Prihodnost bo zelena, vključujoča in tehnološko napredna
26 / 02 / 2024
Desire
V okviru evropskega projekta Desire, ene od iniciativ Evropske komisije pod imenom Novi evropski Bauhaus, je v četrtek in petek potekal Hackathon Desire – dvodnevni kreativni maraton, kjer so mladi ustvarjali vizijo grajenega in odprtega prostora prihodnosti. Hekaton je združil 30 posameznikov med 16. in 30. letom starosti ter prepletel znanja arhitekture, oblikovanja, strojništva, računalništva, matematike in elektrotehnike.

V Kristalni palači, najvišji poslovni stolpnici Slovenije, je šest skupin imelo edinstveno priložnost – sooblikovati prihodnost BTC Cityja in ustvariti vizijo za leto 2050. Iskale so načine, kako pritegniti obiskovalce, povezati različne deležnike in oblikovati trajnostne rešitve za življenje, delo, bivanje, in prosti čas. Trideset ur trajajoči izziv je tako 475.000 m2 površin BTC Cityja spremenil v eksperimentalni laboratorij za snovanje idej, ki jih bo mogoče replicirati širom cele Evrope.

»V družbi BTC v okviru naših številnih trajnostnih prizadevanj ustvarjamo okolju in ljudem prijazen BTC City Ljubljana, ob tem pa verjamemo, da smo lahko pri naših zelenih korakih uspešnejši, če združimo moči. Zato smo veseli, da trajnostno vizijo našega središča razvijamo tudi kot partnerji projekta Desire, kjer BTC City Ljubljana nastopa kot testno urbano okolje, in da je projekt s hekatonom vključil mlade in njihov svež pogled na trajnostni razvoj. Navdihujoče ideje, ki so jih prispevale ekipe, so nas navdušile, vsem sodelujočim čestitamo za njihovo inovativnost in kreativnost. Ponosni smo, da smo v letu, ko družba BTC praznuje 70 let delovanja, s hitrejšim tempom in v tesnem sodelovanju z različnimi deležniki preko evropskih in drugih projektov še bolj odločno stopili na našo pot trajnostne transformacije,« je izpostavil mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC.

Vse ekipe so za reševanje problema morale upoštevati pet načel projekta – gibanje, pripadnost, krožno gospodarstvo, biodiverziteto in estetiko, kar je pri ocenjevanju upoštevala tudi štiričlanska žirija strokovnjakov. Slednjo je najbolj navdušila ne le ena, ampak dve rešitvi. To je pomenilo, da sta zmagovalni ekipi hekatona bili kar dve. Gre za dva koncepta – prvi predvideva zelene koridorje, organske ovoje stavb, modularnost zgradb in zelene kolesarske in pešpoti, drugi pa tehnološko središče, ki bi preprečilo beg možganov in trenutno ureditev spremenilo v tehnološko vozlišče, kjer bi svoj potencial lahko izkoristil visoko izobražen kader za raziskave na področju medicine, trajnostnih materialov, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

Ekipi sta svoje strinjanje z žirijo izrazili z naslednjimi besedami: »Eno je biti vizionarski, drugo pa idejo uresničiti v realnem svetu, zato združeno ekipo vidimo kot odlično kombinacijo in se veselimo nadgrajevanja in združevanja dveh svetov – arhitekture in tehnologije«.

Zmagovalni ekipi so sestavljali: Ekipa 4, kjer se bili študent in študentke arhitekture Jakob Opravš, Hana Perkat, Kaja Križaj in Valentina Nedakovič ter ekipa Tehnopropolis, ki so jo predstavljali računalničarji, elektrotehniki ter dijaki Leon Ciglar, Matija Podbreznik, Simon Pestotnik, Miha Bregar in Jurij Bregar ter modna oblikovalka Maja Gazvoda.

»Rezultati Hackathona Desire so izjemni. Mladi so dokazali, da so ambiciozni, futuristični, zagnani. Jasno so pokazali, da si želijo prihodnosti, ki bo imela več posluha za kakovost bivanja in življenja. Prihodnosti, ki bo bolj prisluhnila okolju in naravi. Vse to kažejo njihove rešitve za še bolj trajnostno vizijo BTC Cityja. Hkrati je njihove rešitve možno aplicirati na različna urbana okolja. Nekatere od njih z lahkoto konkurirajo najboljšim trajnostnim urbanim rešitvam po svetu,« je ob koncu dogodka povedala izvršna direktorica CER, Ana Struna Bregar.

Zakoreninjene navade in prepričanja nam mnogokrat onemogočajo pogled izven okvirjev, zato so takšni projekti za razvoj družbe še kako dobrodošli. Mladi so jasno pokazali, da je za zeleno prihodnost pomembna tudi estetska in družbena komponenta, zeleni prehod pa ne bi smel biti zgolj tehničen ali racionalen. Gledati bi morali celostno, upoštevati ljudi, stremeti k enakopravnosti, trajnosti in estetiki. Koncepti vseh ekip pa so aplikativni  tudi izven slovenskega okolja, kar bo bistveno prispevalo k razvoju projekta Desire in ambicijam Evropske unije, ki prebivalcem EU želi zagotoviti trajnostno, vključujočo in estetsko bodočnost.

Žirijo na hekatonu so sestavljali: dr. Jože Bavcon, vodja botaničnega vrta na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani; Žiga Čebulj, vodja področja za trajnostno poslovanje v CER; prof. Tina Gregorič, profesorica na Tehnični univerzi na Dunaju, mag. Andrej Janko, vodja sektorja za trajnostni razvoj BTC.

Mentorji na hekatonu so bili: Bart Stegeman, vodja Climate-KIC Slovenija; Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER Partnerstva, mag. Mateja Treven, direktorica Blockhapp, Olivia Thomassen Harre, Aalborg University Copenhagen;  Kare Stokholm Poulsgaard, vodja inovacij GXN; Aleksander Guldager Kongshaug, GXN.

Več o projektu Desire
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.