S kakšnimi ovirami se soočajo slovenska podjetja pri zelenem prehodu?




28 / 05 / 2024
V tem tednu je Chapter Zero Slovenia ob svoji prvi obletnici delovanja organiziral dogodek »Zeleni prehod gospodarstva: Dileme in negotovosti«. Prireditve se je udeležila tudi častna pokroviteljica pobude, predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, razpravo z izvrstnimi strokovnjaki pa je vodila Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo in članica delovne skupine Chapter Zero Slovenia.
 
Mnogi opažajo, da je odpor do ukrepanja glede podnebnih sprememb na ravni vodstev in nadzornikov podjetij še vedno prisotnen, zato je prioritetna naloga organizacij preoblikovanje miselnost iz trenutnega razmišljanja, da so podnebne spremembe strošek, v novo miselnost, s pomočjo katere se bomo osredotočili na zmanjšanje njihovih vplivov. »Le tako bomo lahko ohranili konkurenčnost, zgradili podnebno odpornost in ustvarili boljšo družbo«, je mnenja Irena Prijović, izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije in članica upravnega odbora Chapter Zero Slovenia.

Na okrogli mizi so strokovnjaki iz različnih področij, med katerimi so bili Stefan Spiroski, svetovalec uprave in ESG koordinator v Novi KBM, Janez Rakušček, izvršni kreativni direktor v družbi LunaTBWA, Saša Sodja, partnerica v odvetniški pisarni CMS Reich-Rohrwig Hainz, in Bojana Florjančič, partnerica in poslovna trenerka v družbi Hansen Beck, poskusili svetovati pri izzivih dveh uspešnih slovenskih podjetjih – Atlantic Grup in Medex. Obe podjetji se namreč soočata s svojevrstnimi izzivi. 

EUDR zahteva pridobitev informacij o geo-lokaciji pridelave določenih surovin (goveda, kavčuka, kakava, kave, palminega olja, soje, lesa), analizo tveganja za ogrožanje tropskega gozda in tam živečih avtohtonih ljudstev ter uvajanje ukrepov za zmanjšanje teh tveganj, to pa za Atlantic Group pomeni dodatno soočanje z vrsto dilem glede administrativnih obveznosti. Družba Medex se z vidika podnebnih sprememb v zadnjem obdobju sooča z upadom pridelave medu, vse manj pa je tudi čebeljih družin, kar ogroža njihovo dobavno verigo in kakovost izdelkov. Podnebno ukrepanje in skrb za čebele bo zato postala ena izmed njihovih prioritet, če bodo želeli nadaljevati uspešno prodajo svojih izdelkov.

V CER smo izjemno ponosni, da smo del pomembne pobude Chapeter Zero za dvig ambicioznosti podnebnega ukrepanja in dvig odgovornosti za doseganje podnebnih ciljev na najvišjih nivojih v gospodarskih družbah.

Več o dogodku.
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.