Dokončno potrjena Direktiva o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnosti




24 / 05 / 2024
Zakonodaja
Svet je dokončno sprejel Direktivo o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnosti (CSDDD), kar je bil zadnji korak v postopku odločanja. To pomeni, da bo direktiva po podpisu predsednika Evropskega parlamenta in predsednika Sveta objavljena v Uradnem listu Evropske unije in bo začela veljati dvajseti dan po objavi. Države članice bodo imele dve leti časa za implementacijo zakonodaje v svoj pravni red.

Direktiva, ki je bila sprejeta 24. maja 2024, vzpostavlja pravno odgovornost za podjetja, povezano s kršitvami okolja in človekovih pravic v njihovi dobavni verigi.

 Časovnica in podjetja, ki bodo zajeta v direktivi:
  • Leta 2027: Podjetja z več kot 5.000 zaposlenimi in več kot 1,5 milijarde EUR prometa.
  • Leta 2028: Podjetja s 3.000 zaposlenimi in 900 milijoni EUR prometa.
  • Leta 2029: Podjetja s 1.000 zaposlenimi in 450 milijoni EUR prometa.
Pravila bodo veljala tudi za podjetja s franšiznimi ali licenčnimi pogodbami v EU, če bodo slednja imela promet višji od 80 milijonov evrov in vsaj 22,5 milijonov prometa ustvarjenih z licenčninami. Zajeta bodo tudi podjetja zunaj EU, matična podjetja in podjetja s franšiznimi ali licenčnimi pogodbami v EU, ki dosegajo enak prag, torej 80 milijonov prometa v EU.

Vsa ta podjetja bodo morala:
  • zahteve direktive vključiti v politike podjetja,
  • izvajati za to potrebne naložbe,
  • izboljšati poslovni načrt,
  • pridobiti zagotovila od svojih partnerjev, da ne kršijo človekovih in okoljskih pravic,
  •  zagotoviti podporo malim in srednje velikim poslovnim partnerjem, da izpolnijo nove obveznosti,
  • sprejeti načrt prehoda, da bo njihov poslovni model združljiv z omejitvijo globalnega segrevanja na 1,5 °C iz Pariškega sporazuma.

Globe in odškodnine
  • Države članice bodo morale podjetjem zagotoviti podrobne spletne informacije o njihovih obveznostih skrbnega pregleda prek praktičnih portalov, ki vsebujejo smernice Komisije. Prav tako bodo ustanovili ali imenovali nadzorni organ za preiskavo in naložitev kazni podjetjem, ki ne izpolnjujejo zahtev. To bo vključevalo "poimensko izpostavljanje in sramotenje" ter globe v višini do 5 % neto celotnega prometa podjetij. 
  • Komisija bo vzpostavila Evropsko mrežo nadzornih organov za podporo sodelovanju in omogočanje izmenjave najboljših praks. Podjetja bodo odgovorna za škodo, povzročeno s kršitvijo obveznosti dolžne skrbnosti, in bodo morala svojim žrtvam v celoti povrniti odškodnino.


Povezava do podrobnejše razlage direktive.
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.