Trajnostni vidiki poročanja in upravljanja v spremembah Zakona o gospodarskih družbah




16 / 10 / 2023
Zakonodaja
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v enomesečno razpravo posredovalo spremembe Zakona o gospodarskih družbah. Rok za oddajo pripomb je 31. oktober, 2023.
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1M) v slovenski pravni red prenaša 3 direktive Evropskega parlamenta in Sveta, med katerimi bosta dve Direktivi obravnavali tudi nove trajnostne ESG vidike poročanja.

Kaj bo prinesla Direktiva glede poročanja o trajnosti?

Krog zavezancev, ki bodo morali v prihodnosti pripraviti poročilo o trajnosti se bo povečal. Poročila bodo morala s posodobitvijo zakona izdajati vse velike družbe, ki dosegajo velikost iz 55. člena ZGD-1, vsa majhna in srednja podjetja ter družbe, ki kotirajo na borzi, ter podružnice in odvisne družbe, ki jih obvladuje družba iz tretje države. Poročilo o trajnosti bo postalo povsem elektronsko in standardizirano, še podrobneje pa bo potrebno poročati o trajnostnih poslovnih modelih, strategijah in ciljih.

Novost tudi Direktiva o uravnoteženosti spolov v gospodarstvu

Posodobitve zakona bodo narekovale spremembe tudi na področju upravljanja. Direktiva bo določila obseg zavezancev, ki morajo zagotoviti določen ciljni delež zastopanosti manj zastopanega spola med osebami na najvišjih položajih gospodarskih družb. Ta bo moral biti opredeljen v obveznem dokumentu politike raznolikosti. Uredili se bodo izbirni postopki kandidatov za imenovanje članov organov vodenja in nadzora ter izvršne direktorje, kjer bo med drugim potrebno zagotoviti neizbranim kandidatom pravico do podatkov izvedbe postopka, pri pristojni inšpekciji pa bodo ti bodo lahko zahtevali tudi presojo ustreznosti izbirnega postopka.

Za kršitve so predvidene globe

Nazadnje predlog o spremembi zakona o gospodarskih družbah predvideva tudi globe v višini od 300 do 400 evrov za posameznike in od 2.000 do 30.000 za družbe, ki ne bodo določile ciljev, objavile zahtevanih podatkov ali upoštevale določil za izbiro kandidatov.

Na CER bomo morebitne pripombe na spremembo zakona zbirali do 27. oktobra 2023. Vaše predloge lahko pošljete na info@ceslo.si 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.