Otvoritev razstave evropskega projekta Desire




23 / 05 / 2024
Desire
V prostorih nove informacijske točke Ljubljana na poti do ogljične nevtralnosti smo slavnostno odprli razstavo evropskega projekta Desire, enega izmed šestih demonstracijskih projektov Evropske komisije v okviru pobude Novi evropski Bauhaus. Razstava bo obiskovalcem vse do 10. junija ponujala ogled vsebin projekta, katerega glavni namen je ustvarjanje gibanja za razvijanje vizionarskih rešitev za trajnostno zasnovo mest in naslavljanje izzivov podnebnih sprememb, vse do zaključka razstave pa bodo lahko obiskovalci prispevali tudi svoje predloge in ideje za boljšo kakovost bivanja v Ljubljani.

Razstava z naslovom »Desire: gibanje za pozitivne urbane spremembe« poteka v soorganizaciji družbe BTC in CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo, ki sodelujeta kot slovenska partnerja v projektu. Za slavnostno noto včerajšnje otvoritve je poskrbela dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Ob svojem uvodnem nagovoru je povedala: »Tudi v Sloveniji žal spoznavamo, da podnebne spremembe niso mit, ampak zahteven proces preobrazbe. Evropska unija na izzive podnebnih sprememb odgovarja z evropskim zelenim dogovorom in naš cilj je do leta 2050 postati prvo podnebno nevtralno gospodarstvo in družba«. Vodja predstavništva Evropske komisije je še dodala, da sta ključni načeli zelene preobrazbe konkurenčnost ter pravičnost in če ju želimo doseči, potrebujemo široka zavezništva. Ob tej priložnosti je izrazila pohvalo družbi BTC in CER Partnerstvu za vključenost v tako pomemben projekt in tesno sodelovanje z lokalno skupnostjo. Še posebej je izpostavila aktivacijo mladih preko projekta: »Mladi morajo biti del rešitve za pravični zeleni prehod, zato morajo biti slišani.«

Posebnost projekta je tudi ta, da pomaga podjetjem pri medsektorskem sodelovanju in razvijanju trajnostnega poslovanja. V projekt Desire je CER Partnerstvo skozi različne aktivnosti vključil že več kot petdeset poslovnih, izobraževalnih, kulturnih in nevladnih partnerjev, velik poudarek tekom projekta pa je bil posvečen spodbujanju podjetij k trajnostnemu poslovanju, zlasti s certifikatom Green Star. Pomemben del tega eksperimentalnega evropskega projekta predstavlja prav sodelovanje med mesti, podjetji in javnostjo, skupna prizadevanja in rezultati projekta pa bodo pomembno vplivali na oblikovanje bolj trajnostnih rešitev v različnih evropskih mestih. 

Družba BTC s pomočjo projekta naslavlja različne izzive na temo prilagajanja podnebnim spremembam in njihovega blaženja, kar že uresničuje z ozelenjevanjem večjih parkirnih arealov na območju BTC Cityja Ljubljana. Z ozelenitvijo 12.000 m2 velikega areala južno od trgovine IKEA želijo obiskovalcem in bližnjim poslovnim partnerjem ponuditi naravni urbani prostor za sprostitev in druženje, v prihodnosti pa zasnovati koncept zelene identitete območja BTC City Ljubljana. »Zelena identiteta, ki jo želimo preko različnih kratkoročnih in dolgoročno naravnanih ukrepov vdahniti našemu središču, bo koristna tudi z vidika Zaveze za podnebno nevtralno Ljubljano, katere ponosni podpisnik smo tudi v družbi BTC,« je dejal Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja družbe  BTC in poudaril, da so z vključitvijo v projekt na področju trajnosti naredili velik korak naprej. »Preko projekta Desire, kjer BTC City Ljubljana v sodelovanju s CER Partnerstvom deluje kot eno izmed osmih testnih območij za ustvarjanje trajnostnih sinergij med različnimi deležniki, postajamo še bolj ambiciozni, odgovorni in inovativni na področju trajnostnega preoblikovanja obstoječih urbanih prostorov,« je še dodal.

Na mednarodni dan biotske pestrosti je dobrodošlico vsem udeležencem izrekla tudi Nataša Jazbinšek, vodja oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana. Povedala je, da so izjemno ponosni, ker so del misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest in da jih je ravno misija spodbudila k dvigu ambicij na področju razogljičenja. Ker pa želijo narediti misijo tudi prepoznavno, imajo takšni projekti, kot je Desire, ključno vlogo. »Le skupaj bomo lahko prišli na končni cilj, zato me veseli, da je razstava tukaj, v naši info točki, kajti tudi to je velik doprinos k doseganju ogljične nevtralnosti,« je povedala in povabila vse udeležence, da že danes prispevajo ideje tako za izboljšanje prostora kot tudi razogljičenja Mestne občine Ljubljana.


Več o gibanju Desire - Designing the Irresistible Circular Society.

Povezava na spletno stran projekta.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.