Odprto pismo voditeljem EU za socialno pravičen in zelen podnebni prehod




30 / 05 / 2024
V CER smo se pridružili podpisu poziva, ki ga je podprlo 54 interesnih skupin civilne družbe, podjetij in organizacij iz cele Evrope. V pismu smo pozvali evropske voditelje držav in vlad, da pri oblikovanju strateške agende EU za obdobje 2024–2029 dajo prednost prehodu v podnebno nevtralno, zeleno, pravično in socialno Evropo.

V pismu je poudarjen pomen vključevanja ključnih dejavnikov, kot so konkurenčnost, energetika, varnost in svetovno udejstvovanje v perspektivno strategijo, ki bo zagotavljala trajno blaginjo vseh Evropejcev. Podpisniki smo odločevalce pozvali k naslednjim vsebinam, ki bi morale biti vključene v strateško agendo:

1.    Ohranitev prednostnega obravnavanja podnebno nevtralne, zelene, pravične in socialne Evrope:
Pospešiti je potrebno evropski zeleni dogovor z določitvijo ambicioznega cilja do leta 2040, izboljšati odpornost na podnebne spremembe ter spodbujati delavske pravice ter socialni in civilni dialog.
2.    Postavitev javnega financiranja in gospodarskega upravljanja na dnevni red: 
Vzpostaviti je potrebno dolgoročni sklad EU, katerega cilj bo doseči socialno pravičen in konkurenčen prehod na neto ničelno in krožno gospodarstvo. 
3.    Prednostno obravnavanje socialnih in demokratičnih vprašanj:
Okrepiti je potreno socialno razsežnost, ustvarjanje kakovostnih delovnih mest in pridobivanje javnih sredstev povezati s strogimi ekološko-socialnimi kriteriji. 
4.    Partnerstva za čisti prehod morajo biti v središču delovanja zunanje politike EU: 
Okrepiti je potrebno geopolitični položaj Evrope, mednarodno stabilnost in globalna prizadevanja za razogljičene z vzajemno koristnimi partnerstvi za čisti prehod.
 
Povezava do odprtega pisma, ki je bilo naslovljeno Charlesu Michelu, predsedniku Evropskega sveta, Ursuli von der Leyen, predsednici Evropske komisije in voditeljem držav in vlad držav članic EU.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.