Analiza Green Star predstavljena na Bloomberg Adria




02 / 04 / 2024
Green Star
Analiza Green Star je na eni strani odkrila številne pozitivne premike posameznih slovenskih podjetij, na drugi strani pa izpostavila številne vrzeli na področju uvajanja trajnostnih ESG vidikov in podnebnega ukrepanja v poslovanje.
 
»Analiza je ugotovila, da so podjetja na različnih stopnjah preobrazbe, predvsem pa smo ocenili, da se podjetja premalo zavedajo priložnosti zelenega prehoda in so premalo ambiciozna,« je izsledke analize povzela Ana Struna Bregar.

V pogovoru je bilo podrobneje predstavljeno, kje na poti zelene preobrazbe se nahajajo slovenska podjetja in kako jim pri uvajanju trajnostnih ESG vidikov in podnebnem ukrepanju lahko pomaga certifikat Green Star: »Green Star je unikatno in prvo tovrstno orodje v Sloveniji, ki podjetjem pomaga na težki poti trajnostne preobrazbe na sicer relativno enostaven način. Deluje kot navigator za podjetja – jih usmerja, pomaga meriti in zbirati podatke in nenazadnje opolnomoči vse zaposlene oziroma tiste, ki so vpleteni v proces certificiranja«.

Pred tednom dni je izšla tudi nova verzija Green Star vprašalnika, ki je popolnoma usklajena z ESRS standardi, celostno pokriva vse tri ESG vidike trajnostnega poslovanja, podjetjem pa nudi tudi grafični prikaz stanja in njihovega čezletnega napredka.

V prispevku je bilo govora še o odnosu slovenskih podjetij do trajnosti ter koliko časa lahko sploh še čakajo na implementacijo trajnostih praks, brez da bi tvegala realizacijo črnih scenarijev, kot so jih pred leti v času digitalne revolucije doživela mnoga podjetja, med njimi tudi velikani kot so Nokia, Kodak ali Xerox. 

»Ravno njihova nezmožnost prilagoditve jih je izrinila iz današnjega poslovnega ekosistema,« je opozorila izvršna direktorica CER.
 
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.