Pet dnevna poslovna delegacija Expo Dubaj




31 / 01 / 2022
CER;Expo Dubaj
V januarju je svetovno razstavo Expo v Dubaju obiskala tudi 14 članska poslovna delegacija CER.
 Bila je osredotočena na obisk različnih paviljonov in strokovnih dogodkov v sklopu sejma EXPO, ogledu prvega trajnostnega mesta, navezovanju stikov in odpiranju priložnosti za nove ideje in povezave. 

Mednarodni poslovni forum Green Star

V okviru tematskega sklopa "Trajnostni razvoj, zelene tehnologije in les" je obiskala slovenski paviljon in se udeležila mednarodnega poslovnega dogodka Green Star pod okriljem CER,  javne agencije SPIRIT Slovenija ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je osvetlil ključne korake za doseganje podnebnih ciljev ter temeljev za vzpostavitev sodobne podnebno nevtralne ekonomije.



Osrednje predavanje je imel Gregor Benčina, predsednik zavoda CER, ki je predstavil projekt »Green Star« in osvetlil njegov namen: »Namen projekta je ozavestiti slovenska podjetja, da morajo na področju trajnosti nekaj storiti in da stvari, v kolikor jih ne merimo, težko izboljšamo. Zato je v prvi fazi namen izmeriti kje smo danes, nato določiti cilje, pogledati kje so naše močne in kje šibke točke. Šele nato se lahko podamo na pot izboljšanja našega trajnostnega vtisa. Projekt Green Star je namenjen vsem podjetjem, ki se zavedajo pomena pridobivanja konkurenčnih prednosti tudi na podlagi trajnostnega razvoja.«

Sledil je panel, na katerem so sodelovali Saša Bavec, član uprave Knauf Insulation, ki je povedal, da podjetja nikoli ne bodo govorila »istega jezika« na področju trajnosti, saj prihajajo iz različnih področij, imajo različno zgodovino in različno razumejo trajnost. Lovro Peterlin, izvršni direktor A1 Slovenija je predstavil prehod podjetja do ogljične nevtralnosti, kar načrtujejo v naslednjih devetih letih. »Celotna družba veliko govori o pomembnosti trajnosti, vendar v to ne vlaga zares. To moramo spremeniti«. Panelu se je pridružil tudi  Sushil Wadhwa, izvršni direktor in predsednik Platinum World Group, Mumbai.



V sklopu foruma sta bila predstavljena še dva odlična projekta članov CER, Green Pinguin, rešitev za pametna mesta, ki ga je predstavila Mojca Markizeti iz podjetja Iskraemeco in Nomo, integracijska platforma, ki povezuje vse ponudnike mobilnosti na enem mestu, katero je predstavil Janez Križan iz podjetja AMZS.


Sprejem na nizozemskem paviljonu

V sklopu Evropskih dnevov krožnega gospodarstva smo se udeležili strokovnih dogodkov ter posebnega vodenja po nizozemskem paviljonu. Koncept nizozemskega paviljon na Expo 2020  temelji na uvajanju krožnega gospodarstva. Predlaga t.i. krožni podnebni sistem, ki zbira vodo, energijo, proizvaja dež in hrano, ustvarja začasen biotop, ki uteleša fuzijo umetnosti, arhitekture in tehnologije. Vsi gradbeni materiali paviljona so lokalni industrijski materiali (pločevina, jeklene cevi in kanali), ki se jih bo po koncu sejma ponovno uporabilo na bližnjih lokacijah. Uniforme zaposenih na paviljonu so zasnovane iz recikliranih materialov.



Simemensov načrt za pametna mesta prihodnosti

Delegacija je bila deležna posebnega vodenja in predavanj v Siemensovem centru na EXPO. Center prikazuje načrt za preoblikovanje urbanega življenja v pametnih mestih prihodnosti. Združuje Siemensove tehnologije v 137 zgradbah in tako celotni EXPO dogodek oblikuje v najbolj digitaliziran, trajnostni in varni Expo v zgodovini. Več >



Ogled The Sustainable City – prvo trajnostno mesto v Dubaju

Obiskali smo The Sustainable City, prvo trajnostno mesto v Dubaju, ki je že šest let dokaz, kako lahko ljudje in mesta dosežejo nizkoogljično življenje in si prizadevajo za ogljično nevtralno prihodnost. Gre za edinstven koncept v tem okolju, ki na novo definira trajnostno življenje s trajnostnimi objekti, zunanjimi ureditvami in storitvami, ki imajo minimalni negativni vpliv na okolje.

V Dubaju smo se pogovarjali tudi s Karmen Švegl, dopisnico z Bližnjega vzhoda za RTV Slovenija, ki je pripravila prispevek o priložnostih, ki jih ponujajo združeni Arabski emirati slovenskim podjetjem. Prispevek si lahko ogledate tukaj.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.