NOVICE
05.11.2021    |    CER

Posvet o energetski prihodnosti Slovenije pri predsedniku RS, Borutu Pahorju
V petek. 5. novembra je potekal posvet o energetski prihodnosti Slovenije – ali je jedrska energija (ne)nadomestljiva, pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Namen posveta je bil ugotoviti, kakšna energetska oskrba je za Slovenijo najustreznejša in kaj je potrebno storiti že zdaj, da bomo na prihodnost dobro pripravljeni.

Na posvetu je sodelovala tudi izvršna direktorica CER, Ana Struna Bregar, ki je izpostavila, da je za odločanje o energetski prihodnosti Slovenije bistveno:
  • večja ambicioznost vseh deležnokov za dosego ciljev Zelenega dogovora,
  • zagotavljanje energetske samooskrbe in
  • zbiranje ter obdelava podatkov, saj bomo le tako lahko sprejemali pravilne in kvalificirane odločitve.
Na podlagi ciljev zelenega dogovora mora Slovenija izkoristiti vsa obstoječa namenska sredstva, ki so danes na voljo, izkoristiti in spodbuditi davčne olajšave in druge investicijske spodbud za zeleni prehod.

Hkrati mora država nuditi pomoč podjetjem na poti zelene preobrazbe v nove poslovne, trajnostne modele.

V nacionalnem načrtu za okrevanje morajo imeti prioriteto reforme in projekti, ki bodo pospeševali zeleni prehod in temeljijo na jasnih kriterijih in principih EU taksonomije in DNSH principa.

Javna uprava mora imeti vlogo vzornega deležnika pri uporabi zelenih tehnologi in zelenih javnih naročil.

Dejstvo pa je, da bo za pravilno ukrepanje in zeleni prehod potrebno krepiti zelene kompetence vseh. Javnosti, odločevalcev in strokovnjakov.

Posnetek posveta si lahko pogledate tukaj
 

ZADNJE NOVICE

SORODNE NOVICE