Vlada sprejela uredbo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje




19 / 10 / 2022
Zakonodaja
Vlada je sprejela uredbo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Uredba določa prispevek proizvajalcev, ki dajo na trg v Sloveniji plastične proizvode za enkratno uporabo.

Za plastične proizvode za enkratno uporabo je predpisan sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti. Po tem sistemu bodo proizvajalci, ki dajo na trg v Sloveniji plastične proizvode za enkratno uporabo, morali javnim sistemom za čiščenje javnih površin ob tem plačevati sorazmeren del stroškov čiščenja okolja zaradi odvrženih smeti, ki izvirajo iz teh proizvodov, njihovega prevoza in obdelave in izvajati ozaveščanje o razpoložljivih alternativnih proizvodih za ponovno uporabo, sistemih za ponovno uporabo in možnostih ravnanja z odpadki navedenih plastičnih proizvodov ter o dobrih praksah na področju ustreznega ravnanja z odpadki.

Zakonodaja od njih pričakuje tudi ozaveščanje o negativnem vplivu smetenja in drugega neustreznega odstranjevanja odpadkov na okolje, zlasti morsko, in na zdravje ljudi in živali ter vplivu neustreznih načinov odstranjevanja odpadkov na kanalizacijsko omrežje.

Vir
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.