Ustvarjalnost je gonilo sprememb potrebnih za zeleni prehod




20 / 09 / 2023
Naša danska partnerja v projektu DESIRE - BLOX Hub in Danish Design Center - sta sodelovala pri beli knjigi "Ustvarjalnost kot gonilo zelenega prehoda", ki jo je podprla EU komisija. Knjiga ponuja dragocen vpogled v ključno vlogo, ki jo imata ustvarjalnost in inovativnost pri spodbujanju trajnosti. Osredotoča se na potrebo po temeljiti ponovni oceni na individualni in sistemski ravni, da bi ustvarili podjetja, ki bodo primerna za prihodnost.

Avtorji poudarjajo, da je ustvarjalnost manjkajoči člen pri spodbujanju posameznikov k ukrepanju in oblikovanju spodbud, ki spodbujajo boljše poslovne in družbene spremembe. Želijo biti del zelene revolucije in ne vztrajati pri obstoječem "status quo". V zaključku se sprašujejo, kako živeti in delati v svetu, ki nima neomejenih virov, saj so prepričani, da ni prihodnosti v obstoječem sistemu in načinu ravnanja.

Vsebina se osredotoča na vidike uporabnika (spodbujanje trajnostnega obnašanja, ponovno rabo), organizacije (krožne poslovne modele, ustvarjalni poslovni proces, spodbujanje želje) in družbe (strukturne spremembe, mesdektorsko povezovanje).

Ustvarjanje želje po spremembi

Torben Klitgaard, izvršni direktor podjetja BLOXHUB, poudarja "Razmišljati moramo drugače, vključiti moramo različne deležnike ter poskrbeti, da trajnost postane del našega vsakdanjega razmišljanja in DNK. Najpomembneje je, da vključimo v proces razsežnost lepote in estetike, da bo preobrazba postala nekaj neustavljivega."

Morten Bødskov, danski minister za industrijo, gospodarstvo in finančne zadeve pa verjame, da ustvarjalnost ni le ključna gonilna sila zelenega prehoda, temveč tudi pomembno orodje za podjetja, ki želijo ostati konkurenčna v hitro spreminjajočem se svetu.

Kreativnost je gonilo sprememb

Danska podjetja in organizacije imajo dolgoletno tradicijo uporabe ustvarjalnosti pri reševanju zapletenih problemov bodisi v domačem okolju bodisi na ravni družbe. Kot država spodbujajo
in omogočajo ustvarjalnost, inovativnost in sodelovanje med sektorji in panogami na podlagi edinstvenega danskega ustvarjalnega DNK, ki je zakoreninjen v tradiciji ploske hierarhije, visokega zaupanja in spodbujanja dvomov o ustaljenih postopkih.

Več

 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.