Kako integrirati krožnost v poslovanje




12 / 05 / 2023
Prenos znanja
Številna podjetja že uspešno uvajajo krožne poslovne modele, vendar pa to zahteva velike spremembe k njihovem pristopu poslovanja, med drugim uporabo inovativnih pristopov pri samem načrtovanju izdelkov, v izvedbenih procesih in upravljanju z viri. Kako so se tega lotili v večjih slovenskih podjetjih smo se pogovarjali na hibridnem dogodku Prenos znanja.
Nina Meglič, koordinatorka, SRIP - Krožno gospodarstvo, je razložila, kako sodelujejo z-s podjetji in jim pomagajo pri uvajanju krožnih modelov poslovanja. Po njihovem mnenju se največja dodana vrednost skriva v krožnem dizajnu izdelka, ki je prijazen do okolja, v energetski učinkovitosti ter možnosti za povišanje cene trajnostnih izdelkov za približno 10%."Nepogrešljivi dejavniki za uvedbo krožnih poslovnih modelov v gospodarstvo pa so zagotovo raziskovalni in inovacijski projekti", je dodala. 

Podjetje AquafilSLO že od leta 2011 uspešno posluje s krožnim modelom poslovanja. Razlog za implementacijo je bila strateška usmeritev skupine Aquafil, ki je prepoznala, da lahko s trajnostnim poslovanjem postanejo še boljši. V okviru tega imajo postavljeno strategijo, ki vključuje glavne deležnike in zaveze za varovanje okolja, zaposlenih in lokalnih skupnosti ter zaveze za sodelovanje pri snovanju krožnih izdelkov in odgovorno poslovanje v celotni verigi izdelkov. Tina Mavrič, vodja odnosov z javnostmi in marketing AquafilSLO, je poudarila, da so imele največji vpliv na uspešno poslovanje podjetja raziskave in industrializacija. "Danes v AquafilSLO izdelujemo 100 % reciklirano najlonsko vlakno ECONYL®, izdelano iz odpadkov, kot so ribiške mreže, tekstilne talne obloge in industrijski odpadki. Izdelek je iskana sestavina za modno in avtomobilsko industrijo ter industrijo notranje opreme, trenutno pa predstavlja več kot 40 % Aquafilove prodaje vlaken. Naš cilj je ta delež do leta 2025 povečati na 60 %."

V Lidl Slovenija so se zavezali, da bodo svojim strankam ponujali varne in trajnostne izdelke ter zmanjšali količino proizvedene odpadne embalaže. Maja Ravnak, vodja tima v logistiki, je predstavila krožno iniciativo, ki jo uresničujejo skupaj s svojimi dobavitelji in poslovnimi partnerji. V podjetju se zavedajo, da je sodelovanje z drugimi deležniki ključno za doseganje ambiciozno zastavljenih ciljev. Pojasnjuje, da so v podjetju spodbudili dialog med različnimi deležniki, ki je prinesel pozitivne učinke, saj so tudi njihovi poslovni partnerji spoznali pomembnost trajnostnih iniciativ ter začeli postavljati enake cilje svojim dobaviteljem.

Sestavljenost izdelkov iz različnih snovi je ena od ovir vpeljave krožne ekonomije v poslovanje, s katero se srečujejo tudi v podjetju JUB. Danijel Lisičić, direktor razvoja pri JUB, pa je opozoril, da je to težko doseči tudi zaradi omejitev zakonodaje. To velja predvsem v gradbenem sektorju, kjer se postavljajo visoke zahteve za energetsko učinkovitost in nič-izpustne stavbe. Vendar pa JUB vidi priložnost za lažjo vpeljavo krožnih modelov v poslovanje "Lahko uporabimo reciklirane snovi v izdelkih preko shem masnih bilanc. S pomočjo analiz LCA lahko potem dokažemo, da so sestavne snovi resnično reciklirane." pojanjuje Lisičić.

Prakse krožnega gospodarstva delujejo učinkovito, kadar imamo na voljo primerne podatke. 
Blaž Golob, direktor Heliot Slovenija pojasnjuje: "V Sloveniji imamo trenutno postavljene 60% omrežne infrastrukture za zbiranje različnih okoljskih podatkov, kot tudi podatkov, specifičnih za produkte kot je na primer samo stanje izdelka." V letošnjem letu si želijo razširiti infrastrukturo na 95% območja, kar bo podjetjem v logistiki omogočilo vpogled v podatke o materialih in njihovem ogljičnem odtisu ter veliko več. Ti podatki bodo  pripomogli tudi drugim podjetjem in organizacijam pri vpeljavi krožnosti v poslovanje, je izpostavil Golob.

Denis Jahić, generalni direktor AquafilSLO si želi, da na ravni EU ne bi govorili samo o trajnostnih ciljih in zavezah, temveč bi morali uvesti spodbude za podjetja, ki proizvajajo krožne izdelke z dokazanimi okoljskimi prednostmi. S tem bi se znatno spodbudilo zeleno in krožno gospodarstvo znotraj meja EU.
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.