Svet EU potrdil predlog direktive o dolžni skrbnosti podjetij




19 / 03 / 2024
Svet EU je potrdil spremembe nove direktive o dolžni skrbnosti podjetij, ki ga je v obravnavo poslala Evropska komisija. Spremembe predstavljajo pomemben korak naprej k spodbujanju trajnostnega ravnanja podjetij v EU, vseeno pa nekateri opozarjajo, da so popravki znižali ambiciozne cilje, ki jih je prvotna uredba želela doseči.

Namen direktive je vzpostaviti pravno odgovornost za podjetja, povezano s kršitvami okolja in človekovih pravic v njihovi dobavni verigi, kar po mnenju nekaterih opazovalcev zajema tudi socialne in upravljalne komponente, ki so trenutno izključene iz Uredbe o krčenju gozdov (EURD). Slednja sicer zajema okoljsko komponento trajnostnega ESG upravljanja.

Zadnje spremembe direktive se nanašajo na:

Višino dohodka – prvotna meja 150 milijonov EUR prihodkov se je zvišala na 450 milijonov EUR prihodkov, kar pomeni zmanjšan obseg podjetij, ki jih direktiva zadeva. Od prvotno predvidenih 6.500 podjetij, se je krog skrčil na 5.300.

Velikost podjetja – zahteve direktive bodo zadevale zgolj podjetja s 1.000 ali več zaposlenimi. Predhodni predlog je predvideval vključitev vseh podjetij, ki imajo vsaj 500 zaposlenih, kar ponovno zmanjšuje število podjetij, na katere bo direktiva vplivala.

Časovnico – direktiva bo za podjetja različnih velikosti in obsega začela veljati v različnih časovnih obdobjih. Na podjetja z več kot 5.000 zaposlenimi in več kot 1,5 milijarde EUR prometa bo veljala čez tri leta, za podjetja s 3.000 zaposlenimi in 900 milijoni EUR prometa čez štiri leta, na podjetja s 1.000 zaposlenimi in 450 milijoni EUR prometa pa čez pet let, kar pomeni odloženo izvajanje.

Evropski parlament bo o besedilu glasoval aprila, nato pa ga mora dokončno potrditi Svet ministrov.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.