NEPN: Vlada RS CER Partnerstvu poslala odgovor na pobude za dopolnitve




19 / 03 / 2024
V mesecu marcu je Vlada Republike Slovenije posredovala CER Partnerstvu odgovor na pobude za dopolnitve NEPN, ki so bile predstavljene 13. novembra 2023 v Državnem svetu ter posredovane v Državni svet, na Ministrstvo za okolje, prostor in energijo ter Konzorcij. 

Vlada je komentirala vseh 32 predlogov in zagotovila, da bo nadaljevala svoja prizadevanja na vseh podanih točkah in nadaljevala dialog vse do končnega sprejetja dokumenta. Pobude za dopolnitev so se nanašale na splošna priporočila, promet, zgradbe in krožno gospodarstvo. Med splošnimi priporočili so glavni predlogi bili povečati vključenost strokovnjakov iz gospodarstva pri oblikovanju in spremljanju izvajanja strateških dokumentov za zeleni prehod, vzpostaviti dolgoročno in predvidljivo politiko spodbud, pospešiti sprejemanje zakonodajnih in nefinančnih ukrepov in povečati fokus na skupinskih rešitvah pri dobavi energentov (daljinski sistemi ogrevanja).

Na konkretnejših ukrepih prometa, so člani pozvali k konkretnejšim ciljem za elektrifikacijo osebnega motornega prometa po posameznih letih, spodbude za izgradnjo polnilnic ob poslovnih objektih, spodbude dinamičnih prevozov in sopotništva. Poleg tega so predlogi zajemali nadgradnjo regijskih strateških dokumentov prostorkega in prometnega načrtovanja, spodbujanje trajnostnih mobilnostnih načrtov za podjetja in ustanove in uskladitev sektorja cestnih prevoznikov z drugimi deležniki.

Priporočila na področju zgradb so pozvala odločevalce k postavitvi energetske učinkovitosti na prvo mesto, ki ji sledijo ukrepu za obnovljive vire energije. Člani si želijo konkretnejših opredelitev instrumentov za dosego ciljev NEPN, pregled finančnih mehanizmov, iskanje novih motivacijskih mehanizmov za pospešitev izvajanja ukrepov innazadnje dodatne ali višje spodbude za celovite ukrepe prenove stavb.

Pri predlogih, ki so naslavljali krožno gospodarstvo, so bile navedene predvsem učinkovite finančne spodbude za proizvodnjo, usmerjene v zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, med katerimi je ena najpomembnejših recikliranje, in uvesti finančne spodbude za izdelavo recikliranih materialov, saj so zaradi nekonkurenčnih cen energentov in strogih zakonodajnih zahtev v Evropi sicer dražji od istih, narejenih iz fosilnih goriv, ki so glavni vir onesnaževanja in segrevanja okolja.

Končno sprejetje NEPN-a mora biti izvedeno leta 2024, zagotavljal pa bo vrsto ukrepov za doseganje ciljev razogljičenja do leta 2030. Spremembam je mogoče slediti na platformi NEPN 2024, kjer so ažurno objavljene vse informacije in gradiva:

- informacije glede posodobitve NEPN so objavljene na spletni strani Nacionalni energetski in podnebni načrt;
- informacije glede sodelovanja z javnostjo so na voljo na spletni podstrani PODNEBNI IN ENERGETSKI DIALOG NA VEČ RAVNEH.
 
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.