Spreminjanje vsakodnevnih navad zahteva veliko motivacije




01 / 10 / 2024
Zeleni pogovor
V tokratnem Zelenem pogovoru se nam je pridružil Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti pri podjetju Nomago. Govorili smo o vlogi javnega prevoza pri razogljičenju prometnega sektorja, spreminjanju potovalnih navad in družbenih vidikih trajnostnega poslovanja.


V Sloveniji promet predstavlja največji del izpustov toplogrednih plinov, projekcije pa kažejo, da se bo ob neukrepanju le-ta še naprej povečeval. Kje kot ponudnik mobilnosti vidite svojo vlogo na področju zmanjšanja emisij iz naslova prometa?

Kot vodilni ponudnik prevozov in potovanj v Sloveniji se v Nomagu zavedamo svoje vloge pri zmanjševanju ogljičnega odtisa in razbremenitvi prometa. S tem v mislih smo se zavezali k odgovornemu ravnanju ter spodbujanju razvoja sodobnih in okolju prijaznih pristopov mobilnosti.

Prizadevamo si postati ambasador trajnostne naravnanosti s promocijo širše uporabe javnega potniškega prometa in izbiro alternativnih oblik prevoza pred osebnim avtomobilom. Kot organizator potovanj zagotavljamo trajnostne charter in shuttle prevoze z vozili ki ustrezajo strogim okoljskim in varnostnim standardom. Aktivno sodelujemo tudi v iniciativah za spodbujanje inovativnega, podnebno nevtralnega krožnega gospodarstva in zelenega turizma. Pri tem so naša prizadevanja usmerjena k vzpostavitvi okolju prijaznih prevozov, ki koristijo tako turistom kot domačinom ter podpirajo turistične destinacije in ponudnike storitev.

Skladno z vizijo postati največji regijski ponudnik celovitih storitev na področju trajnostne mobilnosti podpiramo še razvoj celovite prometne strategije mest. Tako smo v Slovenijo pripeljali najsodobnejši sistem javne izposoje koles Nomago Bikes. Trenutno smo z več kot 700 kolesi prisotni v 17-ih slovenskih občinah, v prihodnosti pa želimo razvijati področje mikromobilnosti in nove oblike sodobne mobilnosti.

Vsi vemo, da je najtežji del zelenega prehoda spreminjanje vsakodnevnih navad. V Sloveniji večina zaposlenih klub številnim alternativam na delovno mesto še vedno potuje z avtomobilom. V čem misite, da je težava, in kako bi po vašem mnenju sploh prepričali ljudi, da uporabijo alternativne načine mobilnosti?

Spreminjanje vsakodnevnih navad od posameznika zahteva veliko motivacije, ta pa se pri zelenem prehodu in uporabi okolju prijaznih načinov prevoza izraža predvsem skozi prihranek časa in denarja.

Da bi se ljudje res odločili za uporabo javnega prevoza, je ključnega pomena zagotoviti redne, hitre in zanesljive prometne povezave med večjimi mesti in primestnimi območji, od koder dnevno migrira veliko ljudi. Poleg tega je treba omogočiti enostaven dostop do različnih oblik prevoza prek enotne platforme, ki bo uporabnikom olajšala načrtovanje potovanj, vključno z morebitnimi prestopi in menjavami prevoznih sredstev. V Nomagu aktivno podpiramo koncept Mobility as a Service (MaaS), ki integrira različne oblike prevoza v enotno rešitev in uporabnikom omogoča več fleksibilnosti in enostavnejšo izkušnjo mobilnosti.

V tem procesu pa ima pomembno vlogo tudi država, ki lahko uporabo javnega prevoza dodatno spodbudi z ukrepi, kot sta cestninjenje in povračilo potnih stroškov prevoza na delo. Plačilo cestnine po prevoženem kilometru namreč presega trenutni strošek vinjete, kar bi lahko marsikoga spodbudilo k prehodu na cenejši javni potniški promet. Prepričani smo tudi, da bi bil sistem javnega prevoza še bolje izkoriščen, če bi delodajalci namesto povračil stroškov po kilometrini spodbujali uporabo brezplačnega javnega prevoza za zaposlene. To še posebej velja za javni sektor, kjer je zaposlenih več kot četrtina delovno aktivnih oseb, v drugi vrsti pa tudi za zasebna podjetja, ki se glede načina financiranja prevoza zaposlenih sicer odločajo sama.

Svojo ponudbo ste uspešno razširili z električnimi kolesi Nomago. Kaj pa elektrifikacija voznega parka? Bi popoln prehod na elektriko ali druga alternativna goriva bil sploh mogoč?

V zadnjih letih smo skoraj dve tretjini našega voznega parka posodobili z vozili, ki izpolnjujejo standarde EURO 6, s čimer bistveno pripomoremo k zmanjšanju emisij. Tudi v prihodnje bomo vlagali v tej smeri, hkrati pa načrtujemo dodatne investicije v električna vozila. Sodelujemo tudi na javnih razpisih in se potegujemo za subvencije za nakup električnih vozil. Vendar pa popoln prehod na elektriko zahteva sodelovanje države, ki bi morala s financiranjem nakupa električnih vozil omogočiti zeleni prehod tudi podjetjem v zasebni lasti, ne le javnemu sektorju. Poleg tega bi morala država prispevati k razvoju potrebne infrastrukture, brez katere je uporaba električnih vozil omejena.

Kaj pa vaše lastno poslovanje? Si prizadevate dosegati okoljske cilje tudi izven cest?

