodnji in montaži. Naša predanost trajnostnemu razvoju je tako resnično vgrajena v vse vidike poslovanja, s poudarkom na ustvarjanju dolgoročne vrednosti za skupnost in okolje.

Produkti podjetji so prejemniki tudi številnih nagrad za inovacije. Ali z vašimi produkti oz. storitvami pripomorete tudi k blaženju podnebnih sprememb ali zmanjšanju okoljskega odtisa?

Marko Krajnc: V podjetju Robust razvijamo dve glavni liniji izdelkov: gozdarsko tehniko, ki vključuje cepilnike drv, ovijalce drv in krožne žage, ter reciklažno tehniko, kamor sodijo transportna oprema in drobilniki, ki so že večkrat prejeli nagrade za inovativnost. Prav s pomočjo naših drobilnikov aktivno spodbujamo krožno gospodarstvo, tudi v panogah, kjer te možnosti še niso uveljavljene.

Naši drobilniki so zasnovani z dolgoročno trajnostjo in visoko dodano vrednostjo, kar je rezultat napredne tehnologije in digitalizacije. Vgrajeni pametni algoritmi omogočajo optimalno izrabo surovin, natančen nadzor nad procesi in samodejno prilagajanje drobilnika glede na zahtevnost vhodnega materiala. S tem programski modul omogoča tudi avtomatsko uravnavanje porabe energije glede na specifičen material, kar za uporabnike pomeni znatne prihranke energije in zmanjšan ogljični odtis.

Drobilniki prinašajo trajnostno vrednost številnim panogam, kot so lesna industrija, predelava odpadkov in druge predelovalne dejavnosti. Omogočajo enostavno zmanjšanje volumna odpadkov, njihova uporaba pa sega od reciklaže materialov do proizvodnje nadomestnih in sekundarnih goriv. Zaradi tega naši izdelki bistveno spreminjajo sektorje, ki se ukvarjajo z reciklažo, trajnostno rabo energije, alternativnimi viri energije, procesi pretvorbe odpadkov v energijo, procesno tehniko in pa tudi izdelavo obrabnih delov.

Z gotovostjo lahko trdimo, da imajo naši produkti – predvsem drobilniki in pripadajoča oprema – tako neposredne kot posredne pozitivne učinke na lokalni, regionalni in državni ravni. Skladni so s smernicami pametnih mest in skupnosti ter industrije 4.0, ki poudarja nižje zaloge, hitrejše procese, popoln nadzor nad proizvodnjo in predelavo, nižje stroške, večjo učinkovitost dela, manjšo porabo energije, uporabo sekundarnih surovin, ustvarjanje zelenih delovnih mest in preoblikovanje odpadkov v vire bogastva. S tem vselej stremimo k trajnostnemu poslovanju.

Pred dvema letoma ste izvedli veliko investicijo v širitev poslovnih prostorov, ki so združili obe podjetji. Ali ste z njo uspeli doseči tudi večjo energetsko učinkovitost?

Marjan Volpe: Zagotovo. Že zasnova strehe nove proizvodne hale je bila premišljeno oblikovana za kar najboljše izkoriščanje dnevne svetlobe, kar obenem maksimizira učinkovitost naše sončne elektrarne. Z vpeljavo najsodobnejših tehnologij, ki smo jih vključili v to investicijo, smo dosegli občutno zmanjšanje porabe energije in tehničnih plinov. Pri nakupu novih laserjev in opreme smo se ravnali po načelu najboljših razpoložljivih tehnologij, kar pomeni manjšo porabo energije ob hkratnem povečanju učinkovitosti.

Poleg tega smo z izkoriščanjem odpadne toplote in uporabo centralnega nadzornega sistema dodatno zmanjšali porabo toplotne in električne energije za obratovanje, hkrati pa optimizirali mikroklimo v proizvodnih prostorih.

Opažamo, da pobude za trajnostno transformacijo podjetij lahko sproži tako vodstvo kot nižji oddelki ali posamezniki. Je iniciativa transformacije za bolj trajnostno poslovanje pri vas vzklila kot pravimo »od zgoraj navzdol« ali »od spodaj navzgor«?

Marjan Volpe: Pobuda za trajnostno transformacijo se je začela na ravni vodstva, toraj »od zgoraj navzdol«. Prepoznali smo nujnost bolj trajnostnega poslovanja in se zavezali k uvedbi strategij, ki temeljijo na okoljski odgovornosti. To zavezo smo uspešno prenesli na vse ravni podjetja, kar je spodbudilo sodelovanje in aktivno vključevanje vseh oddelkov v trajnostne pobude.
Poleg tega imamo izdelano in potrjeno Trajnostno in krožno poslovno strategijo, ki ji dosledno sledimo. Redno spremljamo napredek, postavljene cilje in ključne kazalnike uspešnosti (KPI-je), da zagotovimo stalno usklajenost s cilji trajnostnega razvoja.

Trajnostni razvoj zajema okoljske, družbene in upravljavske vidike poslovanja. Ali kateremu izmed njih namenjate več pozornosti?

Marjan Volpe: Vsem trem vidikom trajnostnega razvoja namenjamo v naših podjetjih enako pozornosti, saj se nam zdijo enako pomembni.

