Desire - Designing the Irresistible Circular Society




07 / 03 / 2023
O projektu
DESIRE je eden od šestih dvoletnih projektov v okviru pobude Evropske komisije Novi evropski Bauhaus (NEB), katerih cilj je ustvariti bolj trajnostne, vključujoče in kakovostne prostore v EU.  

Namen projekta DESIRE je oblikovati novo vizijo grajenega okolja. To pomeni ustvariti takšne spremembe, ki se jim ni mogoče upreti, oziroma rešitve - sisteme, izdelke, storitve in izkušnje, ki bodo sami po sebi zagotavljali trajnostne odločitve v urbanih območjih. 

V projektu 24 partnerjev iz šestih držav EU ustvarja gibanje, postavlja nove standarde in razvija metode za trajnostni urbani razvoj, prenovo in gradnjo, ki upoštevajo omejene vire planeta, zmanjševanje podnebnih sprememb in kakovost življenja vseh živih bitij. Med partnerji so strokovne organizacije, podjetja, lokalne skupnosti in akademske institucije. 

V projekt je pilotno vključenih osem vsebinsko različnih lokacij v petih državah (Danska, Italija, Latvija, Nizozemska, Slovenija), ki potrebujejo urbano trajnostno preobrazbo (stanovanjska območja, industrijske, poslovne cone in opuščena območja). Lokacije delujejo kot živi laboratoriji za preizkus novih standardov, različnih metod oblikovanja, načrtovanja, prenove in sodelovanja, ki jih partnerji razvijajo tekom projekta. 

Pomemben del projekta je soustvarjanje in vključevanje zainteresiranih deležnikov ter različnih strok, ki lahko navdihujejo, oblikujejo in izpostavljajo različne izzive, poglede, rešitve ter tehnologije za oblikovanje novih, privlačnih, trajnostnih grajenih prostorov.   

Cilj projekta DESIRE je razviti nabor orodij za preobrazbo grajenih prostorov, predstaviti otipljive preobrazbe v osmih različnih mestih, vzpostaviti digitalno učno središče, ki zbira znanja in rezultate ter jih daje na voljo za nadaljnje raziskovanje, oblikovati okvir za prilagajanje in razširjanje novih vrednot po vsej Evropski uniji ter s tem pomagati oblikovalcem politik pri sprejemanju pravih odločitev, podjetjem pri vključevanju in razvoju poslovnih modelov ter državljanom, da postanejo vključeni in opolnomočeni z interdisciplinarnim pristopom. 

»Irresistable« = privlačen, zaželen, lep, cenovno ugoden, dostopen, neustavljiv, preoblikovan, krožen, trajnosten


Pričakovani rezultati projekta
DESIRE bo do konca dveletnega pilotnega obdobja zagotovil učni paket in učno okolje, ki temelji na načelih  trajnosti, vključenosti in estetike, ter tako pomagal oblikovalcem politik pri sprejemanju pravilnih odločitev, podjetjem pri vključevanju in razvoju svojih podjetij ter državljanov, da bi se z interdisciplinarnim pristopom vključili in opolnomočili.

Financiranje projekta
Skupna vrednost projekta: 4 754 000.00 €
Vrednost projekta za CER: 150.000 €
Financiranje omogoča Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje

Trajanje projekta:
1. oktober 2022 - 30. september 2024

VEČ O PROJEKTU >>
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.