Denis Jahić, AquafilSLO: V slovenskem centru inovativnih tehnologij in razvoja nastaja edini regeneriran najlon na svetu




25 / 09 / 2023
Zeleni pogovor
Zeleni pogovor z Denisom Jahićem, generalnim direktorjem AquafilSLO, o inovaciji trajnostnih produktov, inovativnih tehnologijah in sodelovanju.

Krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj sta temi, s katerima se v podjetju ukvarjate že vrsto let – pravzaprav sta zapisana že v sam DNK podjetja. Kako tovrstna prizadevanja vplivajo na osnovne poslovne procese, potek dela, razvoj v podjetju in rast?
 
Aquafil je multinacionalka s sedežem v Italiji in 20 tovarnami na treh celinah, štiri tovarne so tudi v Sloveniji. Trajnost za nas ni zgolj slogan, temveč osrednja vrednota podjetja, ki je pravzaprav gonilo poslovne rasti in je ključna za obvladovanje poslovnih tveganj. 
 
Z vsakim našim izdelkom želimo spreminjati svet na bolje, zato zasledujemo cilj celovite krožnosti, ki pa že ustvarja vrednost za ljudi, skupnosti in tudi za planet. Na planetu, kjer so viri omejeni, tradicionalni linearni pristop »vzemi–naredi–zavrzi« ni vzdržen. Količine odpadkov naraščajo, okoljska zakonodaja je čedalje strožja, kupci pa so vedno bolj trajnostno osveščeni. V takem kontekstu je krožni model poslovanja dober tako za planet kot tudi za posel, saj dolgoročno prinaša konkurenčno prednost.
 
V podjetju Aquafil se je strateška usmeritev v trajnost zgodila leta 2008, in sicer z zavezo ECO PLEDGE®. To je bil res konkretni mejnik pri razvoju poslovanja podjetja, tehnologije in tudi povod, da smo lahko leta 2011 svojim kupcem začeli ponujati trajnostno sestavino ECONYL® regenerirani najlon, ki je do sedaj postal naš vodilni proizvod. 
 
Ta sprememba je bila za nas v tistem času enostavno nujna. Bilo je vprašanje – ali ostaneš in se spremeniš ali pa te na trgu enostavno več ni. Delujemo namreč v panogi, ki je tradicionalno popolnoma odvisna od fosilnih goriv ter energetsko zelo intenzivna. Že pred več kot 15 leti smo bili soočeni s tem, da moramo na tem področju nekaj narediti, spremeniti. Usmeritev v trajnost je bila zagotovilo, da ostanemo na trgu in da nas ne povozi konkurenca iz Azije. Izbira trajnosti in nove tehnologije so pomenile diferenciacijo in nišo, ki nam je omogočila obstoj in nadaljnjo rast. 
 
Veliko sprememb se je zgodilo zaradi tega produkta, spremenil se je tudi nabor kupcev, s katerimi delamo. S produktom ECONYL® trgu ponujamo nekaj, kar nihče drug ne. Izvedli smo tudi veliko analiz glede okoljskih vplivov ECONYL®-a, ki so zelo nizki. Poleg tega omogoča neskončno recikliranje, kar pomeni, da bi bili lahko vsi izdelki narejeni iz ECONYL®-a reciklirani neskončno. Zelo pomemben podatek za lokalno okolje je tudi, da proces regeneracije najlona poteka zgolj v Sloveniji. Naš najbolj inovativen in trajnostni produkt torej za celotno skupino Aquafil ustvarjamo prav tukaj. AquafilSLO je namreč operativni center raziskav in center inovativnih tehnologij. 
 
Strategijo ECO PLEDGE® ste poimenovali tudi t.i. Aquafilova pot do polne trajnosti. Nam lahko poveste nekaj več o njej  - kaj vsebuje in kateri so ključni projekti ter prizadevanja?
 
ECO PLEDGE® ali Aquafilova pot do polne trajnosti združuje ambiciozne cilje in področja izboljšav ter vrsto projektov za doseganje ciljev. Zavezo smo razdelili na pet ključnih stebrov, in sicer:
 
-    krožna zasnova izdelkov,
-    odgovorna proizvodnja in varovanje okolja,
-    skrb za zaposlene,
-    deljena odgovornost v dobavni verigi,
-    podpora lokalnim skupnostim. 
 
