Elan: S certifikatom Green Star imamo objektiven dokaz, da je podjetje pravilno usmerjeno




09 / 09 / 2022
Green Star
Elan je eden izmed prvih prejemnikov certifikata Green Star. Elan je tradicionalna blagovna znamka, ki je globoko povezana z lokalno skupnostjo in okoljem, zato je trajnostni razvoj del Elanove identitete že od vsega začetka. Danes je Elan edino svetovno podjetje za proizvodnjo smuči, ki 100-odstotno uporablja zeleno energijo in lahko trdi, da so vsi izdelki ročno izdelani na eni sami lokaciji v Alpah, s poudarkom na trajnosti dobavne verige, saj 99 % surovin za izdelavo smuči prihaja iz Evrope, od tega skoraj 70 % iz območja največ 400 kilometrov od tovarne Elan. Poleg tega podjetje uporablja trajnostno pridobljen les z nadzorovanim poreklom, sledljivostjo in zagotovljenim pogozdovanjem.
Z Melanijo Korošec, direktorico blagovne znamke Elan smo se pogovarjali o tem, kaj za njih pomeni pridobitev certifikata Green Star.

Kaj je botrovalo odločitvi, da pridobite certifikat Green Star?

Skrb za zaposlene, družbo in naše okolje je del Elanove identitete. Prav tako pa je Elan kot podjetje, ki je zraslo na krilih inovacij, zmeraj zazrto v prihodnost. Verjamemo, da je v luči okoljskih in podnebnih sprememb del odgovornosti tudi na gospodarskih akterjih in da bi svojo odgovornost lahko pravilno naslovili, smo želeli objektivno oceno stanja našega poslovanja. Želeli smo oceno, ki bo nastala na standardiziranih postopkih in temeljito pregledala vse nujne aspekte našega poslovanja. Končna odločitev za Green Star certifikacijo je bila sprejeta tudi na podlagi poslovnih vrednot, ki jih delimo s CER.

Kakšna spoznanja vam je prinesel proces reševanja vprašalnika?

Zavedali smo se, da del odgovornosti do internega in eksternega okolja že opravljamo, a ker se s trajnostjo srečujemo v različnih sferah svojega poslovanja, smo želeli enoten in celosten pregled. Ob reševanju smo spoznali, da so temelji trajnostnega poslovanja deloma že upoštevani v naši splošni poslovnih strategiji, a da jih bomo morali hkrati sistemizirati in na določenih področjih poglobiti. Proces preverjanja podjetja je prinesel uvid, da imamo določene aktivnosti že blizu realizacije (prehod na oskrbo z obnovljivimi viri energije), kar je olajšalo prioritizacijo določenih poslovnih odločitev.

V čem vidite dodano vrednost pridobitve certifikata?

S certifikatom imamo objektiven dokaz, da je podjetje pravilno usmerjeno in da so prvi koraki na poti do strateškega trajnostnega poslovanja že za nami. Certifikat naše napore standardizira in nam pomaga, da jih komuniciramo s trgom, hkrati pa je proces pridobitve prinesel kakovosten pregled, ki nam dodatno pomaga oblikovati in pripraviti naše podjetje na prihodnost.  

Na kaj se boste osredotočili v prihodnje? Kje še vidite izboljšave?

Prve aktivnosti so že stekle - Elan je z letom 2022 pridobil 100% električne energije iz OVE, kar bistveno znižuje obseg emisij TGP, prav tako pa je z 2022 na Elanovih strehah začela obratovati lastna sončna elektrarna, ki bo znižala zunanje potrebe po električnih energentih. Prostor za izboljšave vidimo tudi v določenih delih nabavne verige, kot tudi pri upravljanju z viri. Ob tem pa smo že pričeli s sistematičnim komuniciranjem svojega trajnostnega poslovanja, ki ga bomo v prihajajočih letih še poglabljali. Zaživel je nov vsebinski portal "Sustainable by nature", ki je namenjen širši javnosti in uporablja platformo naše blagovne znamke za dvig ozaveščenosti o nujnosti sprememb, ki nas kot podjetje ter naše odjemalce in širšo družbo, čakajo na področju okoljevarstva.

Zakaj priporočate ostalim podjetjem, da pridobijo certifikat Green Star?

Certifikat ponuja objektiven dokaz, pa tudi pomaga postaviti trajnost v kontekst poslovne bilance stanja, ki jo uporabite kot temelj poslovnega odločanja. Certifikat usmerja k bolj trajnostnemu poslovanju in nam hkrati pomaga, da dosežke jasneje komuniciramo s trgom. Hkrati nam standard daje kakovosten pregled, ki nam pomaga pri odločitvah za prihodnost. Pri tem se certifikat spremeni v priložnost za strateško usmerjanje podjetja in izkoriščanje njegovega inovativnega potenciala.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.