Analiza Green Star razkrila, kje na poti trajnosti se nahajajo slovenska podjetja




15 / 03 / 2024
Green Star
Eden najbolj uglednih mislecev s področja poslovodenja in družbenih vprašanj 20. stoletja, Peter Drucker, je dejal: »Če nečesa ne moreš izmeriti, tega tudi ne moreš upravljati in izboljšati«. Podatki so nujni za razumevanje stanja gospodarstva na področju trajnosti, kar odpira tudi vprašanje, kje se na tej poti nahajajo slovenska podjetja? 
 
Zato smo s pomočjo sistematično zbranih podatkov preko orodja Green Star, certifikata za uvajanje trajnostnih ESG vidikov in podnebnega ukrepanja v podjetjih, izdelali sploh prvo analizo v slovenskem prostoru, ki je pokazala kje na poti zelene preobrazbe se slovenska podjetja nahajajo, kakšen je njihov odnos do trajnosti ter kako kakovostni so njihovi ESG podatki. Podatki so bili prednostno predstavljeni članom CER na Prenosu znanja in pokazali tako pozitivne premike kot vrzeli, ki jih podjetja še morajo premostiti. Pridružil se je tudi strokovnjak iz Bureau Veritas, ki je razložil, zakaj so kakovostni podatki za podjetja sploh pomembni.

Opažamo, da je kar nekaj podjetij naredilo vidne premike
 
Green Star analiza je pokazala, da poleg velikih tudi manjša podjetja že pričenjajo s trajnostnim poročanjem, kar jw spodbudno, saj nova CSRD direktiva od njih tega še ne zahteva. A slednja so se trajnostnega poročanja lotila, ker so v tem videla priložnost. Opazili smo tudi, da se trajnostno ravnanje postopoma umešča v jedro poslovanja. Če je nekoč bila trajnost prepuščena manjšim oddelkom ali posameznikom, se ta trend vidno spreminja. Večina podjetij iz analize namreč poroča, da so se odločitve glede trajnostnega poslovanja in doseganja podnebne nevtralnosti prenesle na najvišjo vodstveno raven. Pozitivni premik je bil zaznan še pri primerjavi tistih podjetij, ki so v certificiranje stopila dve leti zapored. Kar 50 odstotkov podjetij je namreč prejelo višjo oceno, kar kaže na to, da spremljaje in merjenje podatkov podjetjem omogoča prikaz realne slike na področju trajnosti in pogoj za napredek. 

Zaznane so bile tudi številne vrzeli 
 
Na drugi je analiza pokazala, da bi številna podjetja lahko bila bolj ambiciozna na področju uvajanja trajnosti v poslovanje. Upoštevajoč 53 kriterijev ocenjevanja, ki pokrivajo stanje, cilje in ukrepe razogljičenja, smo ocenili, da je kar 69 odstotkov podjetij premalo ali le delno ambicioznih. Vrzeli so se pokazale tudi pri podnebnih tveganjih, saj kljub temu, da 90 odstotkov podjetij pozna lastna podnebna tveganja, številna še nimajo vzpostavljenih sistemskih pristopov za soočanje z njimi. Izkazalo se je še, da je sicer kljub visokemu odstotku podjetij, ki izračunajo svoj ogljični odtis, verodostojnost podatkov vprašljiva, saj jih le slaba petina svoje izračune verificira, kar pa postavlja pod vprašanj njihovo točnost.

Kakovost podatkov je ključnega pomena
 
Kot je pojasnil Samo Tuma, direktor prodaje in marketinga iz Bureau Veritas, verifikacija ogljičnega izračuna zagotavlja natančnost, transparentnost in odgovornost. Omogoča identifikacijo napak in izboljšave, ustvarja zaupanje, potrjuje verodostojnost ter zagotavlja skladnost s standardi in regulativami. Predvsem pa omogoča zagotovilo, da bodo podatki lahko medsebojno primerljivi, kar se je izkazalo tudi v Green Star analizi. Le primerljivi in standardizirani podatki namreč omogočajo prikaz realne slike stanja nekega podjetja ali gospodarstva. 

Analiza 39 podjetij, ki so bila predmet te raziskave, je le še potrdila pomembnost zbiranja podatkov za napredek na področju, ki bo krojilo ne le prihodnost poslovanja ampak tudi družbe kot celote. »Ogljik in njegovi ekvivalenti bodo postali valuta prihodnosti. Zakonodaja gre v smer preoblikovanja družbe na način, da bodo dejavnosti z nižjim ogljičnim odtisom imele konkurenčno prednost pred ostalimi. Nižji kot bodo izpusti toplogrednih plinov, večji bodo prihranki in manjša bo njihova davčna obremenjenost,« je zaključil Samo Tuma. 
 

 Dostop do Green Star analize 

Več o Green Star 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.