Od leta 2008 do danes smo na vseh področjih že izvedli številne projekte in izboljšave. Na področju krožne zasnove izdelkov smo tako razvili regeneriran najlon ECONYL®, s katerim smo v letu 2022 že dosegli 43,5 % vseh prihodkov od prodaje vlaken. Do leta 2025 želimo ta odstotek povečati na 60 %. Čeprav izdelujemo samo sestavino, ki je sicer zares krožna, saj jo je mogoče neskončnokrat reciklirati brez izgube kakovosti, si prizadevamo svoje kupce spodbujati k razvoju njihovih končnih izdelkov po načelih ekodizajna.
 
S svojim znanjem in izkušnjami na primer aktivno sodelujemo z izdelovalci tekstilnih talnih oblog v procesu zasnove njihovih izdelkov. Naš skupni cilj je, da bo tekstilne talne obloge ob koncu uporabne dobe mogoče v celoti reciklirati.
 
Na področju varovanja okolja imamo cilje in projekte, povezane z energijo iz obnovljivih virov, zmanjšanjem vplivov proizvodnih dejavnosti in zmanjševanjem odpadkov. V 2022 smo v Skupini Aquafil zabeležili 16-odstotno znižanje emisij toplogrednih plinov (Scope 1 in 2) v primerjavi z letom prej, vsa uporabljena električna energija je bila pridobljena iz obnovljivih virov, porabo vode pa smo znižali za 23 % glede na leto 2021.
 
Na področju skrbi za zaposlene delujemo v skladu s sistemi vodenja za varnost pri delu ISO 45001 in zagotavljanja človekovih in delavčevih pravic SA 8000. Kar nam nalaga, da ne samo pri lastnih zaposlenih, temveč po celotni dobavni verigi preverjamo in skrbimo, da so osnovne človekove in delavčeve pravice spoštovane. Vzpostavljen imamo tudi sistem zbiranja pripomb, pritožb in predlogov, ki je nenehno pregledovan. O napredku in rešitvah smo obvezani poročati predstavnikom delavcev. Izvajamo pa tudi projekt Upravljanje s talenti. 
 
Na področju vračanja v lokalno skupnost v Sloveniji izvajamo program Ustvarjamo nove priložnosti, kjer se udejstvujemo in organiziramo različne aktivnosti in projekte – tako v povezavi s šolami in fakultetami kot drugimi akterji lokalne skupnosti. 
 
Kako sicer poteka inovacija novih trajnostnih produktov? 
 
Pri inovacijah izhajamo iz 1. stebra zaveze ECO PLEDGE®. O produktih razmišljamo z vidika krožnosti. Vodilo naših inovacij je torej razvoj krožnih materialov, kar gre z roko v roki z razvojem inovativnih tehnologij.  S svojimi dobavitelji in kupci pa sodelujemo pri razvoju čim dlje uporabnih izdelkov, ki bodo všeč kupcem in ne bodo obremenjevali planeta. V lanskem letu je Skupina Aquafil v raziskave in razvoj vložila 13 milijonov € (to je skoraj 2 % prihodkov). 
Največja inovacija, ki je zahtevala dolga leta vlaganj, je ravno tehnologija Sistema regeneracije ECONYL®, ki omogoča izdelavo v svetovnem merilu edinstvenega izdelka, regeneriranega najlona ECONYL®, izključno iz odpadkov, kot so ribiške mreže, tekstilne talne obloge in industrijski odpadki. 
 
Regenerirani najlon ECONYL® je 100 % recikliran in ga je mogoče 100 % reciklirati, ima pa enako kakovost kot tisti, pridobljen iz surove nafte. Poleg tega, da zmanjšuje količino odpadkov, proizvodni proces njegove surovine generira do 90 % manj emisij CO2 kot pri standardnem najlonu.  Danes je naš vodilni izdelek, ki ga za svoje  trajnostne kolekcije uporablja preko 2500 znamk. Med njimi so Gucci, Adidas, Prada, Nanpapjiri, Hyundai itn.
 
Moram pa omeniti, da smo na področju inovacij v preteklem letu skupaj s partnerji razvili in testirali novo tehnologijo, ki omogoča proizvodnjo kaprolaktama (monomer za izdelavo najlona) iz obnovljivih surovin - iz sladkorjev namesto iz surove nafte ali odpadkov. Gre za raziskovalni projekt, ki je potekal v okviru evropskega projekta Effective. Skupaj z 12 ostalimi parterji iz cele vrednostne verige smo namreč iz sladkorjev pridelali gradnike, ki smo jih v  slovenski tovarni potem pretvorili v najlon ECONYL®. Iz njega pa so partnerji izdelali prve prototipe kopalk in kolesarskih hlač na osnovi bioosnovanih surovin. 
 
Glede na jasna prizadevanja podjetja po trajnostnem razvoju in usmeritvah k zelenem prehodu – kako izbirate nove sodelavce? Morda ta vidik pretresate tudi pri izbiri poslovnih partnerjev?
 
