Slovenska podjetja ostajajo do vpliva podnebnih sprememb na poslovanje precej bolj ravnodušna kot podjetja v večini drugih držav EU




15 / 12 / 2022
Krožno gospodarstvo

UMAR - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je objavil novo Poročilo o produktivnosti 2022: Slovenija na prehodu v nizkoogljično in krožno gospodarstvo ter inovacijsko podprto rast.

Izid Poročila o produktivnosti 2022 je tudi letos spremljal dogodek – predstavitvena konferenca. Za uvodne besede o pomenu produktivnosti in konkurenčnosti ter vlogi UMAR kot nacionalnega odbora za produktivnost je poskrbela direktorica UMAR Maja Bednaš. Urednik in soavtor poročila Peter Wostner je predstavil letošnje ugotovitve, Uroš Vajgl, državni sekretar, pristojen za okolje (Ministrstvo za okolje in prostor), in Jerneja Jug Jerše (vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji) pa sta z udeleženci konference delila razmišljanja o različnih aktualnih izzivih na področju produktivnosti.

V zanimivi razpravi so sodelovali Petra Juvančič (Združenje Manager), Boštjan Jerončič (Incom, d. o. o., GZS Severno Primorska gospodarska zbornica), Ana Struna Bregar (CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije) in Miha Škerlavaj (Ekonomska fakulteta v Ljubljani).

V CER pozdravljamo poglobljeno poglavje o produktivnosti in konkurenčnosti pod vplivom prehoda v nizkoogljičnost in krožnost v katerem je podana ugotovitev, da "Slovenska podjetja ostajajo do vpliva podnebnih sprememb na poslovanje precej bolj ravnodušna kot podjetja v večini drugih držav EU. Motivirajo jih predvsem prihranki in zahteve zakonodaje, kar se odraža v kratkoročno usmerjenih ukrepi. Pri tem pa slovenska podjetja močno zaostajajo pri pospeševanju trajnostnih vlaganj in pri celostni trajnostni preobrazbi poslovanja v smislu razlikovanja produktov, uporabe naprednejših trajnostnih tehnologij ali inoviranja trajnostnih poslovnih modelov. 

Za doseganje energetsko-podnebnih ciljev bo morala svoje aktivnosti bistveno pospešiti tudi država, ki ima za te namene v obdobju 2021–2030 na voljo med 11,6 in 12,3 mrd evrov. Ob ocenjenih potrebnih investicijah iz NEPN v višini 28 mrd EUR to sicer kaže na precejšnjo vrzel, ki pa z ustrezno, širše zasnovano, ekonomsko in trajnostno politiko ni nepremostljiva. Nadgrajena politika bo morala poleg vključitve investicijskega potenciala zasebnih virov obravnavati tudi širok sveženj ukrepov od cenovno zasnovanih instrumentov, subvencij in standardov do razvoja novih tehnoloških rešitev, posodobitve infrastrukture, spodbujanja trajnostnega podjetništva, preusposabljanja in ozaveščanja."


Iz poročila:


O poročilu >>

Poročilo >>

Posnetek konference >>
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.