Nov sklop smernic za pomoč državam članicam pri prilagajanju na podnebne spremembe




14 / 08 / 2023
Zakonodaja
Evropska komisija je 26. julija 2023 sprejela nove smernice, namenjene pomoči državam članicam pri posodabljanju in izvajanju celovitih nacionalnih strategij ter politik prilagajanja na podnebne spremembe v skladu z evropsko podnebno zakonodajo in strategijo EU za prilagajanje podnebnim spremembam. Nenadzorovane podnebne spremembe že povzročajo hude posledice, kot so vročinski valovi, suše, požari in dvigovanje morske gladine. Novo sprejete smernice imajo cilj pomoči državam članicam pri pripravah na te hitro naraščajoče vplive.

Nedavno poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) poudarja nujnost pospešenega izvajanja prilagoditvenih ukrepov v tem desetletju, kar bi zmanjšalo škodo za ljudi in ekosisteme ter prineslo številne koristi. Smernice so namenjene kot močno orodje na državni, regionalni in lokalni ravni, da bi prilagajanje na podnebne spremembe postalo glavna politična prednostna naloga. Komisija si prizadeva podpreti države članice pri oblikovanju celovitih politik prilagajanja z usklajevanjem med različnimi oddelki ter vključevanjem regionalnih in lokalnih organov.

Glavne značilnosti smernic vključujejo oblikovanje pravnih okvirov za prilagajanje, redno posodabljanje strategij in načrtov prilagajanja, ocenjevanje podnebnih tveganj na osnovi preizkušanja infrastrukture in sistemov v izjemnih razmerah, vključevanje vseh ustreznih zainteresiranih strani, vključno s tistimi, ki so ranljivi za podnebne spremembe, ter sektorjev in ravni javne uprave, stalno spremljanje in ocenjevanje prilagoditvenih ukrepov.

Smernice so namenjene pomoči organom na vseh ravneh, da sprejmejo prilagoditvene ukrepe za zaščito ljudi, mest, podjetij in stvari ter zagotavljajo boljše rezultate. Poleg tega vključujejo nove teme in področja politike, ki jih je treba upoštevati za učinkovito prilagajanje na podnebne spremembe.

Več podrobnosti na spletni strani EuComission.

Smernice >
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.