ATech elektronika: s sodelovanjem do inovativne peči




15 / 11 / 2023
Zelene rešitve
V podjetju ATech elektronika že več kot trideset let oskrbujejo najzahtevnejše kupce z elektronskimi rešitvami po meri
S poslanstvom postavljanja trendov uporabnikom in okolju prijaznih naprav, so leta 2008 v podjetju ATech elektronika zasnovali lastno blagovno znamko Fumis, pod katero tržijo napredne krmilnike za peči na biomaso. Po resnem razmisleku o nenadzorovanem izgorevanju biomase in prevelikih izpustih nezaželenih snovi, kot so npr. NOx, CO2 in PM delci, je nastal prvi Fumisov krmilnik za peči na pelete.
 
Zgodba se je pričela pisati pred dvema letoma, ko so v Baču pri Materiji strnili moči z italijanskim proizvajalcem peči Palazzetti in belgijskim podjetjem RVD Distribustion, kar je privedlo do nastanka konzorcija, ki aktivno soustvarja na evropskem projektu LIFE Green Stove. 
 
Projekt, ki je bil pred kratkim povabljen k sodelovanju na razpisu za priznanje Innovation Radar Prize 2023, zmanjšuje količino izpustov  tudi v primerjavi z ostalimi obstoječimi Fumisovimi krmilniki. Green Stove ima velik potencial, da postane ustrezna rešitev tudi v bolj urbanih središčih, kjer so pričakovani ničelni izpusti.

»Več kot polovica evropskih gospodinjstev se ogreva z biomaso. Z uporabo Fumisovih krmilnikov že omogočamo ekonomično in okoljsko sprejemljivo ogrevanje. Ob uporabi Green Stove tehnologije pa izpuste še dodatno znižujemo do 75 odstotkov,« zagotavlja Davor Jakulin, direktor in lastnik, ATech elektronika d.o.o.

Ob tej priložnosti je želel poudariti, da »je izgorevanje biomase v peči pravzaprav kontroliran oksidacijski proces. Sicer bi ta drevesa v naravi razpadala in ob tem bi nastajali tudi škodljivi izpusti, kot je npr. metan. Prepričan sem, da je izraba biomase okoljsko najbolj sprejemljiv način ogrevanja naših domov,« je še dodal Jakulin.
 
Okolju najprijaznejša peč na pelete
 
S projektom LIFE Green Stove oz. Zelena peč, ki je financiran s sredstvi evropskega LIFE programa, mednarodni konzorcij aktivno naslavlja naloge Evropskega zelenega dogovora za podnebno nevtralnost in obenem postavlja temelje za prvi izdelek na biomaso, brez škodljivih emisij.
 
Trenutno okolju najprijaznejša peč na pelete odgovarja tudi na izzive kakovosti zraka, ki ga je svetovna zdravstvena organizacija umestila na prvo mesto zdravju pomembnih dejavnikov. Rešitev, ki znatno zmanjšuje emisije že tako okolju prijaznejšega ogrevalnega vira, kot so peleti, niso spregledali niti letošnji podeljevalci Primorske in notranjske gospodarske zbornice regionalnih priznanj za inovacije leta.

VEČ
 
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.