Opažamo, da imajo mnogi sodelavci, ki so neposredno ali posredno vpleteni v procese in aktivnosti, povezane s krožnim prehodom, osebno zavedanje in so motivirani, da prispevajo k skupnim ciljem. Opazili smo, da nas za svoje delodajalce radi izberejo ravno zaradi močne trajnostne komponente v našem podjetju. 
 
Kar se tiče dobaviteljev in poslovnih partnerjev, imamo vzpostavljen poseben postopek za izbor posameznih dobaviteljev, v katerem jih vrednotimo glede na odgovornost do okolja, kakovosti, energetske učinkovitosti in zagotavljanja varnosti in človekovih pravic. Delujemo predvsem v smislu spodbujanja sprememb in nove poslovne partnerje s tega področja tudi izobražujemo in spodbujamo. 
 
Na drugi strani pa pri strankah iščemo predvsem dolgoročne partnerje, ki imajo enako zavzetost do okolja in želijo postati aktivni v naši krožni vrednostni verigi. 
 
Kako sicer vključujete zaposlene v pogovore o trajnostnem razvoju? Kdo je v podjetju odgovoren za trajnostno poslovanje in korporativne usmeritve k trajnosti? Kako širite znanje?
 
Za trajnostno poslovanje in korporativne usmeritve k trajnosti je odgovorno najviše vodstvo, Upravni svet delniške družbe Aquafil, njegov izvršni direktor in večinski lastnik g. Giulio Bonazzi ter aprila imenovana nova predsednica Upravnega sveta ga. Chiara Mio, univerzitetna profesorica in mednarodno priznana strokovnjakinja za trajnost in družbeno odgovornost podjetij. Sicer pa za operativno pripravo trajnostnega načrta in doseganje ESG-ciljev skrbi poseben ESG-odbor, ki združuje vse najvišje managerje najpomembnejših področij. 
 
Za spremljanje napredka doseganja trajnostnih ciljev ima Aquafil sistem nagrajevanja najvišjega vodstva, v katerem 25 % nagrade temelji na doseganju ESG KPI-jev. V načrtu je vzpostavitev podobnega sistema tudi za ostale vodstvene kadre.
 
Zaposlene sicer vključujemo na več načinov. Z namenom navdihujočega sporočanja vizije podjetja smo oblikovali Aquafilov manifest, v katerem smo zapisali, kako si predstavljamo trajnostno prihodnost, ki temelji na sodelovanju z drugimi podjetji in vključevanju zaposlenih. To kratko besedilo dobi v roke vsak zaposleni takoj ob zaposlitvi in ga kontinuirano interno komuniciramo.
 
Ravno v tem obdobju razvijamo tudi novo izobraževalno platformo za zaposlene, ki bo omogočila prenos znanja na različnih področjih – od trajnosti, delavskih pravic, varnosti pri delu itn. Na sedežu podjetja v Italiji platformo že preizkušajo, je pa tudi že prevedena v slovenščino, tako da bomo z njeno uporabo najverjetneje kmalu sledili tudi v Sloveniji. Postala naj bi enotno korporativno orodje za usposabljanje v vseh Aquafilovih podjetjih po svetu. 
 
Oblikovali ste platformo Ustvarjamo nove priložnosti – katere so ključne aktivnosti in dejavnosti, ki jih izvajate? Se vključujete tudi v podnebne iniciative?  
 
Platforma Ustvarjamo nove priložnosti je pobuda AquafilSLO in združuje družbeno odgovorne projekte, ki jih izvajamo v Sloveniji oziroma na lokacijah naših štirih slovenskih tovarn. Izvira iz trajnostnih smernic skupine Aquafil, temelji pa na strategiji družbeno odgovornega delovanja podjetja AquafilSLO, ki ima pet stebrov, ti so: izobraževanje mladih o trajnostnem razvoju, podpora talentom, podpora ranljivih skupin, podpora športu in lokalnim gasilskim organizacijam ter skrb za zaposlene. Teče že drugo leto naših projektov. S to platformo želimo krepiti odnose s pomembnimi deležniki, kot so lokalne skupnosti, otroci in mladi oziroma njihovi učitelji ter zaposleni. 
 
