Kaj o certifikatu Green Star pravijo slovenska podjetja, ki so ga že dobila?




04 / 10 / 2022
Green Star
Med dobitniki certifikata Green Star so tudi podjetja Elan, Lumar in Nova KBM, ki orjejo ledino.
Tudi v Sloveniji imamo podjetja, ki so se pogumno podala na pot trajnostne preobrazbe, nekaj jih je tudi že dobilo certifikat Green Star. Ta izkazuje, da so na pravi poti in delajo pomembne korake pri spremembi poslovanja v podnebno nevtralno. Med dobitniki certifikata Green Star so tudi podjetja Elan, Lumar in Nova KBM, ki orjejo ledino.

Proti koncu so koraki vedno težji

Zelene zvezde so protagonisti, ki ne čakajo na napotke, ampak peljejo svojo poslovno pot po poti zelenega prehoda. Nataša Teraž Krois, vodja razvoja pri podjetju Lumar, pravi, da se je pri njih zelena preobrazba začela še v obdobju, ko to ni bila odmevna medijska tema: »Prvo trajnostno poslovno strategijo smo zapisali že leta 2018 in zapisali projekte, ki jih moramo izvesti. Lani smo to nadgradili še z zelenimi zavezami Lumarjevih ciljev, postati resnično ničogljično podjetje do leta 2025.« Svoje izzive so se odločili preveriti tudi pri zunanjih ocenjevalcih. V luči tega so se odločili za certifikat Green Star, ki potrjuje njihovo zeleno pot. »Smo tik pod vrhom te poti,« je povedala Nataša Teraž Krois in dodala, da se zavedajo, da so proti koncu koraki vedno težji.

Kupci želijo trajnostne izdelke

V Elanu menijo, da je trajnost večna, pot pa se nikoli ne konča. Ponosni so, da so dobili naziv »odločni izzivalec«. »Tako smo uvideli, kje smo in kaj vse še moramo postoriti za naprej, da bomo pokrili vsa področja trajnosti in izboljšali svoje poslovanje,« je povedala Anita Jerala Peterman, vodja nabave Elan – zimska divizija. V Elanu se zavedajo, da je pritisk na zeleno preobrazbo s strani kupcev izjemno velik, »kar je tudi razumljivo, saj tržimo in prodajamo izdelke, ki jih naši kupci pretežno uporabljajo v naravi, zato je naša odgovornost do trajnostnega razvoja še toliko večja«. Meni, da je certifikat Green Star odlično orodje, kažipot, kje si in kako naprej.

Nova KBM nadgradila ESG-strategijo

Že zelo zgodaj se je na pot zelene preobrazbe podala tudi druga največja banka pri nas, Nova KBM. »Ker na neki način bdimo nad gospodarstvom, mu pomagamo, imamo pomembno vlogo pri zelenem prehodu predvsem s svojimi produkti, zato smo leta 2021 sprejeli ESG-strategijo, ki sloni na petih stebrih, v letu 2022 pa smo to strategijo že nadgradili, saj smo ugotovili, da moramo biti pri ciljih še bolj ambiciozni,« je pojasnila Petra Hercog, svetovalka v komuniciranju pri Novi KBM. V banki so uvedli številne ESG-prakse in kulturo ter dodala: »Certifikat pa nam daje uvid, ali smo na pravi poti, ali imamo postavljene prave KPI-je«.

Ob pogledu na vprašalnik so zajeli sapo, ampak …

O izpolnjevanju vprašalnika za certifikat Green Star, ki ima nekaj več kot 100 vprašanj, pravi, da je bilo naporno, a nujno, »saj le tako uvidiš, kaj počneš, kaj vse se dogaja v podjetju, povežeš različne sektorje podjetja. Te podatke imaš. A smo jih zdaj strukturirali in lažje za naprej spremljamo, kaj počnemo,« je dejala Nataša Teraž Krois iz podjetja Lumar. Anita Jerala Peterman iz podjetja Elan je na vprašanje, kako zahtevno je bilo rešiti vprašalnik za certifikat, odvrnila, da je to preprosto, če imaš zbrane vse tehnične podatke. »Veliko stvari smo imeli zbranih še iz časa prijave za certifikat ISO 4001, zato je bilo morda malce lažje. Določene podatke pa smo morali šele zbrati. A ko prvič vidiš vprašalnik, zajameš sapo,« je Anita Jerala Peterman dejala v smehu in dodala, da je to dobra vaja, da zapišeš stvari, ki jih imaš in delaš. Tudi v Novi KBM so se izpolnjevanja vprašalnika lotili timsko, imenovan imajo tudi poseben odbor, ki se ukvarja z ESG-strategijo. V smehu pa Petra Hercog pojasni, da so v banki vajeni izpolnjevati obširne vprašalnike. »Vprašanja, ki so vezana na našo samooceno, so terjala tehten premislek različnih sektorjev znotraj banke, saj smo se želeli izogniti 'greenwashinga' in smo vsako vprašanje pretehtali z več vidikov ter podali čim bolj objektivno samooceno.«

Komu prejemniki certifikatov Green Star priporočajo ta certifikat

Petra Hercog iz Nove KBM meni, da ni podjetja pri nas, ki mu te evalvacije ne bi priporočali. »Podjetje dobi vpogled v svoje poslovanje, kaj bi lahko izboljšali,« meni in doda, da bodo banke v prihodnje zahtevale več podatkov o okolju. »Za zunanje dobavitelje, katerih skupni letni promet presega 10.000 evrov, imamo v Novi KBM že ESG-vprašalnik, ki se nanaša na vse tri stebre ESG.« »Skupaj gradimo ta certifikat, lahko smo ponosni, da gre za slovensko znanje in slovenski produkt, ki se lahko primerja z ostalimi evropskimi rešitvami,« je povedala Anita Jerala Peterman iz Elana, Nataša Teraž Krois iz Lumarja pa je ob tem dodala še, da s tem dobimo oceno, kaj je podjetje dejansko naredilo: »Green Star ti da vpogled v stanje, tudi samorefleksijo, kaj še lahko izboljšaš. Dodana vrednost tega certifikata je tudi v tem, da je vprašalnik v slovenskem jeziku. Ta certifikat dejansko je dodana vrednost za vsako podjetje.«
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.