Vloga finančnih institucij v zeleni tranziciji – vizija za prihodnost




Bled

03.09.2024
Blejski strateški forum
Poslovno srečanje z zajtrkom na Blejskem strateškem forumu (BSF) za vodstva finančnih insitutucij.
Dogodek bo potekal ob boku Blejskega strateškega foruma 3. septembra na Bledu med 9.00 in 11.30 uro v hotelu Rikli Ballance, Dvorana Straža. Dogodek organizirata CER, partnerstvo za trajnostno gospodarstvo, in Deloitte SCE. Na dogodku bodo znanja in izkušnje delili uveljavljeni globalni strokovnjaki s področja trajnosti. 

Cilj srečanja je spodbuditi razpravo, kako okrepiti sodelovanje med finančnimi institucijami in gospodarskimi družbami za doseganje skupnih podnebnih ciljev ter kakšna partnerstva so za to potrebna in najbolj učinkovita.

Jasno je, da imajo finančne institucije eno ključnih vlog pri uspešnem zelenem prehodu in uresničenju doseganja podnebno nevtralnega gospodarstva in družbe. Hkrati je jasno, da imajo finančne institucije majhen vpliv na podnebje s svojim direktnim poslovanjem (obseg emisij 1 in 2) in izrazito velikega preko svojih portfeljev, ki lahko predstavlja preko 95 % vseh ustvarjenih emisij finančnih institucij (obseg 3).

Poleg dekarbonizacije imajo finančne institucije veliko vlogo pri naslavljanju drugih tem trajnostnega poslovanja, kot so drugi okoljski izzivi, raba virov, ravnanje z odpadki, raba vode, ohranjanje biodiverzitete. Pomembno vlogo imajo tudi pri naslavljanju družbenih tem, kot so spoštovanje človekovih pravic, spodbujanje in razvoj zaposlenih, skrb za lokalne skupnosti ter drugi. 

Gospodarske družbe za bolj trajnostno poslovanje potrebujejo nove inovativne pristope, močnejša partnerstva z različnimi deležniki in vire, ki bodo bolj podpirali njihov zeleni prehod, saj so ti v večini primerov povezani z novimi investicijami in višjimi stroški upravljanja. 

Pomemben del razprave bo namenjen vlogi finančnih institucij pri spodbujanju trajnostnih rešitev ter aktivnemu partnerskemu sodelovanju z različnimi ključnimi deležniki, saj verjamemo, da bi lahko s svojo močjo, vplivom in ugledom finančne institucije prevzele še bolj aktivno vlogo pri upravljanju in spodbujanju zelenega prehoda.

Cilj dogodka:

1.  oceniti obseg izzivov in priložnosti zelenega prehoda in uvajanja bolj trajnostnega poslovanja,
2.  pregledati trenutne prakse finančnih institucij pri naslavljanju trajnostnih izzivov in priložnosti, 3.  identificirati potencialna nova partnerstva za bolj uspešen zeleni prehod.

Predstavitev govorcev:

Steven Mynt je gostujoči profesor na Univerzi v Surreyju v Angliji. Je tudi svetovalec in neizvršni direktor več hitro rastočih zdravstvenih podjetij. Med njegova strokovna področja sodijo medicina, znanost, poslovanje, mentorstvo, naložbe in etika. University of Surrey je med najbolj priznanimi univerzami v UK, ki se ponaša z ambicioznostjo, da trajnost vključuje v vsa svoja strokovna področja, raziskave in kurikulume.

Ong Boon Hwee ima v svoji raznoliki poklicni karieri bogate delovne izkušnje v državni upravi in v komercialnem sektorju, danes je svetovalec vodstvom mednarodnih podjetij. Med različnimi funkcijami je bil COO družbe Singapore Power, kjer je nadzoroval poslovanje in vodil azijsko svetovalno enoto, prav tako je bil Managing Director za strateške odnose pri družbi Temasek Holdings in v CEO Temasek Management Services, kjer je upravljal hčerinske družbe. Tamasek holding je singapurski državni sklad, ki upravlja preko 350 MRD EUR premoženja. Njihovo delovanje temelji na namenu delati dobro in delati prav, da lahko vsaka generacija uspeva.

Alain Mulder je direktor za Evropo in Srednjo Azijo pri IMA® (Institute of Management Accountants – Inštitut za poslovne računovodje), globalni strokovni organizaciji za finančne in poslovne strokovnjake. S svojim bogatim znanjem s področij financ, poslovnega razvoja, marketinga in komunikacij vodi pobude za izboljšanje korporativnega izobraževanja in nadgradnjo finančnih ekip v velikih organizacijah. Institute of Management Accountants globalno vključuje preko 140.000 strokovnjakov s področja financ in poslovodenja. Institut se osredotoča na opolnomočenje in povezovanje poslovnih strokovnjakov, zagovarjanje najvišjih etičnih in najboljših poslovnih praks na področju vodstvenega računovodstva in financ.

Program

09:00 Saša Bavec, predsednik CER
Uvodni nagovor in predstavitev vabljenih udeležencev

Mitja Kumar, direktor Deloitte SCE 
Trajnostne priložnosti v gospodarstvu

Žiga Čebulj, strokovni svetovalec CER 
Oblike sodelovanje med finančnimi institucijami in gospodarstvom
09:20 Steve Myint,  University of Surrey
Izzivi in odgovori na trajnostno poslovanje

Ong Boon Hwee, nekdanji direktor Temasek Holdings
Kako je Singapur uspel na krilih trajnosti – odgovorno do bogastva

Alain Mulder, direktor za Evropo in Srednjo Azijo IMA 
Institute of Management Accountants - Vrednotenje podjetja skozi ESG kriterije
10:20 Razprava s predavatelji in udeleženci


Kotizacija

Udeležba na dogodku je možna samo z osebnim vabilom CER.
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.