E8 – Koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil




16 / 09 / 2024
Zelene rešitve; Trajnostna mobilnost
S širjenjem e-mobilnosti se prometni in elektroenergetski sistem vedno bolj prepletata. Jasno postaja, da trajnostnega prehoda na množično e-mobilnost ne bo mogoče doseči, če ne bomo zagotovili, da e-vozila v čim večji meri poganja energija iz obnovljivih virov. Zato je pomembno, kdaj, kje in kako se bodo e-vozila polnila.

Strokovnjaki družbe ELES so v zadnjih letih razvili koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil E8, s katerim spodbujajo postavitev pametnih polnilnic na lokacijah, kjer naši avtomobili stojijo najdlje časa – na parkiriščih pred poslovnimi stavbami in pred našimi domovi. In zakaj je za podjetja in posameznike pomembno, da investirajo v pametne polnilnice? Pametne polnilnice so v primerjavi z navadnimi daljinsko upravljane in omogočajo dinamično prilagajanje moči polnjenja moči merilnega mesta, kar preprečuje prekoračitev največje moči polnilnega mesta, prilagajanje moči polnjenja viškom proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in viškom energije zaradi manjše porabe drugih odjemalcev ter vključevanje v virtualne skupine za sodelovanje na izravnalnem trgu električne energije. Zato je počasno polnjenje na pametnih polnilnicah tudi cenovno najbolj ugodno.  

V ELESU se zavedajo, da uresničevanje vizije dolgoročnega masovnega prehoda na trajnostno e-mobilnost ni mogoče brez tesnega sodelovanja ključnih deležnikov – od proizvajalcev avtomobilov, proizvajalcev pametnih polnilnic, lastnikov stavb in parkirnih mest do operaterjev elektroenergetskega omrežja. Seveda bodo pomembno vlogo odigrali tudi ozaveščeni lastniki e-vozil, ki bodo raje kot polnjenje na hitrih ali navadnih polnilnicah izbrali počasno polnjenje na zasebnih pametnih polnilnicah. Le tako bomo dosegli, da bo energija, ki bo poganjala e-vozila, prišla iz obnovljivih virov, elektroenergetsko omrežje pa ne bo potrebovalo velikih vlaganj v širitev omrežja in gradnjo vršnih elektrarn za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo.

Povezava do zelene rešitve

E-naslov za kontakt

PDF brošura
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.