Kje so nepovratna sredstva v letu 2023 in kako jih pridobiti?




01 / 03 / 2023
Zelene finance
Evropska kohezijska politika v začetku leta 2023 za nepovratna sredstva še nima pripravljenih konkretnih razpisov. Ključne usmeritve in načrte za prihodnje razpise Kohezije 2021 – 2027 ter korake za uspešno prijavo nanje, so na Tiko pro podjetniškem zajtrku predstavili strokovnjaki, med drugimi: Sibil Klančar, vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za razvojna sredstva iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in športKristina Kočet Hudrap, direktorica svetovalnega podjetja Tiko Pro in mag. Žiga Čebulj, svetovalec na področju inovacij, digitalizacije in zelenih tehnologij iz CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo Slovenije.
Sibil Klančar, vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za razvojna sredstva iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport,  je poudarila, da so na Ministrstvu v letu 2022 podjetja podprli z zelo močnim investicijskim ciklom, pod ingerenco MGRT je bilo na voljo več kot 700 milijonov sredstev. Poleg interventnih ukrepov za omilitev posledic energetske krize, v letošnjem letu načrtujejo spodbude za gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij, raziskave in razvoj, podjetništvo in internacionalizacijo, krožno gospodarstvo, les, turizem in šport. "Naše spodbude bodo letos še bolj usmerjene v krepitev dodane vrednosti, zelo pa si želimo vzpostaviti tudi vsebinske korake za spremljanje projektov, predvsem za večje projekte. Tako bomo lahko sproti spremljali napredek konkretnega razvojnega projekta pri podjetju,"
 
"Prvič se soočamo s situacijo, da v sklopu Kohezije še niso na voljo konkretni razpisi za črpanje evropskih sredstev. Imamo pa konkretne informacije, s katerimi se podjetja na pridobitev nepovratnih evropskih sredstev lahko odlično pripravijo," je povedala Kristina Kočet Hudrap, direktorica svetovalnega podjetja Tiko Pro in predstavila odprte nacionalne razpise: razpis za sofinanciranje raziskovalno inovacijskih projektov od TRL 6 do TRL 8, razpis za prenovo turističnih objektov, Eko sklad za podjetja, razpis za sončne elektrarne z baterijskimi hranilniki, razpis za krožno gospodarstvo, vavčerji za LCA analizo, vavčer za dvig digitalnih kompetenc, Ukrep 4.2 in krediti SID banke. Ob tem je podjetja spodbudila, da se na razpise prijavijo z namenom strateške rasti in razvoja podjetja, ne le zaradi pridobitve nepovratnih sredstev. 
 
Kako se lotiti zelene preobrazbe za uspešno črpanje evropskih sredstev, je predstavil Žiga Čebulj, svetovalec na področju inovacij, digitalizacije in zelenih tehnologij iz CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo Slovenije: "Podjetja, ki želijo dokazati trajnostno usmerjenost naj se najprej vprašajo, kje na poti zelenega prehoda se nahajajo, kakšen je njihov ogljični in trajnostni odtis ter kaj odtise povzroča? Zelo pomembno je tudi, da ocenijo kakšne so priložnosti in tveganja zelenega prehoda. Pri tem jim je lahko v pomoč digitalno strateško orodje na poti do zelene preobrazbe, Green Star. V CER-u smo ga razvili skupaj z mednarodnimi partnerji, da podjetja opolnomočimo za sistematično zeleno preobrazbo."
 
Da bodo z evropskim financiranjem slovenska podjetja lažje uresničila svoje projektne ideje, je konkretne priložnosti razpisov znotraj ekosistema evropskih programov, predstavil strokovnjak za evropske razpise iz podjetja Tiko Pro, Uroš Malbašić: "Tipe programov, ki se financirajo, lahko razdelimo v razvojno raziskovalne, z razpisi Eureka, Horizon in drugimi, investicijske z razpisom CEF, IPA in drugimi, specialne programe, ki imajo točno določen namen, misijo, na primer izbrane panoge in tehnologije, sem med drugimi spadata razpisa COSME, ki je namenjen izključno malim in srednje velikim podjetjem in IHI. In programi, ki spodbujajo projekte mehkih aktivnosti, na primer usposabljanja, ozaveščanja, med razpisi so med drugim aktualni Interreg, Eureka+ in Creative Europe." 

 
Tiko Pro Podjetniški zajtrk je dogodek, ki ga vsako leto organizira mariborsko podjetje Tiko ProGostujočim strokovnjakom je na temo Kje bodo nepovratna sredstva? prisluhnilo več kot 700 udeležencev. Na dogodku je s predstavitvijo konkretnega primera dobre in uspešne prakse črpanja nepovratnih sredstev za razvojno raziskovalni projekt, sodelovalo podjetje SIJ Ravne Systems. Projekt je predstavil Tilen Ravlan, vodja tehničnega sektorja v SIJ Ravne Systems.

Več informacij o dogodku in sodelujočih strokovnjakih: Tiko Pro Podjetniški zajtrk 2023 - Kje bodo nepovratna sredstva?
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.