Koliko sredstev iz Sklada za podnebne spremembe bo namenjenih gospodarstvu?




18 / 10 / 2023
Zakonodaja, Šampioni zelene preobrazbe
Odlok o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju od 2024 do 2026 predvideva nekaj več kot 80 milijonov evrov tudi za razogljičenje gospodarstva.
Vlada je svoj cilj razogljičenja gospodarstva razdelila na pet stebrov, in sicer na kritje posrednih stroškov emisij TGP, sofinanciranje EU projektov, podporo mladim podjetjem v nizkoogljičnih dejavnostih, krožnemu gospodarstvu in ESG vavčerje.

Kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij toplogrednih plinov
V letih 2024 in 2025 bo država namenila po 28 milijonov evrov za kritje posrednih stroškov zaradi emisij TGP. Ukrep je namenjen financiranju posrednih stroškov določenih sektorjev ali delov sektorjev, ki so izpostavljeni tveganju premestitve emisije CO2. 

Sofinanciranje EU projektov
Slabih 30 milijonov bo namenjenih sofinanciranju projektov podjetij in drugih prijaviteljev, ki so uspešni v prijavah na neposredne EU razpise (Obzorje, Inovacijski sklad, in podobno) ter prispevajo k razogljičenju v  Sloveniji. Namen ukrepa je spodbujati slovenska podjetja in druge subjekte k prijavam na neposredne razpise Evropske unije in tako spodbuditi večje črpanje sredstev EU za razogljičenje slovenskega gospodarstva. Pozivi za sofinanciranje bodo vsakokratno prilagojeni glede na aktualne razpise EU ter obseg razpoložljivih sredstev.

Vrtljivi sklad za mlada podjetja v nizkoogljičnih dejavnostih
Pet milijonov podpore bo leta 2026 namenjenih zgodnjim fazam razvoja podjetij, ki razvijajo rešitve v obliki proizvodov in storitev potrebnih za prehod v nizkoogljično družbo. Sredstva bodo namenjena financiranju zagona podjetij ter uspešnemu uvajanju omenjenih rešitev na trg, s čimer se spodbuja trajnostna preobrazba gospodarstva. Sredstva se primarno usmerjajo v obliki tveganega kapitala, ki temelji na identifikaciji in vlaganju v podjetja z zadostnim potencialom rasti. Upravičenci so zagonska podjetja z že razvitim produktom, ki ponuja rešitve za prehod v nizkoogljično družbo.

Podpora uvajanju krožnega gospodarstva
Skoraj poldrugi milijon sredstev bo namenjenih financiranju izvajanja aktivnosti Celovitega strateškega projekta razogljičenja Slovenije prek prehoda v krožno gospodarstvo s ciljem vzpostavitve kvantitativnega, večnivojskega spremljanja prehoda na krožno gospodarstvo. Financirani bodo programi, ki se bodo osredotočili na podporo razogljičenju ključnih verig vrednosti (graditvena, mobilnostna, prehranska, gozdno-lesna in proizvodna), vključevanju podnebnih in krožnih vsebin na horizontalna področja podjetništva, izobraževanje na vseh stopnjah, oblikovanja politik in financiranj ter dvigu  usposobljenosti vseh deležnikov, predvsem javnega sektorja za boljše oblikovanje in izvedbo ukrepov za razogljičenje družbe.

ESG vavčerji – trajnostno poročanje MSP
Samo še letos sta dobra dva milijona evrov namenjena spodbudam malih vrednosti v obliki vavčerjev za mikro, mala in srednje velika podjetja za prostovoljno trajnostno oziroma ESG poročanje o okoljskih, družbenih in upravljavskih vplivih poslovanja na podlagi Direktive glede poročanja podjetij o trajnostnosti. Upravičenci do vavčerjev so MSP podjetja, ki po Direktivi CSRD niso zavezana k trajnostnem poročanju. Namen spodbujanja prostovoljnega trajnostnega poročanja je ozaveščenost MSP glede možnosti za zeleni prehod, nove poslovne priložnosti povezane z boljšo izkoriščenostjo in upravljanjem virov ter oblikovanje trajnostnih strategij in ohranjanje konkurenčnosti. Ukrep izvaja Slovenski podjetniški sklad. VEČ
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.