Zelena rešitev, ki je degradiranemu območju dala nov namen




12 / 10 / 2023
Zelene rešitve članov
Družba Interenergo je 4. oktobra odprla novo sončno elektrarno v občini Jasenice na Hrvaškem, s čimer nadaljuje zgodbo zelenega prehoda. 
 
Z odprtjem so naredili še en pomemben korak k bolj trajnostni energetski prihodnosti regije, kjer so pred leti že zgradili vetrni park, danes pa še sončno elektrarno. »Veseli nas, da so občine pripravljene sodelovati pri razvoju trajnostnih energetskih projektov,« je ob otvoritvi elektrarne povedal Blaž Šterk, direktor Interenerga.

Župan občine Jasenice, Stipe Vulić, je poudaril, da otvoritev pomeni zavezo v smer čistejše prihodnosti in predstavlja simbol za prizadevanja regije, da je predana k varovanju okolja in prihodnjih generacij, hkrati pa izraz vizije za boljšo prihodnost. Izrecno je pohvalil odnos družbe Interenergo do lokalne skupnosti, s katero so ustvarili močno partnersko razmerje in pokazali, da so zelene rešitve lahko hkrati tudi družbeno koristne. 

Poleg energetskih in gospodarskih koristi za državo in lokalno skupnost namreč projekt v zaledju Zadra daje nov pomen, saj se sončna elektrarna in vetrni park nahajata na degradiranem območju. »Dolgoročno in strateško načrtovanje nam je omogočilo, da smo s pomočjo elektrarn ne le ponovno uporabili degradirano območje in mu dali nov pomen, ampak tudi izkoristili sinergijo dveh ključnih obnovljivih virov na enem mestu. Z razvojem premišljenih projektov tako krepimo razvoj regije in s pomočjo raznolikih tehnoloških rešitev, ki so nam na voljo, pospešujemo energetski prehod,« je pripomnil Šterk.

Elektrarna Bukovica se ob zagonu uvršča med pet največjih delujočih zemeljskih sončnih elektrarn na Hrvaškem. S 6,25 MWp moči pomembno prispeva k energetskem prehodu te države in doseganju zastavljenih energetskih in podnebnih ciljev. S skupno močjo 16,25 MWp vetrna in sončna elektrarna z zeleno energijo oskrbujeta več kot dvanajst tisoč gospodinjstev.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.