Ključna zakonodaja „Pripravljeni na 55“ je sprejeta




09 / 10 / 2023
9. oktobra sta bila sprejeta zadnja stebra zakonodajnega svežnja »Pripravljeni na 55« za doseganje podnebnih ciljev EU za leto 2030 in sicer sprejetje revidirane direktive o energiji iz obnovljivih virov in uredba ReFuelEU o letalskem prometu. Tako ima EU zdaj pravno zavezujoče podnebne cilje za vse ključne sektorje gospodarstva.

Pričakuje se, da se bodo s končnim zakonodajnim svežnjem do leta 2030 neto emisije toplogrednih plinov v EU zmanjšale za 57 %.

»Evropski zeleni dogovor prinaša spremembe, ki jih potrebujemo za zmanjšanje emisij CO2. Pri tem upošteva interese naših državljank in državljanov ter zagotavlja priložnosti za našo evropsko industrijo. Zakonodaja za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 je zdaj v veljavi in veseli me, da smo na dobri poti, da celo presežemo ta cilj. To je pomemben znak za Evropo in naše svetovne partnerje, da je zeleni prehod mogoč in da Evropa izpolnjuje svoje obljube,« je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Celotni sveženj vključuje cilje zmanjšanja emisij v številnih sektorjih, cilj za povečanje naravnih ponorov ogljika in posodobljen sistem trgovanja z emisijami, da se omejijo emisije, določi ceno onesnaževanja in ustvari naložbe v zeleni prehod, ter socialno podporo za državljane in mala podjetja. 

Naslednji koraki

V državah članicah se zdaj začenja izvajanje zakonodaje "Pripravljeni na 55". Nacionalni energetski in podnebni načrti (NEPN), ki jih trenutno končujejo države članice, bodo morali vključiti to novo zakonodajo in prikazati, kako bodo podnebni in energetski cilji do leta 2030 doseženi na nacionalni ravni.

Poleg podnebne zakonodaje se na ravni EU nadaljujeta tudi razvoj in izvajanje drugih dopolnilnih stebrov evropskega zelenega dogovora. Evropski parlament in Svet se trenutno pogajata o več zakonih s področja energije, krožnega gospodarstva, onesnaževanja in narave, Komisija pa zagotavlja intenzivno podporo, da bodo vsi ti zakoni sprejeti v prihodnjih mesecih.

Vir
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.