V Nomagu se ne osredotočamo zgolj na zmanjševanje emisij v prometu, temveč izvajamo številne ukrepe tudi v naših pisarnah in poslovnih enotah, da še dodatno zmanjšamo naš vpliv na okolje. Med te ukrepe sodijo izklapljanje elektronskih naprav ob koncu delovnega dne, uporaba energijsko varčnih žarnic, spodbujanje trajnostne potrošnje, skrbno ločevanje odpadkov ter zmanjšanje porabe papirja. Porabo virov omejujemo tudi v naših delavnicah – v avtopralnicah imamo urejen zajem in filtracijo vode, s čimer ponovno uporabimo do 50 % zajete vode.

Poseben poudarek dajemo obnovljivim virom energije. Na Goriškem in Koroškem smo postavili dve sončni elektrarni, ki ne zagotavljata le del potrebne električne energije, temveč simbolizirata našo zavezanost k zmanjševanju ogljičnega odtisa. V prihodnosti načrtujemo postavitev podobnih elektrarn tudi na drugih lokacijah, kar nam bo omogočilo večjo stopnjo samooskrbe z okolju prijazno energijo.

Odgovorno ravnanje do okolja vključuje tudi spremljanje izpustov toplogrednih plinov (TPG). Vzpostavili smo interni sistem za merjenje porabe energentov, s katerim spremljamo porabo vode, goriva, elektrike, ogrevanja ter količino proizvedenih odpadkov. Prav tako beležimo poti zaposlenih v službo in na sestanke, da lahko natančno spremljamo naš vpliv na okolje. Pri tem zaposlene spodbujamo, da za prihod v službo in prevoz na sestanke uporabljajo Nomago Bikes, pri čemer jim enkrat letno sofinanciramo letno naročnino.

Zavedamo se, da trajnost ne pomeni le odgovornega ravnanja z okoljem, temveč obsega tudi širše ESG vidike – upravljavske in družbene, zato posebno pozornost namenjamo družbenim vidikom (S), saj sta zadovoljstvo in dobro počutje naših zaposlenih ključna za doseganje ciljev podjetja.

Trajnostni razvoj poleg okoljskih zajema tudi družbene in upravljavske vidike poslovanja. Na kakšen način skrbite za ostale trajnostne vidike v podjetju in dobrobit svojih zaposlenih?

V Nomagu smo zavezani k ustvarjanju zdravega, varnega in podpornega delovnega okolja za vse zaposlene. V okviru certifikata Družbeno odgovoren delodajalec smo sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi si prizadevamo ustvariti okolje, kjer se zaposleni počutijo cenjene in motivirane, kar je ključno za dolgoročni uspeh podjetja. 

Med te ukrepe sodijo prilagoditev delovnih pogojev, spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, sistematično usposabljanje in izobraževanje ter zagotavljanje spoštovanja zasebnega življenja zaposlenih. 

Z vlaganjem v usposabljanje zaposlenih nenehno izboljšujemo kakovost naših storitev, organizacijsko klimo in poslovne procese, pri čemer razvoj kompetenc zaposlenih poteka skozi različne oblike izobraževanja in prenos znanja med sodelavci. Med ostalim smo uvedli program mentorstva in podpore mladim pri zaposlovanju, kar še dodatno krepi našo zavezanost k razvoju talentov.

Verjamemo tudi, da je zadovoljen sodelavec tudi zdrav sodelavec, zato zaposlenim omogočamo članstvo v športnem društvu, kjer se lahko udeležujejo različnih športnih aktivnosti, kot so fitnes, vodene vadbe, plavanje in tenis. Tekačem športno društvo Nomago po dogovoru krije prijavnino za tekaške prireditve, poleg tega nudimo še vrsto drugih ugodnosti, ki pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju naših zaposlenih.

Trajnostnost je mnogokrat zlorabljen pojem, ki ga podjetja vse prevečkrat uporabijo v tržne namene in brez kakršnihkoli dokazil. Kako se vi izogibate zelenemu zavajanju (greenwashingu) in kako pomembno je za vas potrjevanje trajnostnih dosežkov preko priznanih standardov in certifikatov?

Naše delovanje je že v osnovi trajnostno, saj delujemo v panogi, ki lahko pomembno prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in razbremenitvi prometa. Koncept trajnostne mobilnosti je vpet v naše delovanje že od začetka, pri čemer je naša ključna naloga promocija javnega prometa. 

Smo pobudniki iniciative 50:1 – en poln avtobus s ceste umakne do 50 vozil, sodelujemo v sistemu integriranega javnega potniškega prometa IJPP, ki omogoča različne kombinacije potovanj od točke A do točke B in poenostavlja vsakodnevne poti, s čimer postajajo poti ne le bolj zelene, temveč tudi stroškovno učinkovite. Naše trajnostne cilje zasledujemo tudi z drugimi produkti, kot so shuttle prevozi na in z letališč ter sistem javne izposoje koles Nomago Bikes, ki zagotavlja celovit dostop do sredstev javnega prevoza, vključno s prvim in zadnjim kilometrom (first mile, last mile). 

Naša zavezanost k trajnostnemu poslovanju temelji na strogih okoljskih standardih in etičnem ravnanju, kar potrjujejo certifikati Green Star, ISO 14001 in ISO 9001. Ti standardi zagotavljajo, da so naši trajnostni dosežki podprti z neodvisnimi preverjanji, kar zmanjšuje tveganje za zeleno zavajanje in krepi zaupanje naših strank ter partnerjev.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.