Ko 20 % zaposlenih pridobiš v trajnost, potem lahko narediš spremembe




18 / 10 / 2023
Green Star
Tretje Green Star klub srečanje je člane pripeljalo v Poljansko dolino Rovtarskega hribovja. V Žireh je namreč sedež M Sore, ki je gostila letošnje zadnje srečanje. Člani Green Star kluba so po predstavitvi in ogledu proizvodnje izmenjavali izkušnje in ideje na temo sodelovanja in vključevanja zaposlenih v trajnostne tematike. 

Udeleženci svoje zaposlene vključujejo v trajnostne prakse na zelo različne načine, med drugim s spodbujanjem dela od doma, drsnimi urniki, trajnostno mobilnostjo, digitalizacijo, delovanjem na inovativnih projektih in uporabo stopnic, namesto dvigala. Vsi so se strinjali, da je potrebno biti pri vključevanju zaposlenih v trajnostne tematike konkreten. »Zaposleni morajo v ukrepih videti neposredno korist. Na primer prihranek denarja, dodatek k plači ali krajši delovnik. Ti pristopi dosežejo boljši učinek, kot samo prigovarjanje k zmanjšanju ogljičnega odtisa,« je svoje izkušnje delil Aleš Ugovšek iz M Sore. 

Več udeležencev je potrdilo, da odličen vzvod pri vključevanju trajnosti med zaposlenimi predstavlja tudi igra. »V klasični industriji velja, da če se imaš dobro, to ni delo. Vendar so delavnice z vključevanjem igrifikacije pokazale, da kar se naredi preko igre, lahko doseže veliko večji učinek,« je po lastnih izkušnjah ugotovil Ugovšek.

Pozitivni učinek igrifikacije je potrdil tudi predstavnik Summit avto, ki je imel podobno izkušnjo z vpeljavo moderne tehnologije, ki je hkrati varčnejša. »Zaposleni so se nove naprave razveselili kot majhni otroci«, je opisal nakup nove peči v podjetju, »kar tekmovali so med seboj, kako učinkoviteje racionalizirati procese, kar je posledično vodilo tudi do energetskih prihrankov.« Igrifikacija ima več kot očitno odličen potencial, ki bi ga še bilo vredno razvijati. Ob vsem tem si je vredno zapomniti tudi to, da ideje niso vsiljive. Kot na primer majhen, a učinkovit ukrep na stikalih, ki se v M Sori glasi: »Prižgi ideje, ugasni luč.« 

Pomemben vidik uvajanja trajnostni v podjetja predstavlja tudi inoviranje. Mojmir Ocvir iz družbe Eles je delil izkušnjo o inoviranju na novih projektih in vključevanje zaposlenih v inovacije, za kar lahko v njihovi družbi po pogodbi zaposleni namenijo do 10% delovnega časa. Ocvir je menja, da je potrebno pridobiti 20 % zaposlenih v »trajnost«, potem je mogoče narediti spremembe z res velikimi učinki. 

Vsi udeleženci Green Star kluba so se strinjali, da so zaposleni ključni za doseganje trajnostnih ciljev podjetja in da obstajajo različni načini za spodbujanje zaposlenih za njihovo doseganje. Izrazili so tudi, da dodatno podporo vidijo v pomoči države, ki bi lahko z različnimi finančnimi instrumenti spodbudila podjetja v bolj intenzivno spodbujanje zaposlenih k trajnostnemu vedenju. Opozorili pa so, da finančne spodbude zaposlenih za trajnostno vedenje predstavljajo veliko zakonodajno oviro, saj drugače kot nagrado tega stroška računovodsko ni mogoče upravičiti. Zato bi bile potrebne davčne olajšave ali neobdavčitev tovrstnih nagrad. 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.