Nacionalni energetski in podnebni načrt tik pred vrati končnega sprejetja




13 / 06 / 2024
Zakonodaja
Po skoraj dveh letih intenzivnega dela je v začetku meseca junija bil javno predstavljen dopolnjen osnutek posodobitve NEPN. Gre za zadnje dejanje pred dokončnim sprejemom dokumenta v državnem zboru, ki ga bo predvidoma obravnaval konec avgusta ali v začetku septembra letos. 

Posodobitev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) prinaša bolj ambiciozne cilje za Slovenijo do leta 2030 glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov (TGP) in povečanja rabe obnovljivih virov energije (OVE). Proces posodobitve vključuje javna posvetovanja, strokovne podlage, priporočila Evropske komisije ter celovito presojo vplivov na okolje.

Cilji posodobljenega NEPN vključujejo zmanjšanje skupnih emisij TGP vsaj za 55 % do leta 2033 glede na leto 2005, kar bo doseženo z izstopom iz premoga in razogljičenjem proizvodnje električne energije. Do leta 2030 naj bi delež OVE v končni rabi energije dosegel vsaj 33 %, medtem ko naj bi raba končne energije ne presegla 50,2 TWh. Poseben poudarek je na energetski revščini, z ukrepi za zagotavljanje energetske učinkovitosti finančno šibkejšim gospodinjstvom.

Pomemben vidik posodobljenega NEPN je tudi zagotavljanje zanesljive, konkurenčne in okoljsko sprejemljive oskrbe z električno energijo. Cilji vključujejo vsaj 85-% oskrbo z električno energijo iz slovenskih proizvodnih naprav do leta 2030 in 100-% do leta 2040. Obravnavata se dva scenarija za doseganje teh ciljev: eden predvideva postavitev nove jedrske elektrarne, drugi pa intenzivno izrabo OVE do leta 2050.

Posodobljeni NEPN naslavlja tudi izzive na področju prometa, industrije, ogrevanja in hlajenja ter oskrbe s plini. Cilj je povečanje rabe domačih nizkoogljičnih virov, zmanjšanje uvozne odvisnosti in izboljšanje energetske učinkovitosti. Predvidene so tudi velike investicije v elektroenergetsko infrastrukturo, z ocenjenimi stroški dodatnih investicij v višini osmih milijard evrov do leta 2030.

Slovenija s posodobljenim NEPN sledi ciljem podnebne nevtralnosti in zeleni prehod, ki vključuje razvoj novih tehnologij, raziskave, inovacije in usposabljanje kadrov. Dokument poudarja pravičen zeleni prehod, ki naj bi bil družbeno koristen in okoljsko vzdržen.

Več o posodobljenem dokumentu lahko najdete na povezavi.





 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.