Posebno pozornost posvečamo izobraževanju mladih in podpori talentov. V preteklem šolskem letu smo bili prvikrat podpornik programa Ekošola - mednarodno uveljavljenega programa celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, ki je namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Aquafil podpira in sodeluje pri izvedbi projekta Krožnost je naša priložnost, ki mentorje in mlade spodbuja k raziskovanju krožnega gospodarstva in oblikovanju krožnih rešitev za šolo in posameznike. V okviru interesnih dejavnosti, projektnih dni in rednega pouka se je s temami v povezavi s krožnim načinom izdelave in uporabe dobrin, kjer je v ospredju skrbna, racionalna in učinkovita uporaba virov, v preteklem šolskem letu ukvarjalo kar 40 šol in 800 učencev. V Skupini Aquafili, ki je referenca za krožno gospodarstvo v lastni panogi in tudi širše, se zavedamo, da so to znanja prihodnosti, in želimo po svojih močeh pripevati k temu, da otroci in mladi lahko pridejo v stik z njimi.
 
Drugi projekt, kjer tudi promoviramo trajnostne teme v izobraževanju, je usmerjen v visokošolsko in podiplomsko izobraževanje. V sodelovanju s Slovenskim kemijskim društvom je letos v teku že drugi razpis za najboljša študijska dela s področja trajnostne kemije. AquafilSLO deluje v kemijski industriji, ki je ena največjih in najbolj razvejanih panog na svetu in oskrbuje praktično vse sektorje gospodarstva. Zaradi svojega edinstvenega položaja so raziskave in razvoj na tem področju ključne za zagotavljanje trajnostnega in krožnega prehoda naše družbe. Z razpisom želimo diplomante, magistre in doktorje znanosti spodbujati, da se lotevajo tem v povezavi s trajnostno kemijo. Najboljše zaključne naloge finančno nagradimo. Lani se je na razpis prijavilo 14 kandidatov, letos 18.
 
V podnebne iniciative pa se vključujemo kot Skupina Aquafil, in sicer vzpostavljamo strateška partnerstva z organizacijami, v katerih prepoznamo podporo naši viziji: spodbujanje trajnostnega in krožnega poslovanja.
 
Lani smo se na primer pridružili iniciativi UN Global Compact, v kateri je že 20.000 podjetij. Z njo smo zavezani k izvajanju trajnostnega in družbeno odgovornega delovanja v podporo ciljev trajnostnega razvoja ZN (10 načel UN Global compact se dotika zaščite človekovih pravic, varstva okolja in boja proti korupciji). Smo tudi člani organizacije Textile Exchange, ki podpira trajnostne in odgovorne prakse v celi tekstilni dobavni verigi, CIRFS, Evropskega združenja izdelovalcev umetnih vlaken, Plastic Recyclers Europe – evropskega združenja najpomembnejših podjetji v panogi recikliranja plastike.
 
Pri doseganju ciljev zelenega prehoda se povezujete tudi z drugimi podjetji – vzpostavitev sistema za trajnostno ogrevanje s HELLA Saturnus Slovenija je eden izmed primerov. Ste v sodelovanju s poslovnimi partnerji izvedli še kakšen podoben projekt ali ga morda načrtujete? 
 
Sodelovanje z drugimi podjetje v panogi in izven nje je za Aquafil ključno za trajnostni in krožni prehod. Veseli nas, da imamo kot dobavitelj regeneriranega najlona ECONYL® pomembno vlogo pri ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti tako v svoji poslovni skupnosti kot na svetovni ravni. Iščemo pa priložnosti tudi lokalno in izven ustaljenih vrednostnih verig.
 
Od začetka leta 2022 s toplotno energijo, ki ostane po procesu v obratu regeneracije, ogrevamo proizvodne prostore sosednje tovarne Hella Saturnus Slovenija. Sodelovanje  je nastalo na podlagi izkušenj uspešne sinergije, vzpostavljene med tovarno AquafilSLO in Vodnim Mestom Atlantis konec leta 2015 in čez leto dni še s Športnim centrom Millenium (oba BTC d.d.). Vodno mesto Atlantis (bazeni, savne, sanitarna voda) se namreč že več kot 7 let ogreva z odvečno toploto iz tovarne AquafilSLO.
 
Partnerstvi AquafilSLO z družbo BTC in HELLA Saturnus Slovenija pripomoreta, da se emisije toplogrednih plinov v glavnem mestu znižajo za okoli 3500 ton na leto (to je toliko, kot če bi iz prometa umaknili ca. 2000 avtomobilov, ki prevozijo 35 km/dan), imajo pa tudi pozitivne ekonomske učinke za vse vključene partnerje.
 

"Za spremljanje napredka doseganja trajnostnih ciljev ima Aquafil sistem nagrajevanja najvišjega vodstva, v katerem 25 % nagrade temelji na doseganju ESG KPI-jev. V načrtu je vzpostavitev podobnega sistema tudi za ostale vodstvene kadre."


VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.