Mednarodni poziv k podpori ambicioznih zahtev za energetsko učinkovitost stavb




30 / 08 / 2023
CER je sopodpisnik mednarodnega poziva organizacij h kakovostnemu dogovoru na glasovanju o EU direktivi o energetski učinkovitosti stavb (EPBD). Poziv je naslovljen na EU komisijo, EU parlament in ministre za energijo, da podprejo ambiciozne zahteve za energetsko učinkovitost stavb. Te zahteve bodo pospešile razogljičenje stavbnega fonda v EU in so ključni stebri svežnja Fit-For-55. V pozivu je poudarjeno, da je treba v tem mandatu doseči dogovor, saj je energetska učinkovitost stavb ključnega pomena za predvidljivost poslovanja v Evropi, našo odpornost na ekstremne vremenske pojave in energetsko varnost celine.

Poziv izpostavlja pet glavnih področij:

1. Gradbeni sektor, potrošniki in vlagatelji potrebujejo regulativno varnost. V gradbenem sektorju se napoveduje recesija, saj se sooča z nestanovitnimi cenami materialov in mu primanjkuje usposobljenih delavcev. Zdaj morajo zlasti mala in srednja podjetja, arhitekti, graditelji stanovanj ter dobavitelji za prenovo bolj kot kdaj koli prej načrtovati izdelke in razvoj podjetij, vključno s strategijami usposabljanj in zaposlovanja za kakovostna lokalna delovna mesta. Prav tako morajo gospodinjstva in podjetja načrtovati naložbe v stavbe. Direktiva EPBD opredeljuje predvidljive, progresivne poti, ki bodo v prihodnjih letih stabilizirale gradbeni sektor.

2. Učinkovite stavbe, ki proizvajajo energijo, zmanjšujejo račune za energijo, varujejo zdravje državljanov in izboljšujejo delovne pogoje. Danes mnogi evropski državljani pozimi zmrzujejo, poleti pa se trudijo ohladiti. Bojijo se visokih stroškov za energijo. Zaradi nenehno naraščajočih temperatur in ekstremnih vremenskih pojavov bo direktiva EPBD opredelila pot do primerne ravni udobja v stavbah za vse. Združuje obvezno prenovo zahtev glede financiranja, tehnične pomoči in socialnih zaščitnih ukrepov. To bo zmanjšalo stroškovno izpostavljenost državljanov in s tem zmanjšalo energetsko revščino.

3. Učinkovite in pametne stavbe so ključnega pomena za energetsko neodvisnost EU. Prenova stavb bo zmanjšala potrebe po energiji, digitalne rešitve pa bodo optimizirale porabo energije z usklajevanjem povpraševanja s proizvodnjo energije iz obnovljivih virov v EU. To bo  državljanom, upravam in podjetjem omogočilo, da se osvobodijo uvoženih fosilnih goriv in visokih cen energije, kar bo zmanjšalo inflacijo in povečalo konkurenčnost.

4. Pametne, prilagodljive in učinkovite stavbe krepijo vlogo državljanov in omogočajo vključevanje več obnovljivih virov energije, električnih vozil in toplotnih črpalk v omrežje. Omejitve električnega omrežja že ogrožajo nove priključke polnilnic za električna vozila in toplotnih črpalk ter povzročajo omejevanje, tj. zapravljanje energije iz obnovljivih virov.  Prilagodljiva proizvodnja, shranjevanje in poraba so stroškovno učinkovite rešitve, ki razbremenjujejo omrežja. To zahteva uvajanje rešitev za pametno upravljanje energije v stavbah, kar podpira direktiva EPBD.

5. Energetske prenove so zgodba o uspehu v industriji. Evropska industrija proizvaja energetske in tehnične sisteme za upravljanje stavb, polnilne točke za električna vozila, solarne sisteme, rešitve za energetsko učinkovitost in toplotne črpalke, ki prispevajo h kakovostnim grajenim okoljem. EPBD je industrijska politika gradbene industrije in industrije pametne energije v EU. Ambiciozna in jasna pravila bodo spodbudila inovacije in okrepila mednarodno konkurenčnost Evrope, hkrati pa bodo obravnavala emisije v celotnem življenjskem ciklu stavbe.

Celotno pismo s podpisniki >>
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.