Ko govorimo o zaposlenih, imata obe podjetji sprejet Načrt promocije zdravja na delovnem mestu, ki vključuje izboljšanje organizacije dela in delovnega okolja, kamor spada uvedba gibljivega delovnega časa, spodbujanje sodelovanja zaposlenih v procesu izboljševanja delovnega okolja, izobraževanje vodij in podobno. V načrtu imamo določene vzvode za spodbujanje zdravja zaposlenih, kot je na primer razgibavanje na delovnem mestu, ponudba programov telesne vadbe, učenje sproščanja, masaža na delovnem mestu, itd. Omogočamo jim razne izbire za zdrav način življenja, med katere je vključeno sofinanciranje športnih dejavnosti, uvedba športnih sekcij in podobno, pozornost pa namenjamo tudi spodbujanju osebnostnega razvoja, saj zaposlenim nudimo ali sofinanciramo tudi dodatna izobraževanja doma in v tujini, zaposleni imajo možnost učenja tujih jezikov, računalništva. 

S Šolskim centrom Celje sodelujemo pri praktičnih izobraževanjih študentov, predvsem programa strojništvo. Podjetje SICO d.o.o. nudi tudi štipendije za dijake in študente strojništva.

Marko Krajnc: Omeniti moramo, da sta podjetji resnično tesno vpeti v lokalno okolje. Vse aktivnost za zaposlene, ki jih je omenil g. Volpe, namreč izvajamo v sodelovanju z lokalnimi šolami, podjetji in organizacijami. Podpiramo lokalna prostovoljna gasilska društva z donacijami in sponzoriramo žensko sedečo odbojkarsko ekipo.

Tesno sodelujemo tudi z lokalnimi dobavitelji – pri dostavi hrane imamo lokalnega ponudnika, ki pripravlja malice iz sestavin lokalnega izvora. Vsi dobavitelji in kooperanti so družbe s sedežom v občini Žalec, torej družbe, ki so v naši neposredni bližini. Prav tako vse večje obdelovalne centre (CNC stružnica, CNC rezkarji) kupimo od lokalnega ponudnika.

Velik pomen pripisujemo tudi družbeni odgovornosti, zato sodelujemo z različnimi dobrodelnimi organizacijami, s katerimi organiziramo dobrodelne akcije. V preteklosti smo že izvedli akcijo obdarovanja starejših in zbirali obutev ter oblačila v sklopu Rdečega križa in Karitasa. 

Marjan Volpe: Naj še dodam, da je podjetje SICO d.o.o. septembra 2022 prejelo nagrado za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2021, ki jo podeljuje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na to priznanje smo izjemno ponosni. Zelo dobro sodelujemo tudi z razvojnimi in izobraževalnimi institucijami. Zlasti bi izpostavil naš stalni Dogovor o usposabljanju s Centrom za rehabilitacijo invalidov Celje (CRI Celje), ki omogoča zaposlitev invalidov v celjski regiji, skladno z Zakonom o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov.

Na področju varovanja okolja smo naredili pomembne korake naprej. Izdelali smo razširjene energetske preglede za obe podjetji in njune procese, poleg tega pa smo uvedli številne organizacijske ukrepe za učinkovito rabo energije. Zaposlene redno osveščamo in izobražujemo o pomembnosti varčevanja z energijo, uporabo prevozov z nižjim ogljičnim odtisom, varčevanju z električno energijo, toplotno energijo in vodo ter o pravilnem ravnanju z odpadki. V letu 2015 smo razvili lasten električni avtomobil z avtonomijo 195 km in najvišjo hitrostjo 135 km/h, kar je le eden od naših dosežkov na področju trajnostnih tehnologij.

Na področju rabe energije dajemo velik poudarek zmanjšanju porabe električne in toplotne energije, uvedli smo dodatne organizacijske ukrepe ter napredne metode izkoriščanja odvečne toplote. Naš energetski manager skrbi za optimizacijo porabe energije, nadzor stroškov in emisij ter zagotavlja skladnost s standardom ISO14001, ki ga imamo sprejetega v obeh podjetjih.

Osredotočamo se na trajnostno poslovanje z močno zavezanostjo etičnemu vodenju, preglednosti in učinkovitemu upravljanju tveganj. Naše vodstvene strukture spodbujajo odgovorno odločanje in skladnost z zakonodajo, kar dodatno krepi dolgoročno stabilnost in uspeh podjetja.


Kako pa si prizadevate za odgovorno komuniciranje vašega napredka in kako preprečujete greenwashing? Ali opažate t.i. greenwashing morda pri ostalih podjetjih vaše panoge?

Marjan Volpe: Zavzemamo se za odgovorno in transparentno komuniciranje naših trajnostnih prizadevanj, pri čemer dajemo poudarek natančnosti in jasnosti. Naš cilj je, da jasno predstavimo dosežene cilje in rezultate, saj se zavedamo pomena preprečevanja kakršnega koli zavajajočega sporočanja.

Greenwashingu se izogibamo s poudarkom na konkretnih ukrepih in preverljivih podatkih, podprtih z zanesljivimi dokazi. Vsako našo trditev skrbno podkrepimo z merljivimi in jasno dokumentiranimi rezultati. V naši panogi nismo zaznali izrazitih primerov greenwashinga, kar nakazuje, da tudi drugi deležniki razumejo pomembnost resničnosti in verodostojnosti v komuniciranju trajnostnih prizadevanj.
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.